Akava ry

Akava vaatii korkeakouluvisiossaan: korkeakoulujen osaamista hyödynnettävä tehokkaammin yhteiskunnassa

Jaa

Akava painottaa korkeakouluvisiossaan tutkimustiedon vaikuttavuutta. Yhteiskuntamme tarvitsee tiedettä, laadukasta tutkittua tietoa ja niihin perustuvaa ymmärrystä enemmän kuin koskaan aiemmin. Akavan korostaa korkeakouluvisiossaan lisäksi täydennyskoulutuksen merkitystä työuran aikaisessa osaamisen kehittämisessä.

Merkittävä osuus korkeakoulutuksen koulutustarjonnasta tulee suunnata työelämässä ja työttömänä oleville aikuisille osaamistason nostamiseen, uudelleen kouluttautumiseen ja muuntokoulutukseen. Akavan mielestä tulee sopia tarkemmin siitä, miten valtio, työnantaja ja työntekijä itse vastaavat osaamisen kehittämisen kustannuksista työuransa aikana.

– Työmarkkinoiden muutos on kasvattanut tarvetta limittää joustavasti työnteko ja koulutus. Lisäämällä jatko- ja täydennyskoulutusta nostetaan suomalalaisen työvoiman osaamisen tasoa. Kaikkien tutkintojen on tuotettava työllistymisen edellyttämää osaamista, jotta jokaisen voimavarat saadaan käyttöön. Aikuiskoulutus ja osaamisen kehittäminen on saatava tulevaisuudessa osaksi korkeakoulujen strategista ydintoimintaa, toteaa puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akavan korkeakouluvisiossa lähtökohtana on säilyttää tutkintoon johtava koulutus maksuttomana suomalaisille opiskelijoille.

– Opintojen aloittamiseen liittyvää painetta puretaan luomalla avoin koulutusohjelma, joka pohjaa avoimeen korkeakouluopetutukseen. Ohjelma tarjoaisi mahdollisuuden kokeilla eri oppiaineita ja sen kautta tarjottaisiin ohjausta, kertoo asiantuntija Ida Mielityinen.
Opiskelun voisi suorittaa työmarkkinatuella. Tavoitteena on, että suomalaisten osaamistason vahvistamiseksi vähintään puolella työikäisestä väestöstä on korkeakoulututkinto ja tutkinnon suorittaneet työllistyvät osaamista vastaaviin tehtäviin.

Akavan korkeakouluvisio ”Askeleita kohti 2030-luvun korkeakoulutusta” on luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa  www.akava.fi/korkeakouluvisio


Lue myös blogi aiheesta: Akavan korkeakoulutusvisio on osaamisvisio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme