Akava ry

Akavan Fjäder: SAK:n verolinjaukset väärä lääke

Jaa

Uusimpien ennusteiden mukaan suhdanne on kääntymässä ja työllisyyden kasvu hiipumassa. Tässä tilanteessa Suomen uuden hallituksen tehtävänä on luoda edellytykset talouskasvulle ja työllisyyden vahvistamiselle.

- Nyt on pidettävä huolta, että hallitusohjelman kirjaukset oikeasti tukevat talouskasvua, työllisyyttä ja ostovoimaa. Pelkään, että SAK:n veroesitykset ovat nyt väärä lääke. Työllisyysaste ei nouse lisää verottamalla, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

- Ansiotulojen verotusta on seuraavan kahden hallituskauden aikana kevennettävä kohti eurooppalaista keskitasoa. Tämä pitää tehdä suunnitelmallisesti ja maltillisesti kaikilla tulotasoilla, jatkaa Fjäder.

Painopistettä työn verottamisesta pitää siirtää kulutukseen ja haittaan.

- Verotusta on uudistettava tukemaan siirtymää hiilineutraaliin yhteiskuntaan. Meillä on mahdollisuus luoda innovaatioita ja tätä kautta uutta työtä ilmastonmuutoksen hillitsemisessä. Hallituksen tulisi rohkeasti tehdä uusia ratkaisuja, jossa huomioidaan tämä mahdollisuus, sanoo Tekniikan akateemisten toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Suomi on osaamiselle rakentuva hyvinvointiyhteiskunta. Menestys edellyttää, että meillä on tulevaisuudessa kannusteet, jotka tukevat korkeaan osaamiseen perustuvaa työtä ja talouskasvua.

- Asiantuntijuuden ja osaamisen tuottamaa lisäarvoa verotetaan Suomessa liian kireästi. Meidän pitää kannustaa kaikin mahdollisin tavoin korkeaa osaamista vaativien työpaikkojen syntymistä. Nyt on päästävä eroon viime vuosina tehdyistä asiantuntijoiden veronkiristyksistä, sanoo Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki.

Suomen pitää olla houkutteleva ja kilpailukykyinen ympäristö vaativassa asiantuntijatyössä työskenteleville myös kansainvälisesti.

- Menestymme kilpailussa koulutetusta työvoimasta, jos työn verotuksemme ei ole olennaisesti kireämpää kuin muissa maissa. Meidän täytyy pitää hyvää huolta siitä, että suomalaisista korkeakouluista valmistuneet ulkomaalaiset haluavat myös jäädä tekemään työtä Suomeen ja työllistyisivät nykyistä helpommin, jatkaa Tradenomiliiton puheenjohtaja Veli-Matti Peltola.

Verolinjausten on kannustettava yrityksiä kasvamaan ja palkkamaan uutta työvoimaa.

- Uudet työpaikat ovat syntyneet viimeisten vuosien aikana pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Tätä kehitystä ei saa katkaista. Veroratkaisuilla pitää tukea koko ajan kasvavan itsensätyöllistäjien ryhmän asemaa eikä heikentää sitä. Tässä uudella hallituksella on iso vastuu, sanoo Akavan Erityisalojen toiminnanjohtaja Salla Luomanmäki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sture Fjäder, puheenjohtaja, Akava, puh 0400 609 717

Jari Jokinen, toiminnanjohtaja, Tekniikan akateemiset, puh 0400 914 839

Kati Myllymäki, toiminnanjohtaja, Lääkäriliitto, puh 040 450 6354

Veli-Matti Peltola, puheenjohtaja, Tradenomiliitto, puh 040 842 5358

Salla Luomanmäki, toiminnanjohtaja, Akavan Erityisalat, puh 040 700 7800

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Työllisyystoimenpiteissä on edettävä nopeasti22.1.2020 14:31:48 EETTiedote

Akavan hallitus painottaa työllisyystoimenpiteiden kiireellisyyttä keskusteltuaan kokouksessaan Suomen työmarkkinatilanteesta ja työllisyystoimenpiteistä. Ruotsin työmarkkinaministeri Eva Nordmark vieraili Akavan hallituksen kokouksessa ja kertoi maan työllisyyspolitiikan painotuksista viime vuosina. Ruotsin työllisyysaste on kesän jälkeen alentunut hieman, mutta on edelleen 77 prosenttia. Suomessa työllisyysaste on syksyn aikana pysähtynyt 72,6 prosenttiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme