Akava ry

Akava on pettynyt, että TKI-verokannustin jää toteuttamatta

Jaa

Akava pitää käsittämättömänä maan hallituksen päätöstä olla tuomatta eduskunnan käsittelyyn tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan verokannustin, josta on jo saavutettu parlamentaarinen sopu.

– Hallituksen tavoite kasvattaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioinvestoinnit neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä ei onnistu ilman verokannustinta, painottaa Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

– Tarvitsemme enemmän TKI-toimintaa. Tutkimus ja tuotekehitys luo pohjaa uusille ideoille ja uudelle liiketoiminnalle, luo työpaikkoja sekä vauhdittaa tuottavuuden ja talouden kasvua, jota ehdottomasti tarvitsemme. Kaavailtu pysyvä verokannustin olisi elintärkeä yksityisen sektorin panostusten kannalta. Pelkällä julkisen sektorin rahoituksella 4 prosentin bkt-osuustavoite ei toteudu, Sorjonen toteaa.

Akavan koulutuspolitiikan johtava asiantuntija Emmi Venäläinen pitää harmillisena sitä, ettei parlamentaarisesta sovusta pidetä kiinni.

– Ennakoitavuus ja pitkäjänteisyys ovat hyvän tiedepolitiikan perusasioita. Tämä on valtava pettymys TKI-työtä tekevien tutkijoiden ja yritysten kannalta. Moni tärkeä investointi voi jäädä tekemättä. Jos verokannustin jää toteuttamatta ja TKI-tavoite saavuttamatta, Suomen houkuttelevuus tutkijoiden ja asiantuntijoiden näkökulmasta heikentyy, Venäläinen painottaa.

Sorjonen ja Venäläinen pitävät välttämättömänä, että seuraava hallitus viimeistelee tältä hallitukselta kesken jääneen työn, jotta verokannustin saadaan toteutettua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ry
Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava Works -maahanmuuttokatsaus: Erityisasiantuntijoiden maahanmuutto suuntautuu eniten Uudellemaalle ja ICT-alalle20.12.2022 15:25:34 EET | Tiedote

Uusi Akava Works -maahanmuuttokatsaus käsittelee korkean osaamistason maahanmuuttoa eli erityisasiantuntijoiden ja tutkijoiden työperusteisia oleskelulupia. Ensimmäinen katsaus kattaa lokakuusta 2018–syyskuuhun 2022 myönnetyt ensimmäiset oleskeluluvat. Sen mukaan edellisten 12 kuukauden aikana (syyskuu 2021–syyskuu 2022) on myönnetty ennätysmäärä oleskelulupia. Katsaus kertoo, että osaajien muuttoliike keskittyy vain muutamalle toimialalle ja Uudellemaalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme