Akava Works -maahanmuuttokatsaus: Erityisasiantuntijoiden maahanmuutto suuntautuu eniten Uudellemaalle ja ICT-alalle
Katsauksessa tarkastellaan myönnettyjen lupien määrien kehitystä hakijaryhmittäin, oleskelulupien saajien kansallisuuksia sekä sijoittumista alueen ja toimialan mukaan. Katsaussarja tarkastelee ensimmäisiä oleskelulupia eli sen ulkopuolelle jäävät jatkoluvat ja pysyvät oleskeluluvat. EU- ja Eta-maista tulevia maahanmuuttajia ei huomioida katsauksessa, koska he kuuluvat vapaan liikkuvuuden piiriin.
Katsaus julkaistaan jatkossa neljästi vuodessa: helmikuussa, toukokuussa, elokuussa ja marraskuussa. Tietojen lähteenä ovat Maahanmuuttoviraston tilastot.
– Edellisten 12 kuukauden aikana myönnettyjen oleskelulupien määrä oli poikkeuksellinen, yhteensä 39 030 oleskelulupaa. Aiempina vuosina on myönnetty 22 000–24 000 oleskelulupaa vuodessa. Myönnettyjen lupien ennätysmäärä koskee sekä oleskelulupien yhteismäärää että yksittäisiä oleskeluluparyhmiä. Lupamäärien kasvua selittää osittain koronapandemian aikana tullut notkahdus varsinkin työlupien määrässä vuonna 2020, toteaa asiantuntija Tomi Husa.
Työlupien osuus kaikista oleskeluluvista 12 viime kuukauden aikana oli 41 prosenttia. Perhesyiden perusteella myönnettiin 36 prosenttia oleskeluluvista, opiskelun takia 21 prosenttia ja muiden syiden vuoksi 2 prosenttia. Suurin osa työluvista myönnetään työntekijäammateille. Vajaa neljännes työluvista myönnettiin erityisasiantuntijoille tai tutkijoille.
Uudenmaan alue ja ICT-ala korostuvat
– Suurin osa erityisasiantuntijoista ja tutkijoista hakeutuu töihin Uudellemaalle. Niistä erityisasiantuntijoille myönnetyistä oleskeluluvista, joista on tiedossa työpaikan maakunta, 76 prosenttia myönnettiin viime vuoden aikana Uudellemaalle. Toiseksi eniten erityisasiantuntijoiden lupia myönnettiin Pirkanmaalle, 6 prosenttia ja kolmanneksi eniten Pohjois-Pohjanmaalle, 5 prosenttia. Valtaosa työllistyy vain muutamalle toimialalle. Yleisin toimiala on ICT-ala, jolle suuntautuu lähes puolet erityisasiantuntijoista, Husa kertoo.
Erityisasiantuntijoiden määrä on kasvanut etenkin venäläisten viimeaikaisen muuttoliikkeen takia. Yli puolet erityisasiantuntijoista tulee Venäjältä ja Intiasta. Iso-Britannian kansalaiset on yksi suurimmista erityisasiantuntijoiden maahanmuuttajaryhmistä, mikä on varsin tuore, brexitin tuoma ilmiö maahanmuuttotilastoissa. Tutkijoita muuttaa Suomeen pääosin samoista maista kuin erityisasiantuntijoita ja he hakevat tieteellisen tutkimuksen perusteella myönnettävää työlupaa.
– Korkeakoulutettujen maahanmuutto on hyvä suhteuttaa korkeakouluista valmistuneiden määrään. Vuonna 2021 suomalaisissa korkeakouluissa suoritettiin 24 240 ammattikorkeakoulututkintoa, 15 966 ylempää korkeakoulututkintoa ja 1 644 tutkijakoulutusasteen tutkintoa, yhteensä 41 850 tutkintoa. Viime vuoden aikana erityisasiantuntijoille ja tutkijoille myönnettiin 3 691 oleskelulupaa, mikä on vajaa kymmenysosa edellä mainitusta tutkintomäärästä, Husa sanoo.
Tutustu tuoreeseen maahanmuuttokatsaukseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tomi Husaasiantuntija
Puh:+358443664011tomi.husa@akava.fiTietoja julkaisijasta
Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Akava ry
Akavan liittojen jäsenmäärä kasvoi hienoisesti3.3.2023 13:42:22 EET | Tiedote
Akavan liittojen jäsenmäärä vuoden 2023 alussa oli 616 000, missä oli kasvua edelliseen vuoteen 1 200 jäsentä. Maksavien jäsenten määrä kasvoi 177:llä ja opiskelijajäsenten määrä nousi 3 393:lla. Eniten uusia jäseniä sai Insinööriliitto ja suhteellisesti eniten kasvoi Akavan sairaanhoitajat ja Taja.
Akava: Vahva julkinen talous varmistaa hyvinvointiyhteiskunnan myös tulevaisuudessa1.3.2023 12:37:47 EET | Tiedote
Julkisen velan kasvattaminen normaalin talouskehityksen aikana on huolestuttavaa, huomauttaa Akava. Talouden sopeutusta tarvitaan väistämättä, mutta sitä pitää tehdä mieluummin etupainotteisesti ja valikoiden. Koulutuksen sekä tutkimuksen ja kehityksen resurssit on säilytettävä sekä tuottavuutta nostettava.
Akava: Eduskuntavaalikeskustelussa kaivataan selkeitä näkemyksiä ehdokkaiden EU-linjasta24.2.2023 09:00:02 EET | Tiedote
Euroopan unionin toiminta ja kehittäminen ovat Akavan mielestä olleet liian vähän esillä eduskuntavaalikampanjoinnissa. Akava kannustaa ehdokkaita nostamaan EU-asiat aktiiviseen keskusteluun ja osaksi kampanjointia, sillä Suomen EU-linja päätetään pitkälti eduskuntavaaleissa.
Akava, Arene ja Unifi vaativat koulutuksen pitkän aikavälin rahoitussuunnitelmaa hallitusohjelmaan2.2.2023 08:41:00 EET | Tiedote
Akava, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene ja Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifi esittävät uuden, koulutuksen pitkän aikavälin rahoitussuunnitelman kirjaamista seuraavan hallituksen ohjelmaan. Suunnitelman toteuttamisesta ja seurannasta tulisi muodostaa parlamentaarinen yhteisymmärrys.
SAK, Akava ja STTK: Palveluita ja toimeentuloturvaa on kehitettävä kokonaisuutena31.1.2023 14:32:17 EET | Tiedote
Sosiaaliturvan uudistamista pohtiva komitea esittää perusturvaetuuksien yhtenäistämistä ja yhdistämistä pitkällä aikavälillä. SAK, Akava ja STTK kannattavat asian selvittämistä, mutta muistuttavat, että etuuksien yhdistäminen ei saa johtaa väliinputoamisiin tai turvan tason heikkenemiseen. Järjestöt korostavat, että ansioturvaa on jatkossakin kehitettävä kolmikantaisesti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme