Kemianteollisuus ry

AKT ajaa Suomen vientiteollisuuden päin seinää - lakoista kärsivät kaikki

Jaa
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT hylkäsi tänään illalla sovintoehdotukset niin satamien, kuorma-autoalan, säiliöauto- ja öljytuotealan sekä terminaalitoiminnan osalta. Tämä tarkoittaa sitä, että lakot kuorma-autoalalla, säiliöautoalalla ja Öljytuote ry:n kolmessa jäsenyrityksessä alkavat keskiviikkona 15.2. klo 00. Tämä lakko koskee noin 6 500 työntekijää. Terminaaleissa sekä kaikissa Suomen satamissa lakko alkaa keskiviikkona 15.2. klo 06. Satamien lakolle ei ole ilmoitettu edes päättymisaikaa.

Kemianteollisuus ry
Öljytuote ry
Autoliikenteen Työnantajaliitto ry

– AKT pelaa häikäilemätöntä peliä laittamalla Suomen säppiin ja ajamalla vientiteollisuuden päin seinää. Mikään ei riitä, vaan AKT vaatii reilusti viennin päänavausten ja jopa Saksan ratkaisujen ylittäviä palkankorotuksia. Yleinen linja on syntynyt Teknologiateollisuuden, Kemianteollisuuden, Kaupan alan ja Elintarviketeollisuuden sekä Ammattiliitto Pron ja Erton ratkaisujen myötä. On käsittämätöntä, että tämä ei kuitenkaan riitä AKT:lle, toteavat Autoliikenteen Työnantajaliitto ry:n toimitusjohtaja Mari Vasarainen ja Kemianteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä.

Suomessa satamien kautta kulkee tonneissa mitattuna yli 95 prosenttia tuonnista ja viennistä. Se tarkoittaa noin 400 miljoonan euron arvosta tavaraa päivittäin. AKT:n lakko kohdistuu viennin lisäksi kaikkiin merirahtina tuotantopanoksia tuoviin yrityksiin. Lakko kohdistuu ruokaan, lannoitteisiin, lääkkeisiin, komponentteihin, kulutushyödykkeisiin, postiin – aivan kaikkeen. Lakko koskee myös kumipyöräliikennettä, jätekuljetuksia sekä säiliöauto- ja öljykuljetuksia. Lakko vaikuttaa myös lentoliikenteeseen.

– Kansainvälinen kauppa perustuu toimitusvarmuuteen. Kun tähän tulee näiden lakkojen kaltainen merkittävä häiriö, ei syntynyttä luottamuspulaa eikä menetettyjä tilauksia ja asiakkuuksia kurota umpeen pitkään aikaan. Me kaikki maksamme tästä vahingosta laskun ja juuri sopimukset solminut vientiteollisuus kärsii eniten, sanoo Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Mika Aalto.

Lisätietoja:
Jaana Neuvonen
Asiamies
Öljytuote ry
Puh: 040 580 3447

Mari Vasarainen
Toimitusjohtaja
Autoliikenteen Työnantajaliitto ry
Puh: 040 511 6959

Minna Etu-Seppälä
Johtaja, työelämä
Kemianteollisuus ry
Puh: 040 778 0182

Mika Aalto
Toimitusjohtaja, TkT
Kemianteollisuus ry
Puh: 050 438 9247

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kemianteollisuus ry
Kemianteollisuus ry
Eteläranta 10 / PL 4
00131 Helsinki

https://www.kemianteollisuus.fi

Twitter: @Kemianteollisuu
Linkedin: http://linkd.in/1g4vUbs
Tilaa uutiskirje: http://bit.ly/1Mk0cTq

Kemianteollisuus ry on kemianteollisuuden ja sen lähialojen elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen edunvalvontajärjestö, jonka tehtävänä on toimialan kilpailukyvyn ja toimintaedellytysten edistäminen Suomessa. Kemianteollisuus ry:llä on lähes 400 jäsenyritystä sekä 14 jäsen- ja yhteistyöyhdistystä.

Kemianteollisuus on yksi merkittävimmistä teollisuuden toimialoista Suomessa. Sen osuus teollisuuden tuotannosta ja tavaraviennistä on noin viidennes. Suoraan, välillisesti ja tulovaikutusten kautta työllistämme lähes 100 000 suomalaista ja investoimme Suomeen vuositasolla reilut miljardi euroa.

Miten ruoka, luonnonvarat ja energia saadaan riittämään maailman kasvavalle väestölle? Puhdas vesi, uusiutuvat polttoaineet ja lääkkeet ovat kemiaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kemianteollisuus ry

Kutsu: Kemianteollisuus: Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke – TKI-työryhmän esitys on tuntuvasti ylimitoitettu, infotilaisuus ti 21.3. klo 9–10 (Teams)20.3.2023 10:05:44 EET | Tiedote

Tohtoreiden määrän jyrkkä lisääminen ei ole ihmelääke, jolla Suomen osaaja-, tuottavuus- ja innovaatio-ongelmia tulisi ratkoa. TKI-toiminnan merkitys on kemianteollisuudessa huomattava, ja ala on yksi eniten tohtoreita työllistävistä toimialoista. Silti Kemianteollisuus on huolissaan parlamentaarisen TKI-työryhmän maaliskuussa jättämän loppuraportin esityksestä, jonka mukaan tohtoriksi koulutettavien määrää tulisi nostaa peräti 2 000:lla vuodessa. Se on selkeästi ylimitoitettu tavoite. Kokonaisuudessaan Kemianteollisuus pitää TKI-työryhmän asettamia tavoitteita, mm. TKI-investointien nostamista 4:ään prosenttiin BKT:sta vuoteen 2030 mennessä, onnistuneina.

Kemianteollisuus ja Akkuteollisuus kummastelevat OKM:n viimeviikkoista päätöstä tyrmätä englanninkielinen koulutuslinja16.3.2023 15:31:09 EET | Tiedote

Vaasan ammattiopisto Vamia haki järjestämislupaa sähköautomaatioalan perustutkinnolle englannin kielellä. Hakemukselle ovat ilmaisseet tukensa useat Vaasassa toimivat kansainväliset yritykset sekä esimerkiksi Kemianteollisuus ry ja Akkuteollisuus ry. Sähköautomaatioala on myös Vaasaan tulevien akkuteollisuuden investointien kannalta erittäin merkityksellinen. Yllätys oli suuri, kun opetus- ja kulttuuriministeriö OKM ei myöntänyt järjestämislupaa englanninkieliselle koulutukselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme