Akava ry

Akava: Työelämän yhdenvertaisuuden parantamiseksi tarvitaan uutta lainsäädäntöä ja vapaaehtoisuuteen perustuvia keinoja

Jaa

Tuoreen yhdenvertaisuuslain arvioinnin mukaan yhdenvertaisuuden edistämistä pidetään työpaikoilla tärkeänä tavoitteena, mutta sen toimeenpano on yhä kesken. Tutkimustiedon perusteella Suomessa tarvitaan uusiatoimenpiteitä yhdenvertaisuustilanteen parantamiseksi. Akava painottaa henkilöstön osallisuutta yhdenvertaisuussuunnittelussa.

Valtioneuvoston tilaama laaja arviointi osoitti, että yhdenvertaisuussuunnittelu on auttanut monia työpaikkoja parantamaan niiden yhdenvertaisuustilannetta ja noudattamaan niille asetettua lakisääteistä yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitetta.

– Yhdenvertaisuuden merkitys yhteiskunnassa kasvaa. Työpaikoilla, koulutuksessa ja palvelujärjestelmässä pitää kaikin tavoin edistää yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta. Tehtävää on kuitenkin paljon. Yhdenvertaisuussuunnitelma laaditaan usein vain muodon vuoksi, jolloin suunnittelun tavoitteet eivät aina toteudu työpaikoilla lain hengen mukaisesti, sanoo erityisasiantuntija Miika Sahamies.

– Iso osa syrjintätapauksista jää pimentoon ja viranomaisten tietoon tulevien syrjintätapaukset valikoituvat syrjintäperusteittain ja elämänalueittain, mikä vaikeuttaa puuttumista yksilön kohtaamaan syrjintään, Sahamies jatkaa.

Akava katsoo, että työelämän yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja syrjintään puuttumiseksi on olemassa tehokkaita ja konkreettisia keinoja. Yhdenvertaisuuslain arviointiin sisältyvät toimenpide-ehdotukset antavat tähän oikeat suuntaviivat.

– Hallitusohjelmaan kirjattu yhdenvertaisuuslain osittaisuudistus pitää toteuttaa. Yksilön oikeussuojaa voidaan parantaa yhdenmukaistamalla yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeja. Työpaikkojen käytännöissä pitää ottaa huomioon ihmisten monimuotoisuus ja luoda puitteet vähemmistöryhmien ja heikommassa asemassa olevien osallisuudelle esimerkiksi kehittämällä monimuotoisuutta edistäviä käytäntöjä, kuten anonyymia rekrytointia ja toteuttamalla joustavia työskentelyjärjestelyjä.

Akava pitää myönteisenä, että yhdenvertaisuus on edistynyt työpaikoilla monin tavoin, vaikka kehityskohteita on jäljellä. Yhdenvertaisuuslaki on lisännyt yhdenvertaisuusasioiden näkyvyyttä ja syrjintätapausten esiin tulemista.

– On myönteistä, että arvioinnin perusteella yhdenvertaisuussuunnittelu on auttanut työpaikkoja parantamaan yhdenvertaisuutta ja noudattamaan lakisääteistä yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitettaan. Edut ovat kuitenkin tulleet esille useimmiten vain silloin, kun henkilöstö on voinut osallistua suunnitelman laatimiseen ja siitä on tiedotettu riittävästi. Henkilöstön mukaan ottaminen on työpaikoille tehokkain keino hyötyä yhdenvertaisuussuunnittelusta, Sahamies lisää.

Tutustu yhdenvertaisuuslain arviointiraporttiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Hallituksen ja työmarkkinakeskusjärjestöjen samapalkkaisuusohjelma on julkaistu18.12.2020 10:00:16 EETTiedote

Hallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt ovat neuvotelleet yhteiset samapalkkatoimenpiteet vuosille 2020–2023. Samapalkkaohjelman tavoitteena on naisten ja miesten keskimääräisen palkkaeron kaventaminen. Tavoitteeseen pyritään muun muassa palkka- ja sopimuspolitiikalla, palkkausjärjestelmien kehittämisellä, työn ja perhe-elämän yhteensovittamisella sekä purkamalla työelämän sukupuolen mukaista eriytymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme