Akava ry

Akava: Työterveyshuoltoon pätevöitymisen kustannukset pois opiskelijan vastuulta

Jaa

Akava esittää yhdessä Suomen Fysioterapeuttien, Suomen Psykologiliiton ja Suomen Työterveyshoitajaliiton kanssa, että työterveyshuollon pätevöitymiskoulutuksen kustannusten maksurasitus siirretään opintojen suorittajalta yhteiskunnan vastuulle. Akava Worksin kyselyyn vastanneista työterveyshuollon ammattihenkilöistä ja asiantuntijoista noin joka kolmas oli maksanut työterveyshuoltoon pätevöittävän opintokokonaisuutensa itse.

Kaavio 1 Työterveyshuollon pätevöitymiskoulutuksen kustannukset
Kaavio 1 Työterveyshuollon pätevöitymiskoulutuksen kustannukset

Pystyäkseen järjestämään työterveyshuollon palvelunsa siten kuin työterveyshuoltolaki edellyttää työnantajalla tulee olla käytettävissään riittävä määrä pätevöitynyttä henkilöstöä. Erillislainsäädäntö ja -rahoitus takaavat opiskelijalle maksuttoman koulutuksen ja turvaavat opiskelijamäärää kuitenkin vain työterveyshuollon erikoislääkäreille. Mikäli työnantaja ei maksa muille ammattihenkilöille ja asiantuntijoille työterveyshuollossa toimimiseen pätevöittävää koulutusta, henkilöiden pitää kustantaa opintokokonaisuus itse.

Työ- ja toimintakyvyn tukeminen ovat ikääntyvän Suomen lähivuosien suuria haasteita. Työterveyshuolto Suomessa 2015 -katsauksesta käy ilmi, että työterveyshuollon henkilö- ja sopimusasiakkaiden määrä on kasvanut. Esimerkiksi työterveyshoitajien ja työfysioterapeuttien ikärakenteessa on tapahtumassa muutos, jossa päteviä työntekijöitä ei ole helppo saada eläköityvien tilalle. Kehitys on johtanut siihen, että henkilöasiakkaiden määrä esimerkiksi työterveyshoitajaa kohden on noussut.

Lainsäädäntö korostaa mahdollisimman varhaista puuttumista ja ennaltaehkäisyä työkykyä ja terveyttä uhkaaviin tekijöihin. On tärkeää, että työkyvyn tukemisen tärkeän osa-alueen, työterveyshuollon, laatu ja resurssit vastaavat tarpeisiin. Se edellyttää riittävästi työkyvyn ja työterveyden ylläpitoon ja palauttamiseen erikoistunutta, koulutettua moniammatillista henkilöstöä.

Joka kolmas kyselyyn vastanneesta maksoi koulutuksen itse

Joulukuussa 2018 Akava teki yhdessä Suomen Fysioterapeutit ry:n, Suomen Psykologiliitto ry:n ja Suomen Työterveyshoitajaliitto ry:n kanssa selvityksen työterveyshuollon pätevöittävään koulutukseen osallistumisesta sekä koulutuksen maksamiseen ja laatuun liittyvistä kysymyksistä. Kyselyyn vastasi yhteensä 731 henkilöä.

Vastausten mukaan pätevöittävän koulutuksen itse maksaneiden määrä oli merkittävä. Noin kolmannes (32 prosenttia) työsuhteessa olevista vastanneista kertoi kustantaneensa pätevöittävän koulutuksen itse. Kuntasektorilla työskentelevät maksoivat koulutuksen useammin kuin yrityksissä työskentelevät (katso kaavio 1).
 
Vastaajista vain noin puolet (53 prosenttia) oli saanut suorittaa koulutuksen työajalla. Kehitys on huolestuttava, koska koulutus on tuloihin suhteutettuna kallis, ja heikossa taloustilanteessa moni jättää hakeutumatta koulutukseen (katso kaavio 2).

Kyselyyn vastanneet kommentoivat mm. seuraavasti:
”Koulutuksen hinta on tällä hetkellä niin korkea, ettei monikaan pysty koulutusta itse maksamaan. Tämä aiheuttaa huolen tulevaisuudesta, saadaanko päteviä ammattilaisia tarpeeksi eläköityvien tilalle?”

”Minusta on väärin, että ammattikorkeakoulut laskuttavat todella paljon koulutuksesta, jotta olisit pätevä työterveyshoitaja. Kyse on kumminkin lakisääteisestä koulutuksesta. Tulevaisuudessa työterveyshoitajien määrä laskee, jos nuoret hoitajat joutuvat itse maksamaan koulutuksen. Kuka haluaa ottaa lainaa?”


Koulutuksellisen epätasa-arvon poistamiseksi ja työterveyden koulutetun ammattihenkilöstön määrän turvaamiseksi tulisi valmistella muutos, jossa lakisääteinen työterveyshuoltoon pätevöitymisen maksurasite ei kohdistu enää opiskelijaan. Ensisijaisena ratkaisuvaihtoehtona tulisi olla koulutuksen kustannusten siirtäminen yhteiskunnan vastuulle.

Lisätietoa:
järjestöpäällikkö Eve Becker, Työterveyshoitajaliitto
puh. 040 761 7231, eve.becker@stthl.fi

kehittämisasiantuntija Hanna Häkkinen, Suomen Fysioterapeutit
puh. 0207 199 593, hanna.hakkinen@suomenfysioterapeutit.fi

ammattiasioista vastaava psykologi Vera Gergov, Suomen Psykologiliitto
puh. 040 809 8028, vera.gergov@psyli.fi

johtava asiantuntija Hanna-Maija Kause, Akava
puh. 050 566 7949, hanna-maija.kause@akava.fi

Lisätietoja kyselyn toteutuksesta:
tutkija Joonas Miettinen, Akava
puh. 044 5153 511, joonas.miettinen@akava.fi

Avainsanat

Kuvat

Kaavio 1 Työterveyshuollon pätevöitymiskoulutuksen kustannukset
Kaavio 1 Työterveyshuollon pätevöitymiskoulutuksen kustannukset
Lataa
Kaavio 2 Koulutukseen osallistuminen työajalla
Kaavio 2 Koulutukseen osallistuminen työajalla
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Ilmastonmuutoksen hillintään tarvitaan uusia innovaatioita ja yhteistyötä työpaikoilla16.7.2019 06:04:00 EESTTiedote

Akava ehdottaa ilmastolinjauksissaan, että Suomesta tehdään maailman ilmastoälykkäin maa ja johtava ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvien ratkaisujen kehittäjä. Akava korostaa myös osallistavaa ilmastopolitiikkaa ja osaamisen lisäämistä. Akavan tuoreen kyselyn tulokset osoittavat, että lähes puolet akavalaisista on sitä mieltä, että Suomen pitäisi vähentää päästöjään siihen katsomatta mitä muut maat tekevät.

Akava: Hallitusohjelman kirjaukset osaamisesta oikeansuuntaisia – tulevaisuuspanostukset jäävät riittämättömiksi3.6.2019 11:49:40 EESTTiedote

Akava pitää hyvänä, että tutkimus- kehitys- ja innovaatiopanostuksia lisätään. Akava kuitenkin katsoo, että hallitusohjelman kirjaukset eivät riitä korjaamaan täysin kahden edellisen hallituskauden aikana tehtyjä leikkauksia koulutukseen, osaamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin. Perhevapaauudistuksen toteuttaminen on tärkeää, mutta uudistus on Akavan mielestä jäämässä puolitiehen. Nykyisenkaltaisesta kotihoidontuesta olisi pitänyt luopua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme