Akseli Gallen-Kallela -näyttely avautuu tänään Kansallismuseossa
Kansallismuseossa avautuu tänään 2. joulukuuta Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) pitkää uraa ja monipuolista tuotantoa valottava näyttely. Näyttelyssä on esillä Gallen-Kallelan tunnetuimpien maalausten lisäksi taiteilijan vähemmän tunnettua tuotantoa suunnittelijana. Näyttely on avoinna 2.12.2022–2.4.2023.

Kansallismuseon uudessa näyttelyssä nähdään taiteilija Akseli Gallen-Kallelan tunnetuimpia maalauksia: Kalevala-aiheita, Suomen kansaa ja luontoa kuvaavia teoksia sekä maalauksia Pohjois-Amerikkaan ja Afrikkaan suuntautuneilta matkoilta.
Ikonisten teosten rinnalla Kansallismuseossa nähdään Gallen-Kallelan vähemmän tunnettua tuotantoa suunnittelijana: maalaustaiteen ja grafiikan lisäksi hän suunnitteli muun muassa taidekäsitöitä ja taideteollisia tilaustöitä.
Kansallismuseon näyttely tuo esille taitelijan, jonka kädenjälki määritteli kansallista kuvastoa ja näkyi maalaustaiteen lisäksi muillakin taiteen aloilla. ”Gallen-Kallelaa voisi kutsua varsinaiseksi renessanssi-ihmiseksi, sillä hän perehtyi myös freskomaalauksen saloihin, suunnitteli tekstiileitä, univormuja ja mitaleita, teki mainosgrafiikkaa, lasimaalauksia, huonekaluja ja toimi arkkitehtinä”, näyttelypäällikkö Minerva Keltanen Suomen kansallismuseosta kertoo.
Näyttelyssä nähdään myös harvoin esillä olleita freskoluonnoksia Pariisin vuoden 1900 maailmanäyttelyä ja Kansallismuseon Keskihallia varten.
Ahkera keräilijä kartutti museoiden kokoelmia
Näyttely kertoo kansainvälisesti arvostetun taiteilijan urasta aikana, jolloin Suomi ja Eurooppa olivat murroksessa.
Kansainvälisenä taiteilijana ja kosmopoliittina Gallen-Kallela oli taiteilija, joka eli keskellä aikakauden taidevirtauksia kuten naturalismia, symbolismia ja kansallisromantiikkaa. Näiden pohjalta hän loi omaperäisen tyylinsä.
Gallen-Kallela oli ahkera keräilijä, jonka matkoilta tekemät maalaukset ja niiltä tuomat esineet nousevat yhdeksi näyttelyn teemoista.
Nykyisellään Suomen kansallismuseon kokoelmista löytyville esineille löytyy vastineensa näyttelyssä esillä olevista teoksista ja Keskihallin Kalevala-teemaisista freskoista.
Tanssia ikonisten freskojen alla
”Gallen-Kallela kuuluu kansallisen kulttuurimme kulmakiviin, ja ansaitsee tulla myös uudelleen tulkituiksi oman aikamme näkökulmista. Toivomme, että taiteilijan keskeinen tuotanto tulee näyttelyn kautta tutuksi yhä uusille yleisöille”, ylijohtaja Elina Anttila Suomen kansallismuseosta sanoo.
Näyttelyn ajan kaikki 18–30-vuotiaat, opiskelijat ja työttömät pääsevät Kansallismuseoon 6 eurolla. Alle 18-vuotiaat pääsevät tuttuun tapaan sisään ilmaiseksi.
Myös näyttelyn ohjeisohjelmisto kutsuu kokeilemaan ja nauttimaan taiteesta itse. Joka toinen keskiviikko Kansallismuseon ikoniset freskot voi kokea uudella tapaa Pop Up -FrescoDiscossa. FrescoDiscossa soi 1900-luvun alun parhaita hittejä Pariisista, Lontoosta, Berliinistä ja New Yorkista. Luvassa on myös hurmaavimpia melodioita aikakauden Suomesta ja taiteilijan Kenian vierailulta. Ensimmäinen Fresco Disco on 7. joulukuuta.
Kansallismuseon Drink and Draw -piirustusilloissa osallistujat puolestaan pääsevät piirtämään nopeita luonnoksia Gallen-Kallelan taiteen inspiroimina. Näyttelyn aikana pidetään myös opastettuja kierroksia suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja verkon kautta striimattuna. Opastukset kuuluvat pääsymaksun hintaan.
Akseli Gallen-Kallela -näyttely on avoinna 2.12.2022–2.4.2023 Kansallismuseossa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
– näyttelypäällikkö Minerva Keltanen, Suomen kansallismuseo, puh. 0295 33 6463, minerva.keltanen@kansallismuseo.fi
– ylijohtaja Elina Anttila, Suomen kansallismuseo, puh. 0295 33 6131, elina.anttila@kansallismuseo.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

Mannerheimintie 34
00100 HELSINKI
p. 0295 33 6000, kansallismuseo@kansallismuseo.fihttps://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/etusivu
Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseon kohteissa kävijämäärät koronaa edeltävälle tasolle23.12.2022 10:35:25 EET | Tiedote
Korona-aika on jäämässä taakse Suomen kansallismuseon museoissa ja linnoissa. Seurasaaressa, Kansallismuseossa, Tamminiemessä, Hvitträskissä, mutta myös Louhisaaren kartanomuseossa, Hämeen linnassa ja Vankilassa kävijämäärien osalta on palattu koronaa edeltävälle tasolle. Suomen kansallismuseon kahdeksassa museossa ja kahdessa linnassa vieraili vuoden 2022 aikana yhteensä 596 326 kävijää. Edellisvuoteen verrattuna kasvu on merkittävä, yli 178 000 kävijää.
Suomen kansallismuseo palkkaa yli sata kesätyöntekijää – tarjolla monipuolisia tehtäviä pääkaupunkiseudun lisäksi Savonlinnassa, Kotkassa, Askaisissa ja Hämeenlinnassa22.12.2022 08:38:14 EET | Tiedote
Suomen kansallismuseon linnat ja museot tarjoavat ensi kesänä työpaikan yhteensä yli sadalle kesätyöntekijälle. Tarjolla on monipuolisia tehtäviä eri puolilla Suomea esimerkiksi museo-oppaina, puutarhureina, museokaupanhoitajina ja museoapulaisina. Hakuaika päättyy 20.1.2023 klo 16.00.
Suomen kansallismuseo mukaan Helsingin kaupungin Kulttuurin kummilapsi -toimintaan vuoden 2023 alusta14.12.2022 11:15:00 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin lapsiperheille suuntaama maksuton kulttuuripalvelu, Kulttuurin kummilapset, on koonnut jo noin 11 000 helsinkiläislasta läheisineen kulttuurin pariin. Suomen kansallismuseo ottaa kummilapsikseen vuonna 2023 syntyvän ikäluokan yhdessä neljän muun kulttuuriperintöorganisaation kanssa.
Seurasaaren ulkomuseon tuleva kesämökki valittu – 1950-luvun lautarakenteinen mökki siirretään saareen Vähä-Kiljavalta13.12.2022 14:08:16 EET | Tiedote
Seurasaaren ulkomuseo Helsingissä saa rakennuskokoelmaansa kesämökin, joka avautuu yleisölle vuonna 2026. Avoimen haun kautta löydetty, Hyvinkään Vähä-Kiljavalla sijaitseva mökki on valmistunut 1953, ja sen on suunnitellut arkkitehti Erkki Koiso-Kanttila perheelleen. Suomen kansallismuseoon kuuluva Seurasaaren ulkomuseo on perustettu vuonna 1909. Museo esittelee suomalaista rakennusperintöä ja asumisen tapaa 1600-luvulta 1900-luvulle kaikkiaan liki 90 eri puolilta Suomea tuodun rakennuksen kautta. Edellinen rakennuskokonaisuus siirrettiin Seurasaareen 40 vuotta sitten.
Kansallismuseossa piirretään Gallen-Kallelan innoittamina ja tanssitaan ikonisten freskojen alla – vietä joulun aika Kansallismuseossa25.11.2022 15:29:04 EET | Tiedote
Kansallismuseossa saa joulu-tammikuussa piirtää, leikkiä, opetella entisaikojen tapoja ja nauttia Gallen-Kallelan ikonisten freskojen alla 1900-luvun alun hittien soidessa. Opastuksia on niin lapsille kuin matkailijoillekin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme