Akava ry

Akava ja Agronomiliitto: Ruokainnovaatioista uutta kasvua

Jaa

Akava ja Agronomiliitto korostavat tuoreessa ruokaohjelmassaan ruokasektorin merkitystä kasvulle, huoltovarmuudelle ja hyvinvoinnille. Ohjelmassa esitetään toimia alan kehittämiseksi sekä osaamisen ja innovaatiotoiminnan vahvistamiseksi.

Suomen on tavoiteltava maatalous-, elintarvike- ja ravitsemustieteellisillä aloilla vahvempia osaamiskeskittymiä ja innovaatiota tukevia verkostoja, katsovat Akava ja Agronomiliitto. Tämä edellyttää tiiviimpää yhteistyötä yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja elinkeinoelämän kesken.

– Suomen ruoka-ala on tehnyt viime vuosina monia hienoja innovaatiota ja tuotteita, mikä edellyttää korkeaa osaamista. On selvää, että osaamisen ja innovaatioiden saavuttaminen vaatii riittäviä resursseja. Tavoitteenamme on, että Suomessa tehdään yhä lisää ruokainnovaatioita maailmanmarkkinoita varten. Ruoka- ja elintarvikealan rahoitus on syytä nähdä laajasti elinkeino- ja innovaatiopolitiikkana, jonka vientimahdollisuudet ja kansainvälistyminen voivat toimia Suomen maakuvan yhtenä veturina, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Fjäderin mukaan yhteistyö koulutuksenjärjestäjien kesken ja synergioiden hakeminen yliopistojen ja tiedekuntien välillä on tärkeää paitsi resurssien myös osaamisen hyödyntämiseksi mahdollisimman tehokkaasti.

Ruokateknologian kehitys ja innovaatiot luovat uusia mahdollisuuksia kestävään ruokatuotantoon.

– Vastuullisuus korostuu koko ruokaketjussa aina alkutuotannosta kauppaan ja kuluttajan päätöksiin. Kuluttajat vaativat yhä painokkaammin vastuullisuutta. Tämä on tärkeää huomioida ruokaketjun kaikissa osissa, sanoo Agronomiliiton toiminnanjohtaja Ilkka Pekkala.

Ruokasektorin merkitys työllistäjänä ja kasvun lähteenä on merkittävä. Alan tuottama arvonlisäys kansantalouteen on reilut 15 miljardia euroa. Kotimaisella ruoalla on yhteiskunnan toiminnalle tärkeä merkitys myös huoltovarmuuden turvana.

– Kriisiaikoina omavaraisella ruoantuotannolla pystytään turvaamaan yhteiskunnan toimintaa eri tavalla kuin tuontiin perustuvalla toiminnalla, korostaa Pekkala.

Tutustu ruokaohjelmaan.

Lue artikkeli ruoka-ohjelmasta

 

Lisätiedot

Sture Fjäder, puheenjohtaja, Akava, puh. 0400 609 717

Ilkka Pekkala, toiminnanjohtaja, Agronomiliitto, puh. 050 575 8138

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Osaava työvoima mahdollistaa uudet innovaatiot ja teknologiat23.11.2021 13:30:00 EET | Tiedote

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder painotti Akavan liittokokouksessa osaamisen merkitystä Suomen kansantaloudelle. Jotta panostukset tutkimukseen ja kehittämiseen nostavat tuottavuutta, käytettävissä pitää olla työvoimaa, jonka osaaminen mahdollistaa uusien innovaatioiden ja teknologioiden käyttöönoton. Akava Works -kyselyn tulosten mukaan 76 prosenttia akavalaisista kokee tarvetta osaamisensa päivittämiseen.

Akava kannattaa tiedonsaantioikeuksien lisäämistä lainsäädännöllä palkkatasa-arvon parantamiseksi15.11.2021 10:11:00 EET | Tiedote

Palkka-avoimuuden lisäämistä selvittäneen sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän tuoreessa raportissa esitetään, että tasa-arvolaissa lisättäisiin henkilöstön, henkilöstön edustajien ja palkkasyrjintää epäilevien työntekijöiden oikeuksia saada tietoja palkoista. Akava painottaa, että palkka-avoimuutta pitää lisätä lainsäädännöllä, jotta erityisesti palkkasyrjinnän ja perusteettomien palkkaerojen vähentämiseksi ja poistamiseksi on käytettävissä tehokkaammat keinot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme