Akavan Erityisalat

Akavan Erityisalat: Opiskelijoiden tulevaisuudenuskoa lujitettava – neljä teesiämme

Jaa
Opintoja on painettu eteenpäin, mutta yksinäisyys ja huoli tulevaisuudesta koettelee opiskelijoita, ilmenee Akavan Erityisalojen kyselystä. Liitto ehdottaa neljää teesiä opiskelijoiden tukemiseksi koronakriisin jälkeen: 1. Ohjaaminen ja tuki kuntoon. 2. Opintotuen pisterajoista luovuttava. 3. Palkallisiin harjoittelujaksoihin panostettava. 4. Yhteisöllisyyden merkitys tunnustettava.

Akavan Erityisalat:

Opiskelijoiden tulevaisuudenuskoa lujitettava – neljä teesiämme 

  1. Ohjaaminen ja tuki kuntoon  

Ohjauksen ja opetuksen resurssit on saatava kuntoon, jotta opiskelijoiden usko tulevaisuuteen saadaan elvytettyä. Korkeakouluilla tulee olla riittävästi henkilöstöä paitsi opetuksessa myös tukipalveluissa. Opiskelijoilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet saada henkilökohtaista opinto-ohjausta sekä tukea henkiseen hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Akavan Erityisalojen opiskelijakysely: Vain noin puolet opiskelijoista katsoo saaneensa omalta oppilaitokseltaan riittävästi tukea opintoihin liittyvissä asioissa poikkeustilanteen aikana.  

"Jatkuva epävarmuus tulevaisuudesta, yksinäisyys, yliopiston ja yhteiskunnan paine suorittamiseen lisäävät ahdistusta suuresti kaiken tämän kriisin keskellä. Kukaan ei ole yliopistolla kiinnostunut siitä, mitä opiskelijoille kuuluu." (Akavan Erityisalojen opiskelijakysely, avoimet vastaukset, maaliskuu 2021)

  1. Opintotuen opintopisterajat poistettava väliaikaisesti 

Jotta opiskelijoiden koronapandemian aiheuttamat taloudelliset ongelmat eivät kasaannu eikä valmistuminen viivästy, yhdymme Akavan opiskelijoiden ehdotukseen opintotuen opintopisterajojen väliaikaisesta poistamisesta.

Opiskelijoiden tulonsaannin mahdollisuudet ovat heikentyneet jo kahtena peräkkäisenä vuotena. Useilla aloilla kesätöiden saanti on vaikeutunut. Opiskelijat työskentelevät usein esim. palvelualoilla, joiden työpaikat ovat vähentyneet koronasäädösten myötä.

Myös oman alan työharjoittelupaikkojen määrä on niukka. Esimerkiksi kokonaan etänä suoritettu harjoittelujakso ei tuo samanlaista kokemusta työelämästä kuin lähiharjoittelu.

Korona on hankaloittanut myös loppuvaiheen opiskelua, kun esimerkiksi aineistonkeruusuunnitelmia lopputyötä varten on pitänyt muuttaa tai aineiston saaminen on hankaloitunut kirjastojen sulkeutumisen vuoksi.  

Akavan Erityisalojen opiskelijakysely: Toisena koronakeväänä 2021 40 % opiskelijoista katsoo valmistumisensa viivästyvän. Koronapandemian alkaessa oltiin vielä jonkin verran toiveikkaampia. Tällöin 34 % arvioi valmistumisensa viivästyvän.

"Rahasta on paljon huolta, koska kesätöitä on vaikea saada. Pelkään, etten saa riittävästi opintopisteitä ja joudun maksamaan opintotukea takaisin. Opintolainaa kertyy valtavia määriä, koska rahaa ei tule juuri mistään." (Akavan Erityisalojen opiskelijakysely, avoimet vastaukset, maaliskuu 2021)  

  1. Palkallisiin harjoittelujaksoihin panostettava 

Toimivat työelämäyhteydet ja harjoittelut on saatava jatkumaan, jotta opiskelijat saavat tärkeitä työelämätaitoja ja verkostoja tulevaisuutta varten. Korona-aikana etäharjoitteluissa työelämän verkostojen muodostaminen on vaikeutunut ja työelämätaitojen harjoittelu jäänyt usein Teams- tai Zoom-yhteyksien varaan.

Yliopisto-opiskelijoiden harjoittelusta tulee tehdä pakollista. Harjoittelupalkkoja tulee kohentaa ja työehtosopimuksia on noudatettava. Kaikista korkeakouluharjoitteluista tulee maksaa vähintään työssäoloehdon mukainen palkka. 

Akavan Erityisalojen opiskelijakysely: Puolet opiskelijoista kokee, että työelämäyhteyksien luominen on hankaloitunut koronapandemian vuoksi. Jopa 63 % opiskelijoista tuntee, että koronakriisi syö pohjaa omalta tulevaisuudelta.

"Stressi ja ahdistus tulevaisuuteen liittyen ovat usein läsnä. Olen kuitenkin onnekas, sillä onnistuin saamaan kesäksi työtä ja ympärilläni ovat hyvät tukiverkostot. Kaikkein eniten olen huolissani opiskelijoista, joilla ei samanlaisia tukiverkostoja ole ja joiden mahdollisuudet päästä avun piiriin ovat ruuhkautuneiden palvelujen takia heikot." (Akavan Erityisalojen opiskelijakysely, avoimet vastaukset, maaliskuu 2021)

  1. Yhteisöllisyyden merkitys opinnoissa tunnistettava  

Yhteisöllisyyden, ryhmäytymisen ja verkostojen tuen merkitys opinnoissa on tunnistettava ja tunnustettava yhteiskunnassamme paremmin. Vapaamuotoista opiskelijatoimintaa ei pidä tuomita, vaan pyrkiä luomaan kaikille opiskelijoille tasa-arvoiset edellytykset osallisuuteen opiskelijayhteisössä.  

Opiskeluaika on paljon muutakin kuin vain opintopisteiden suorittamista. Vaikka suurin osa kyselyymme vastanneista koki, että on suoriutunut opinnoista hyvin, nousi kyselystä esiin yksinäisyyden ja yksin puurtamisen kokemukset sekä huoli henkisestä jaksamisesta.

Akavan Erityisalojen opiskelijakysely: Jopa 68 % opiskelijoista sanoo kokevansa yksinäisyyttä etäopintojen vuoksi.

”Aloitin opinnot syksyllä. En ole tavannut yhtäkään opettajaani tai kokenut minkäänlaista henkilökohtaista kontaktia heihin. En ole päässyt vielä kertaakaan kokemaan lähiopetusta yliopistossa, ja itseopiskelua tukevat tilat kampuksella ovat kiinni. Hyvän tuutoritoiminnan myötä olen saanut jonkin verran kavereita. Tiedän, että monet eivät ole saaneet vielä ollenkaan opiskelijakavereita." (Akavan Erityisalojen opiskelijakysely, avoimet vastaukset, maaliskuu 2021)

 

> Opiskelijakysely: ”Zoom-luennot ja itsenäinen puurtaminen opiskelijaelämän ainoa sisältö”

> Kuormittava koronakevät - Akavan Erityisalojen opiskelijakyselyn tuloksia

Lisätietoja:

järjestöpäällikkö Paula Antell, Akavan Erityisalat, puh. 0201 235 338

tiedontuotannon asiantuntija Hanna Koskenheimo, Akavan Erityisalat, p. 0201 235 368

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 5215 8582, anna.joutsenniemi@akavanerityisalat.fi

Hanna Koskenheimo, Akavan ErityisalatTiedontuotannon asiantuntija

- Tutkimus ja tiedon tuotanto, analysointi ja hyödyntäminen
- Työvoima- ja koulutuspolitiikka
- Yksilöllinen tilastollinen palkkaneuvonta

Puh:0201 235 368hanna.koskenheimo@akavanerityisalat.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän, liike-elämän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 20 jäsenjärjestöä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Kansalaiskysely: Suomi ei menesty ilman hyvää julkista hallintoa12.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Suomi ei menesty ilman hyvää julkista hallintoa, arvioi 86 % suomalaisista Verianin (ent. Kantar) kyselyssä. - Kansa ymmärtää, ettei hyvä julkinen hallinto ole ostettavissa vasta sitten, kun vaikkapa kriisi yllättää, kommentoi Akavan Erityisalojen johtava työmarkkinalakimies Kari Eskola tuloksia. Ennen julkaisemattoman tutkimuksen aineisto kerättiin joulukuussa 2023. Kysely toteutettiin Akavan Erityisalojen toimeksiannosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye