Akava ry

Akava: EU:n vahvistettava investointeja osaamiseen

Jaa

Akava vaatii tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan kohdistettavien varojen kaksinkertaistamista 160 miljardiin tulevassa EU:n budjetissa. Osaaminen ja innovaatiot ovat Euroopan unionin tärkein kilpailutekijä tulevaisuudessakin.

Euroopan komissio julkisti helmikuussa tiedonannon unionin tulevasta rahoituskehyksestä vuosille 2021–2027. Akavan mielestä EU:n on osoitettava tulevalla rahoituskehyskaudella, että se perustuu edelleen osaamiseen ja innovaatioihin.

– EU:n on kannustettava jäsenmaita lisäämään innovaatiotoimintaa ja kehitettävä yhteistyötä jäsenmaiden välisissä tutkimusverkostoissa. Teollisuuden ja palveluiden nivoutuessa entistä enemmän toisiinsa Euroopan on pystyttävä luomaan edellytykset, joilla toimialat voivat uudistua ja kasvattaa arvonlisäystä innovaatiotoiminnalla. On tärkeää vahvistaa rahoitusta ja voimavaroja yritysten yhteistyön lisäämiseksi, sanoo Akavan vastaava lakimies Vesa Vuorenkoski.

Innovaatiotoimintaan ja laajaan yhteistyöhön tutkimusverkostoissa kannustettava

Akava vaatii, että seuraavalla rahoituskaudella EU:sta on pyrittävä luomaan maailman johtava tutkimus- ja innovaatiokeskittymä. Varsinkin EU:n tutkimuksen puiteohjelma Horisontti 2020 on ollut merkittävässä asemassa tutkimuspanostusten kasvattamisessa ja eurooppalaisen yhteistyön lisäämisessä.

– Tarvitsemme vahvoja ja kilpailukykyisiä korkeakouluja, huipputason tutkimusta tekeviä tutkimuslaitoksia, ja elinvoimaisia yrityksiä pk-yrityksistä teollisuusyrityksiin, jotka investoivat voimakkaasti innovaatiotoimintaan. Uusia yhteistyöverkostoja on luotava ja niiden on otettava rohkeasti ratkaistavaksi uusia globaaleja haasteita, toteaa Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Vuorenkosken mukaan Suomella on puheenjohtajamaana vuonna 2019 loistava mahdollisuus korostaa osaamisen merkitystä Euroopalle, kun maamme johtaa EU:n rahoituskehyksistä käytäviä neuvotteluja.

Euroopan komissio - Lehdistötiedote: EU:n pitkän aikavälin talousarvio vuoden 2020 jälkeen: Euroopan komissio esittää toimintavaihtoehdot ja niiden vaikutukset

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme