Akava ry

Akava: Mitä ongelmaa Suomen Yrittäjät yrittää ehdotuksellaan ratkaista?

Jaa

Akava ihmettelee Suomen Yrittäjien ehdotusta, jossa se kannustaa jäsenyrityksiään maksamaan henkilökuntansa työttömyyskassan jäsenmaksu. Akavan mielestä ehdotus heikentäisi työntekijän työttömyysturvaa ja rapauttaisi työttömyyskassajärjestelmää. Akava katsoo, että Suomen Yrittäjien ehdotuksen taustalla on tavoite palkansaajien järjestäytymisen murentamisesta.

– En ymmärrä, millä tavalla tämä toimintamalli parantaisi työntekijän työttömyysturvaa. Päinvastoin, työntekijä voi pudota tyhjän päälle, jos yritys laiminlyökin maksun, sanoo Akavan vastaava lakimies Vesa Vuorenkoski.
 
Työttömäksi joutuminen on työntekijän kannalta yksi isoimmista riskeistä. Työntekijöiden kannattaa vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta maksamalla työttömyyskassan jäsenmaksu itse omasta palkastaan tai valtuuttamalla työnantaja pidättämään työttömyyskassan jäsenmaksu palkasta ja maksamaan se hänen puolestaan valitsemaansa kassaan.

Työttömyyskassajärjestelmä on rakennettu siten, että palkansaajat voivat vakuuttaa itsensä työttömyyden varalta. Nyt ehdotettu malli saattaisi vaarantaa työttömyyskassojen toimintaedellytykset. Kassojen rahoituspohja voisi heikentyä sen vuoksi, että yritykset eivät, edes Suomen yrittäjien oman kyselyn mukaan, ole järin innostuneita maksamaan työntekijöiden työttömyyskassan jäsenmaksua.

– Kysymys on työntekijän kannalta tärkeästä ja hyvin henkilökohtaisesta asiasta. Mahdolliset epäselvät käytännöt olisi syytä unohtaa heti. Ne eivät kuulu työttömyyden varalta vakuuttamiseen. Riski epäselvissä tapauksissa olisi aina työntekijällä eikä yrityksellä, jatkaa Vuorenkoski.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Palkansaaja- ja korkeakoulujärjestöt esittävät Henna Pursiaista Allianssin varapuheenjohtajaksi2.11.2018 13:17Tiedote

Akava, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL), Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ja Opiskelijoiden Liikuntaliitto kannattavat valtiotieteiden opiskelija Henna Pursiaista Suomen nuorisoyhteistyö – Allianssin varapuheenjohtajaksi seuraavalle toimikaudelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme