Akava ry

Akava: Yritystukien uudistamisen hyytyminen pettymys

Jaa

Akava pitää yritystukityöryhmän työn päättymistä epäonnistumiseen valitettavana. Akava edellyttää hallitukselta jatkossa määrätietoisia toimia yritysten innovaatiotoiminnan kasvun tukemiseen.

— Yritystukijärjestelmään olisi tarvittu uudistusta, joten olemme pettyneet, että uudistus ei toteudukaan. Tästä huolimatta jo kevään kehysriihessä on tehtävä rahoituspäätöksiä, jotka kannustavat yrityksiä innovaatiotoimintaan, vaatii Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akava pitää hyvänä, että parlamentaarinen yritystukityöryhmä sai kuitenkin aikaan kriteeristön yritystukien tehokkuuden ja tarpeellisuuden arviointiin. Tämä antaa pidemmällä aikavälillä mahdollisuuksia tukien uudelleen kohdentamiseksi.

— Työryhmän tekemä työ oli tältä osin arvokasta ja tätä arviointia tulee jatkaa myös tulevaisuudessa. Ei siis todeta, että tämä oli nyt tässä ja jatkossa yritystukien arviointia ei tarvitse tehdä. Tulevaisuudessa arviointia ja uudelleen suuntaamista on tehtävä säännöllisesti, toteaa Fjäder.

Yritysten innovaatiotoiminta kaipaa uutta kasvun sysäystä

Yritysten innovaatiotukien kokonaistaso on kansainvälisesti vertaillen hyvin matala. Nykyinen hallitus teki hallitusohjelmassa 130 miljoonan euron säästöpäätöksen Business Finlandin innovaatiotukiin. Samalla Suomessa tehtyjen tutkimus-, kehitys- ja innovaatioinvestointien osuus bruttokansantuotteesta on laskenut 2,8 prosenttiin. Erityisesti teollisuuden TKI-investoinnit ovat laskeneet voimakkaasti.

Akavan mukaan yritysten innovaatiotoimintaan on suunnattava lisää rahoitusta kehysriihen yhteydessä vielä nykyisen hallituskauden aikana.

— Tarvitaan noin 150–200 miljoonan euron lisäpanostukset innovaatiotukiin, jotta päästään sellaiselle tasolle, joka saa teollisuuden ja muut yritykset investoimaan innovaatioihin kuten huippuvuosina tehtiin. Suuria odotuksia kohdistuu sekä nykyiseen että tuleviin hallituksiin, painottaa Fjäder.

Akavan vastaavan lakimiehen Vesa Vuorenkosken mukaan seuraavan hallituksen ohjelmaan on sisällytettävä innovaatiostrategia, jossa sovitaan yhteisestä tavoitteista ja tehdään päätökset uusista panostuksista ja painopisteistä.

— Yritysten innovaatiotoiminnan edellytykset on laitettava kuntoon, mikä edellyttää laaja-alaista ohjelmaa. Ohjelmassa tulee kohentaa korkeakoulujen edellytyksiä menestyä kansainvälisessä kilpailussa ja lisätä yritysten innovaatioinvestointien tukia. Osaavan työvoiman liikkuvuutta työmarkkinoilla ja kannusteita työpaikan vaihtamiseen tulee myös parantaa, Vuorenkoski toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava korostaa sosiaaliturvan uudistamisessa ennaltaehkäisyä, kannustavuutta ja osallistavuutta7.5.2019 12:58:30 EESTTiedote

Akava pitää sosiaaliturvauudistusta yhtenä merkittävimmistä tulevalla hallituskaudella aloitettavista uudistuksista. Sosiaaliturvauudistus pitää toteuttaa vaiheittain ja useassa osassa, jotta muutosprosessi toteutuu hallitusti ja sen vaikutukset voidaan arvioida kattavasti. Sosiaaliturvauudistuksen pitää perustua tutkittuun tietoon ja laaja-alaiseen asiantuntijoiden kuulemiseen eri näkökulmien ottamiseksi huomioon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme