Akava ry

Akava: Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia kasvatettava

Jaa
Akavan tavoitteena on, että seuraavalla hallituskaudella tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostukset nostetaan yli neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

– Kyseessä on arvovalinta, joka takaa koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen perustuvan menestyksen tulevaisuudessa. Innovaatiopolitiikkaa on tehostettava ja yhteistyötä lisättävä hallinnon, korkeakoulujen, yliopistojen sekä yritysten ja muiden sidosryhmien välillä, sanoo Akavan yhteiskunta-asioiden päällikkö Vesa Vuorenkoski.

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI) investoitiin Suomessa vuonna 2011 yli seitsemän miljardia euroa. Vuonna 2017 siihen investoitiin enää 6,2 miljardia eli noin 2,7 prosenttia bruttokansantuotteesta. Lasku on johtunut erityisesti yritysten innovaatiotoiminnan supistumisesta.

Akava korostaa muun muassa, että yritysten välistä yhteistyötä ja julkista tutkimusjärjestelmää kehittämällä saadaan teollisuuden innovaatiotoimintaan uutta kasvua.

– Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tarvitaan uusia tukimuotoja ja yhteistyötä suurempien yritysten kanssa, Vuorenkoski sanoo.

– Sekä innovaatiorahoitus että investointien määrä on hoidettava kuntoon. Korkeaan teknologian osaamiseen perustuva vienti on suomalaisten hyvinvointipalveluiden paras kaveri. Toivon tulevilta hallituksilta kunnianhimoista, pitkäjänteistä ja uuden luomiseen rohkaisevaa TKI-politiikkaa, sanoo toiminnanjohtaja Jari Jokinen Tekniikan akateemiset TEK:istä.

Onko Suomi teknologian kehittäjä vai pelkästään hyödyntäjä?

Teknologian hyödyntämisellä on tärkeä merkitys työpaikkojen luomisessa. Uutta työtä ei kuitenkaan synny, jos olemme pelkästään teknologian hyödyntäjä emmekä aktiivinen kehittäjä.

– Pitää muistaa se tosiasia, että teknologian mahdollisuuksia ei päästä täysin hyödyntämään, ellei yrityksen henkilökunnan koulutukseen ja osaamisen ylläpitoon panosteta. Tähän on ehdolla monia malleja, joita pitää vertailla ja työstää omaan yritykseen toimivaksi kokonaisuudeksi, toteaa puheenjohtaja Samu Salo Insinööriliitosta.

Kantar TNS toteutti joulukuussa 2018 Akava Worksin toimeksiannosta kyselyn teknologian vaikutuksista korkeakoulutettujen ja muiden kuin korkeakoulutettujen työhön. Kyselyssä tiedusteltiin muun muassa seuraavaa: ”Hävittääkö teknologia Suomesta työtä seuraavan kahden vuoden aikana enemmän kuin se luo uutta?”

Korkeakoulutetuista 34 prosenttia uskoi, että teknologinen kehitys hävittää enemmän työpaikkoja kuin luo uusia. Ylimmän johdon parissa näkemys työn häviämisestä oli huomattavasti suurempi kuin asiantuntijoiden, toimihenkilöiden ja työntekijöiden keskuudessa.

– Suomen menestys ei voi perustua oikeastaan mihinkään muuhun kuin korkeaan osaamiseen ja osaajiin. Tekniikan osaamisen puoliutumisaika on erityisen lyhyt. Alan korkeakoulutetut ovat hanakoita päivittämään osaamistaan, kunhan saavat siihen mahdollisuuden. Osaamistilin käyttöönotto olisi tähän erinomainen ratkaisu, Jokinen ehdottaa.

– Suomessa pitää asennoitua niin, että teknologinen kehitys on ratkaisu ja mahdollisuus, ei ongelma. Teknologia ja siihen panostaminen ei ole mikään erillinen hanke, vaan se pitää juurruttaa osaksi jatkuvaa tekemistä, Salo sanoo.

Tutustu kyselyn tuloksiin http://www.akavaworks.fi/files/26346/Teknologian_merkitys_Suomelle_Artikkeli_22019.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja


Vesa Vuorenkoski, yhteiskunta-asioiden päällikkö, Akava, 040 742 6082


Jari Jokinen, toiminnanjohtaja, Tekniikan akateemiset TEK, 0400 914 839


Samu Salo, puheenjohtaja, Insinööriliitto IL, 0201 801 810

Tietoja julkaisijasta

Akava ry
Akava ry



Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

SAK, Akava ja STTK: Aikuiskoulutustuelle ei onnistuttu luomaan korvaavaa mallia11.4.2024 16:34:25 EEST | Tiedote

Palkansaajajärjestöt SAK, Akava ja STTK jättivät eriävän mielipiteen työuran aikaista jatkuvaa oppimista kehittävän työryhmän loppuraporttiin, joka julkaistiin tänään 11. huhtikuuta. Järjestöt eivät kannata opintotukeen tai lainaan perustuvaa mallia aikuiskoulutustuen tilalle. Aikuiskoulutustuen lakkauttamisen ja mahdollisten uusien etuusmallien käyttöönoton väliin on muodostumassa katkos, joka vaarantaa osaavan työvoiman saatavuuden monilla yhteiskunnan kriittisillä aloilla. Järjestöjen tekemiä esityksiä ei ole hyväksytty työryhmän ehdotuksiksi.

Akava: Luottamus talouteen ja työmarkkinoihin pitää palauttaa kehysriiheen mennessä9.4.2024 12:53:05 EEST | Tiedote

Akava korostaa, että maan hallituksen pitää nopeasti pyrkiä purkamaan työmarkkinoiden kriisi ja palauttamaan luottamus, jotta työmarkkinoiden kriisi ei heikennä kasvun edellytyksiä. Tämä edellyttää tietenkin myös työmarkkinaosapuolilta vastaantuloa. Uudet sopeutustoimet voivat kärjistää työmarkkinatilannetta uudelleen. Työeläkkeiden kolmikantaista valmistelua pitää jatkaa kuten hallitusohjelmaan on kirjattu, Akava huomauttaa.

Akava: Työkyky ja työssä jaksaminen on miljardiluokan yhteiskunnallinen kysymys8.4.2024 08:00:04 EEST | Tiedote

Akava vaatii, että maan hallitus panostaa vaikuttaviin toimiin, joilla tuetaan ja ylläpidetään pitkäjänteisesti työikäisten työkykyä. Hallitusohjelmassa on tavoite vähentää puolella työpahoinvoinnin ja -uupumuksen aiheuttamat sairauspoissaolot viiden vuoden aikana, mikä on Akavallekin tärkeä tavoite. Toimet tavoitteen saavuttamiseksi ovat kuitenkin jääneet puuttumaan, ja työkyvyn tukemisen sijaan hallitus pyrkii suitsimaan sairauspoissaoloja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye