Akavan Erityisalat

Akavan Erityisalat: Kuntien kulttuuritoiminnasta hyvä lakiesitys – lisäksi tarvitaan laatukriteerit tarkentava asetus

Jaa

Akavan Erityisalat jäsenyhdistyksineen pitää selkeänä edistysaskeleena lausunnolla olevaa lakiesitystä kuntien kulttuuritoiminnasta. Liitto esittää kuitenkin, että lain tavoitteiden toteutumiseksi lakia täydennetään mm. kulttuuripalvelujen laatua ja henkilöstön kelpoisuutta tarkentavalla asetuksella.

Uuden lakiesityksen mukaan kunnan tehtävänä on järjestää kulttuuritoimintaa itse, yhteistyössä muiden kuntien kanssa tai muulla tavoin. Järjestämisessä tulee olla riittävää ja monipuolista osaamista. Kunnat velvoitetaan edistämään kattavasti ja laaja-alaisesti kulttuurityötä, mm. kulttuurin yhdenvertaista saatavuutta ja kulttuuriperinnön ylläpitoa. 

Jotta lain hyvien tavoitteiden toteutuminen voidaan varmistaa, lain rinnalle tarvitaan asetus, jossa tarkennetaan kulttuuritoiminnan laatukriteerit ja se, mikä on riittävää osaamista kulttuuripalvelujen järjestämisessä, esittävät Akavan Erityisalat ja sen jäsenyhdistykset Kuntien asiantuntijat - Kumula, Museoalan ammattiliitto MAL sekä Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU lausunnossaan.  

Asetuksella määriteltäviä asioita tulisi olla esimerkiksi henkilöstön määrä ja kelpoisuusehdot, yhteistyömuodot eri toimijoiden kanssa, palvelumuodot, tavoitettavat asukasryhmät ja kulttuuripalvelujen painopisteet. Asetukseen tulisi kirjata myös, miten edellytettyjä kulttuurin laatukriteerejä seurataan vertailukelpoisen tilastoinnin avulla.

Liiton mielestä tulisi myös määrittää seuraamukset, mikäli kulttuuripalvelujen laatukriteerit eivät kunnassa täyty.

– Nykyisin valtionosuusjärjestelmässä ei ole korvamerkittyä rahaa. Siksi lain tavoitteiden toteutuminen tulee varmistaa seurannalla ja vertailukelpoisella tilastoinnilla, sanoo kuntasektorin neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari Akavan Erityisaloista.

Akavan Erityisalat ei näe, että kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain mukaiset velvoitteet voidaan viedä läpi ilman lisäkustannuksia.

– Kulttuurille tarvitaan lisää julkista rahoitusta. Ilman riittävää rahoitusta kuntien kirjasto-, museo- ja kulttuuripalvelut eivät voi lunastaa uuden lain luomia odotuksia. Tätä edellyttää esimerkiksi kansalaisten yhdenvertainen mahdollisuus osallistua kulttuuriin, taiteeseen ja sivistykseen, Korpisaari huomauttaa.

– Uusi lakiesitys on aikaisempaa, vuodelta 1992 peräisin olevaa varsin niukkaa lakia ohjaavampi ja laaja-alaisempi. Tämä on tervetullutta kehitystä tilanteessa, jossa kuntien tehtävät ovat voimakkaassa muutoksessa ja huoli kulttuurin tulevaisuudesta suuri. Vielä kun lain kylkeen saataisiin se tarkentava asetus, Korpisaari sanoo. 

___

Akavan Erityisalat antoi lausuntonsa kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain uudistamisesta 20. kesäkuuta 2018. Lausuntoaikaa on kesäkuun loppuun. > Lausuntopalvelu

Lisätietoja: Akavan Erityisalat, neuvottelupäällikkö Jaakko Korpisaari, puh. 0201 235 363, jaakko.korpisaari@akavanerityisalat.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, anna.joutsenniemi@akavanerityisalat.fi, 040 525 8582. @AJoutsenniemi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

0201 235 340http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 22  jäsenyhdistystä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme