Akava ry

Akava: Eduskuntavaalikeskustelussa kaivataan selkeitä näkemyksiä ehdokkaiden EU-linjasta

Jaa
Euroopan unionin toiminta ja kehittäminen ovat Akavan mielestä olleet liian vähän esillä eduskuntavaalikampanjoinnissa. Akava kannustaa ehdokkaita nostamaan EU-asiat aktiiviseen keskusteluun ja osaksi kampanjointia, sillä Suomen EU-linja päätetään pitkälti eduskuntavaaleissa.

– Ehdokkaiden pitää tarttua tärkeisiin EU-teemoihin ja pohtia, mihin suuntaan haluamme kehittää Euroopan unionin toimintaa. Korostamme, että Suomen pitää olla aktiivinen toimija EU:ssa, sillä vahva ja toimiva EU on Suomen etu. Äänestäjien pitää saada tietää ennen eduskuntavaaleja, millaisen aseman puolueet ja ehdokkaat tulevaisuudessa haluavat Suomelle EU:ssa, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

– Nostamme esiin keskeisinä kysymyksinä muun muassa tutkimus- ja koulutusrahoituksen painottamisen ja kohdentamisen vihreään siirtymään EU:n budjetin puolivälitarkastelussa. Myös siksi, että siihen kytkeytyy investointeja, jotka voivat olla jopa kymmeniä miljardeja euroja, toteaa Löfgren.

– On hienoa, että EU on ollut kiitettävän aloitteellinen työelämän asioissa viime aikoina. Yhteisillä työmarkkinoilla toimiessamme olisi tärkeää kuulla ehdokkailta, miten ja millaisilla työelämän aloitteilla jatkamme tästä eteenpäin, toteaa Löfgren.

– Erittäin tärkeänä kysymyksenä näen oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien ja demokratian vahvistamisen unionissa. Nämä kytkeytyvät tieteen, taiteen ja tutkimukseen vapauteen. Mielestämme on hyvä, että oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen on sidoksissa EU-rahoitukseen. Akavassa olemme aina kannattaneet EU-jäsenyyttä ja vahvaa unionia, joka on Suomelle tärkeä arvoyhteisö, lisää Löfgren.

– Alkuvuonna käytiin pikakeskustelu Suomen mahdollisesta EU-erosta. Vaikka keskustelu jäi lyhyeksi, se oli kuitenkin hyödyllinen. Jäsenyytemme kustannukset ja merkitys nostetaan toistuvasti esiin, ja meidän on alati voitava perustella, miksi olemme EU:n jäseniä ja miten jäsenyydestä olisi kansalaisille mahdollisimman paljon hyötyä. EU-jäsenyyden hyvien puolien esille tuominen unohtui esimerkiksi Britanniassa, tunnetusti huonoin seurauksin, toteaa Akavan kansainvälisten asioiden päällikkö Markus Penttinen.

– Suomen EU-eroa vaativien on tuotava viimeistään näissä eduskuntavaaleissa pöytään omat vaihtoehtonsa ”tiekarttoineen” ja vaikuttavuusarvioineen. Muutoin puheet EU-erosta jäävät heitoiksi. Näissä näkemyksissä on vahvoja kaikuja Britannian näivettymisen tielle sysänneestä brexit-mallista. Tarvitsemme aktiivista ja monipuolista keskustelua jäsenyydestämme ja EU:n kehittämisestä, toteaa Penttinen.

Tutustu Akavan hallitusohjelmatavoitteiden EU-osioon https://akava.fi/wp-content/uploads/2022/06/Akava_Hallitusohjelmatavoitteet_Tiivistelma_EU.pdf

Akavan hallitusohjelmatavoitteet kokonaisuudessaan ovat osoitteessa akava.fi/hallitusohjelmatavoitteet 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ry
Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

SAK, Akava ja STTK: Palveluita ja toimeentuloturvaa on kehitettävä kokonaisuutena31.1.2023 14:32:17 EET | Tiedote

Sosiaaliturvan uudistamista pohtiva komitea esittää perusturvaetuuksien yhtenäistämistä ja yhdistämistä pitkällä aikavälillä. SAK, Akava ja STTK kannattavat asian selvittämistä, mutta muistuttavat, että etuuksien yhdistäminen ei saa johtaa väliinputoamisiin tai turvan tason heikkenemiseen. Järjestöt korostavat, että ansioturvaa on jatkossakin kehitettävä kolmikantaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme