Akava ry

Akava: Hyvät työolot tärkeimpiä työelämässä jatkamiselle työeläkekyselyn mukaan

Jaa

Akavalaisten mielestä tärkeimmät asiat työelämässä jatkamisen kannalta ovat vaikutusmahdollisuudet omaan työhön, varmuus työpaikan säilymisestä, kiireen vähentäminen ja joustavat työajat, osoittavat tuoreen Akava Works -työeläkekyselyn tulokset.

Hyvät työolot korostuivat kysyttäessä, pidetäänkö taloudellisia kannusteita vai hyviä työoloja tärkeämpänä työelämässä jatkamisen kannalta. Valtaosa akavalaisista kuitenkin kannattaa sitä, että taloudellisia kannusteita lisättäisiin erityisesti työuran loppupäähän.

– Olemme hankalassa tilanteessa, kun työikäisten määrä pienenee voimakkaasti ja samanaikaisesti jaksamisongelmat lisääntyvät työelämässä. Hyvillä työloilla on keskeinen merkitys, kuten kyselyn tulokset osoittavat. Työhyvinvointi, jaksaminen ja työkyvyn tukeminen ovat kovan luokan työllisyyspolitiikkaa. Niihin täytyy kiinnittää entistä enemmän huomiota sekä yhteiskunnan tasolla että työpaikoilla, jotta työelämässä jatkettaisiin pidempään, painottaa Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

– Työpaikkojen yhteistoiminta on tehokkain ja nopein tapa löytää vaikuttavia keinoja työhyvinvoinnin parantamiseksi. On tärkeää, että työlainsäädännössä ja työehtosopimuksissa tunnistetaan keinot, joilla voidaan lisätä työhyvinvointia ja vähentää psykososiaalista kuormitusta, Löfgren jatkaa.

Kyselyn mukaan suurempi osuus akavalaisista kuin muista palkansaajista jatkaisi työelämässä alimman eläkeiän jälkeen. Akavalaiset ovat muita palkansaajia valmiimpia jatkamaan työntekoa korvatakseen eläkkeen mahdollisen pienentymisen. Halukkuus jäädä osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle sitten, kun siihen on mahdollisuus, on akavalaisilla pienempää kuin muilla palkansaajilla.

– Akavalainen esihenkilö- ja asiantuntijatyö mahdollistaa usein enemmän vaikutusmahdollisuuksia omaan työhön. Tätä akavalaiset pitivät tärkeimpänä tekijänä työssä jatkamisen kannalta. On tärkeää huomata, että johtamiskäytännöt, työn vaatimukset, työn organisointi ja työnteon tavat vaikuttavat merkittävästi sekä työntekijöiden hyvinvointiin että heidän halukkuuteensa jatkaa työelämässä. Hyvä johtaminen rakentaa pohjaa työhyvinvoinnille, toteaa Akavan johtava asiantuntija Katri Ojala.

Akava Works selvitti kyselyllä, miten akavalaiset ja muut palkansaajat suhtautuvat työuran jatkamiseen eläkeiän kynnyksellä ja mitkä asiat koetaan tärkeiksi työelämässä jatkamisen kannalta. Kantar TNS keräsi selvitystä varten kaksi kyselyaineistoa 11.–17.10.2022. Kyselyyn vastasi 1 011 akavalaista palkansaajaa ja 1 005 muuta kuin akavalaista palkansaajaa.

Tutustu tarkemmin kyselyn tuloksiin 
Hyvät työolot koetaan työuran jatkamisen kannalta tärkeiksi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ry
Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava Works -maahanmuuttokatsaus: Erityisasiantuntijoiden maahanmuutto suuntautuu eniten Uudellemaalle ja ICT-alalle20.12.2022 15:25:34 EET | Tiedote

Uusi Akava Works -maahanmuuttokatsaus käsittelee korkean osaamistason maahanmuuttoa eli erityisasiantuntijoiden ja tutkijoiden työperusteisia oleskelulupia. Ensimmäinen katsaus kattaa lokakuusta 2018–syyskuuhun 2022 myönnetyt ensimmäiset oleskeluluvat. Sen mukaan edellisten 12 kuukauden aikana (syyskuu 2021–syyskuu 2022) on myönnetty ennätysmäärä oleskelulupia. Katsaus kertoo, että osaajien muuttoliike keskittyy vain muutamalle toimialalle ja Uudellemaalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme