Akava ry

Aktiivimallin kehittämistä pohtineen työryhmän työ päättyi

Jaa

Työttömyysturvan aktiivimallin kehittämistarpeita pohtinut kolmikantainen työryhmä päätti työnsä helmikuun lopussa. Ryhmä löysi aktiivimallista kehittämisen ja yksinkertaistamisen mahdollisuuksia.

– Päättyneessä työryhmässä nähtiin mahdollisena, että aktiivimallin joitakin säädöksiä yksinkertaistetaan, jotta esimerkiksi erilaisiin palveluihin osallistumisia voisi yhdistellä – toisin kuin nykyään. Näin aktiivisuusedellytyksen täyttäminen olisi helpompaa. Lisäksi pidettiin mahdollisena, että selvitetään erilaisten työllistymisen muotojen yhdistämistä aktiivisuusedellytyksen täyttymistä arvioitaessa, kertoo ekonomisti Heikki Taulu.

Ryhmässä käytiin periaatteellista keskustelua siitä, miksi aktiivimallissa ei voi osoittaa aktiivisuutta pelkällä työn hakemisella. Akava on korostanut, että työttömän näkökulmasta voi tuntua epäoikeudenmukaiselta, että aktiivinenkaan työnhaku ei sellaisenaan oikeuta etuuden tason säilymiseen. Toisaalta työttömän velvollisuuksiin kuuluu jo lähtökohtaisesti työn hakeminen. Työryhmä ei tehnyt esitystä työnhakuun liittyen.

Akava ei alun perin vastustanut työttömyysturvan aktiivimallin voimaantuloa, koska silloisten arvioiden mukaan sillä olisi myönteisiä vaikutuksia työllisyyteen. Akava pitää ensiarvoisen tärkeänä, että Suomen työllisyysaste saataisiin nostettua kohti 75 prosentin tasoa ja sen yli.

– Työttömyysturvan aktiivimallista valmistuu kevään aikana arviointitutkimus, jolla pyritään selvittämään sen voimaantulon jälkeen toteutuneita vaikutuksia. Tulokset saattavat antaa uudelleen aihetta pohtia aktiivimallin tarkoituksenmukaisuutta, Taulu jatkaa.

Lisää aiheesta: Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote: Työryhmä: Aktiivimallia koskevaa sääntelyä mahdollista yksinkertaistaa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Akava ryAkava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Hallitusohjelman kirjaukset osaamisesta oikeansuuntaisia – tulevaisuuspanostukset jäävät riittämättömiksi3.6.2019 11:49:40 EESTTiedote

Akava pitää hyvänä, että tutkimus- kehitys- ja innovaatiopanostuksia lisätään. Akava kuitenkin katsoo, että hallitusohjelman kirjaukset eivät riitä korjaamaan täysin kahden edellisen hallituskauden aikana tehtyjä leikkauksia koulutukseen, osaamiseen, tutkimukseen ja innovaatioihin. Perhevapaauudistuksen toteuttaminen on tärkeää, mutta uudistus on Akavan mielestä jäämässä puolitiehen. Nykyisenkaltaisesta kotihoidontuesta olisi pitänyt luopua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme