Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Akseli Leinosen uusi julkinen teos Ecology Stone on valmistunut Keski-Pasilaan

Jaa

Triplan edustalle Keski-Pasilan Fredikanterassille on valmistunut uusi julkinen taideteos, Akseli Leinosen Ecology Stone. Teos julkistetaan taiteilijan läsnä ollessa tiistaina 20.10. klo 11. Ecology Stone voitti vuosina 2016-2017 järjestetyn yleisen taidekilpailun. Kilpailun järjestivät Helsingin kaupunki ja YIT Rakennus Oy. Siinä haettiin pysyväluonteista ja paikkasidonnaista teosta, joka vahvistaisi Fredikanterassin luonnetta kohtaamis- ja viihtymispaikkana. Teoksen toivottiin antavan alueelle ainutlaatuista identiteettiä ja tarjoavan uusia näkökulmia niin alueen asukkaille kuin muillekin Pasilassa liikkuville.

Akseli Leinonen: Ecology Stone, 2020 / Kuva teoksen rakennusvaiheesta: HAM/Sonja Hyytiäinen
Akseli Leinonen: Ecology Stone, 2020 / Kuva teoksen rakennusvaiheesta: HAM/Sonja Hyytiäinen

Kilpailussa asetetut toiveet toteutuvat dramaattisessa Ecology Stone -teoksessa. Maamerkkimäinen teos koostuu kolmesta eri osasta: portista, veistoksellisesta lohkareesta ja kasvillisuudesta. Triplan edustalle sijoitettu musta teräksinen portti on abstrakti ja minimalistisen geometrinen. Sen päälle, ohikulkijoiden yläpuolelle, on nostettu vapaamuotoinen ja tasapainoa hakeva lohkare, jonka sisään on sijoitettu kasvatusallas. Ajan saatossa kasvatusaltaaseen istutetut tyypilliset suomalaisen metsämaiseman kasvit tulevat valtaamaan betonista valetun lohkareen yläpinnan.

Ecology Stone muistuttaa luonnon läsnäolosta ja merkityksestä rakennetussa kaupunkiympäristössä. Se tuo esiin ihmisen ja luonnon välisen hauraan ja epävakaan tasapainon. Taiteilija itse kertoo teoksensa lähtökohdista: ”Ihmisen täydellisesti muuttama ympäristö edustaa nykyistä todellisuuttamme Keski-Pasilassa. Kehityksen suuntana on yhä suurempi ihmisen luoma järjestys, jossa luontokin on kauniisti asetettu ojennukseen. Viivantarkasti suunnitellun Pasilan keskellä on mahdotonta aavistaa, että paikalla on joskus sijainnut järvi ja joitakin siirtolohkareita. ”

Teoksen tekijä Akseli Leinonen on syntynyt Tampereella 1983 ja opiskellut Tampereen teknillisessä yliopistossa arkkitehdiksi. Arkkitehdin ammatin ohella Leinonen on viime aikoina toteuttanut useita julkisia taideteoksia.

Viime vuonna valmistui teos Massa Kansalaistorille Oodin eteen. Teos on Helsingin kaupungin tilaustyö ja muistuttaa paikalla aiemmin sijainneista VR:n varastomakasiineista, jotka tuhoutuivat tulipalossa vuonna 2006. Massa on tiilistä koostettu painauma, joka kutsuu vapaaseen oleskeluun ja herättää ajatuksia paikan historiasta ja kulttuurihistoriallisesta merkityksestä.

Molemmat Akseli Leinosen teokset on toteutettu prosenttiperiaatteella, jota Helsingin kaupunki noudattaa. Kaupungin kiinteistöjen uudis- tai korjausrakentamisen kustannuksista noin prosentti varataan uuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Viime vuosien vilkas rakentaminen on mahdollistanut taiteen tilaamisen useisiin julkisiin rakennuksiin mm. Kalasatamassa, Vallilassa, Yliskylässä ja Töölönlahdella. HAM Helsingin taidemuseo toimii hankkeissa taideasiantuntijana, ja teokset liitetään osaksi HAMin taidekokoelmaa.

Lehdistökuvat:
www.hamhelsinki.fi/info/medialle (salasana: hammedia).

Yhteyshenkilöt

arkkitehti Klas Fontell
HAM Helsingin taidemuseo
puh. 050 336 2186
klas.fontell@hel.fi

Kuvat

Akseli Leinonen: Ecology Stone, 2020 / Kuva teoksen rakennusvaiheesta: HAM/Sonja Hyytiäinen
Akseli Leinonen: Ecology Stone, 2020 / Kuva teoksen rakennusvaiheesta: HAM/Sonja Hyytiäinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uusi ja maksuton Liikuntaluuri tarjoaa henkilökohtaista ohjausta Helsingin liikuntamahdollisuuksien pariin8.1.2021 11:00:00 EETTiedote

Helsingin liikuntapalvelut avaa 11. tammikuuta uuden puhelinpalvelun, Liikuntaluurin, joka tarjoaa kaupunkilaisille tietoa ja tukea sekä kannustusta liikkumismahdollisuuksiin liittyen. Palvelu on tarkoitettu kaikille kaupunkilaisille, jotka voivat puhelinpalvelun avulla saada liikunta-alan asiantuntijan apua mieltä askarruttaviin liikkumiseen liittyviin kysymyksiin.

KORJATTU: Yhdeksän tekojäätä auki joulun pyhinä, kirjastoissa jatkuu rajoitettu asiointi17.12.2020 14:10:00 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi 10. joulukuuta kokouksessaan voimassa olevien rajoitusten ja suositusten voimassaolon jatkamisesta 10. tammikuuta saakka. Joulun pyhinä Helsingin tekojäät ovat auki ja suurimmilla tekojääkentillä henkilömäärärajoituksia on kasvatettu. Kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut ovat kiinni 10.1. asti, kuten museot, kulttuurikeskukset, sisäliikuntapaikat ja nuorisotilat. Kirjastoissa jatkuu rajoitettu palvelu, mutta joulun pyhinä kaikki kirjastot ovat kiinni.

Helsinki, Helsingin seurakunnat ja MIELI ry torjuvat yksinäisyyttä joulun aikaan17.12.2020 13:00:00 EETTiedote

Joulu 2020 jää muistiin erityisenä koronaepidemian vuoksi. Aiempaa useampi viettää joulua tänä vuonna yksin tai eristäytyneenä. Helsingin kaupunki, Helsingin seurakunnat sekä mielenterveysjärjestö MIELI ry ovat yhdistäneet voimansa torjuakseen yksinäisyyttä ja koonneet verkkoon joukon palveluita ja tekemistä, joilla juhlan viettoon löytyy iloa, valoa ja toivoa tänäkin jouluna. Lisäksi Helsingin juhlaviikoilta tuttu Taidelahja paketoidaan tänä jouluna uudelleen ja toimitetaan uusille vastaanottajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme