Akava ry

Akava painottaa perhevapaauudistuksessa työhön paluun turvaa

Jaa

– Akavan tavoitteena on parantaa työelämän tasa-arvoa joustavoittamalla perhevapaiden käyttöä. Haluamme samalla vaikuttaa naisten työllisyysasteeseen. Perhevapaamallimme lisää työhön paluun kannustavuutta sekä huomioi erilaiset perhemuodot, toteaa vt. työelämäasioiden päällikkö Lotta Savinko.

Savinko esitteli tänään Akavan keskeisiä linjauksi sosiaali- ja terveysministeriön kuulemistilaisuudessa, joka aloitti työn perhevapaiden uudistamisessa.

Kannustava ja turvattu työhön paluu

Akavan mielestä työhön paluun kannustavuutta voidaan parantaa muun muassa pidentämällä perhevapaiden kestoa sekä taloudellisten kannustimien kautta. Perhevapaalta palaavilla tulisi olla korkeampi suoja.  

– Perhevapaalta työhön paluussa on merkittäviä ongelmia ylempien toimihenkilöiden joukossa. Tämä koskee sekä miehiä että naisia. Tilanteen korjaaminen edellyttää muutoksia sekä työsopimuslakiin että lakiin naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta. Esitämme, että perhevapaalta palaaville työntekijöille tulee taata ns. korotettu irtisanomissuoja esimerkiksi kolmen kuukauden ajaksi vanhempainvapaan päättymisestä lukien, jos vanhempainvapaa on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään kuusi kuukautta, Savinko sanoo.

Perhevapaiden käytöstä ja niihin liittyvistä joustoista ja pelisäännöistä tulisi Akavan mielestä sopia työpaikkakohtaisesti henkilöstö- tai tasa-arvosuunnitelman tai muun työpaikan suunnitelman osana.  

Asenneilmapiiri ratkaisee
Nykyinen perhevapaajärjestelmä ei riittävästi kannusta jakamaan hoitovastuuta. Vanhempainvapaata käyttävät lähes yksinomaan äidit. Isät eivät juurikaan käytä mahdollisuuttaan jakaa vanhampainvapaa äidin kanssa.  

– Asenteet muotoutuvat pitkällä aikavälillä. Yksi tärkeä askel ilmapiirin muuttumisessa työn ja perhe-elämän joustavampaan yhteensovittamiseen on perhevapaajärjestelmän muutos. Tällä uudistuksella voidaan vaikuttaa tasa-arvoon, perheiden arkeen, työllisyyteen sekä samapalkkaisuuden paranemiseen, Savinko korostaa.

Nyt aloitetulla perhevapaauudistuksella on nopea aikataulu. Tavoitteena on saada uudistus valmiiksi vuoden 2018 aikana ja ottaa uusi järjestelmä käyttöön vuoden 2019 alusta.  

Lisätietoja Akavan perhevapaamallista www.akava.fi/perhevapaamalli
Akavan kannanotto perhevapaauudistuksen kuulemistilaisuudessa: https://www.akava.fi/uutishuone/lausunnot/uusimmat_lausunnot/akavan_kannanotto_perhevapaauudistuksen_kuulemistilaisuudessa.21851.news

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Työttömänä opiskelu helpottuu – työttömyysturvalain muutos tervetullut10.12.2018 10:07Tiedote

Akava on erittäin tyytyväinen eduskunnan hyväksymään lainmuutokseen, jolla helpotetaan työttömänä opiskelua. Työttömyysturvalain muutoksen jälkeen työtön voi opiskella lyhytkestoisia opintoja nykyistä vapaammin. Näiden enintään kuuden kuukauden mittaisten opintojen on oltava ammatillisia valmiuksia tai yrittäjyyden edellytyksiä parantavia. Opiskelu ei kuitenkaan siirrä työnhakijaa syrjään työmarkkinoilta, vaan hänen on opintojen ohessa haettava töitä ja otettava vastaan työtä normaaliin tapaan. Hänellä on kuitenkin enemmän valinnanvapautta opintojen suhteen.

Akava: Nykyisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan järjestämisen vaihtoehdot olisivat kalliita30.11.2018 10:57Tiedote

Akava puolustaa nykyistä ansiosidonnaisen työttömyysturvan järjestämistapaa. Se kannustaa jokaista palkansaajaa hankkimaan itselleen ansioihin perustuvan turvan työttömyyden varalle. Selvitysmies Mauri Kotamäki pohti raportissaan ”Kohti vakuuttavampaa ansioturvaa” kolmea vaihtoehtoa yleisen ansiosidonnaisen työttömyysturvan toteuttamiseksi. Hän luovutti sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta laatimansa raportin ministeri Pirkko Mattilalle tänään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme