Aktiivimallin tarkennus vähentää eriarvoisuutta alueiden ja työttömien välillä

Jaa

Työttömälle on tulossa ensi maanantaista alkaen lisää vaihtoehtoja täyttää täyden työttömyysetuuden edellytyksenä oleva aktiivisuusehto. iime vuoden alusta voimaan tullutta lakia työttömyysturvan aktiivimallista tarkennetaan 1.4.2019.

YTK pitää aktiivimallin muutoksia onnistuneina
YTK pitää aktiivimallin muutoksia onnistuneina

1.4. voimaan tulevalla asetuksella laajennetaan sellaisten toimijoiden joukkoa, joiden järjestämään toimintaan osallistuminen hyväksytään aktiivimallin edellyttämäksi aktiivisuudeksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi kuntien, erilaisten yhdistysten ja joissain tapauksissa myös työnantajan järjestämä työllistymistä tukeva toiminta kerryttää jatkossa aktiivisuutta.  

”Aiemmin ainoastaan työvoimaviranomaisten järjestämä työllistymistä tukeva toiminta täytti aktiivisuuden ehdot. Kun järjestäjien joukko nyt laajenee, vähennetään eriarvoisuutta sekä alueiden että työttömien välillä”, kertoo YTK:n työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund. 

”Suppean järjestäjäjoukon takia työllistymistä tukevan toiminnan saavutettavuus on ollut joillakin paikkakunnilla hankalaa. Tämä on asettanut työttömät eriarvoiseen asemaan heidän asuinpaikkansa perusteella. Muutos lisää varmasti myös hyväksyttävien verkkokurssien tarjontaa”, Eklund jatkaa. 

Laki mahdollisti tarkennukset jo alusta lähtien 

Työttömyysturvalakiin kirjattiin alunperinkin mahdollisuus tarkentaa lakia valtioneuvoston asetuksella. Asetus ei tarkoita, että mikä tahansa toiminta kerryttäisi aktiivisuutta. Toiminnan on oltava edelleen työllistymistä tukevaa. Kuluneen vuoden aikana on käynyt selväksi, että tarjolla on monenlaista toimintaa, joka ei ole täyttänyt lakiin kirjattua aktiivisuusehtoa, koska järjestäjä on lain kannalta ollut väärä.

Aktiivimalliin sisältyvää aktiivisuusehtoa on kritisoitu muun muassa siitä, että toimintaan osallistumisen ainoa motiivi on ollut aktiivisuusehdon täyttäminen. Aktiivisuusehtojen täyttämän toiminnan järjestäjien määrän lisääntyessä on työnhakijan aiempaa helpompi valita oikeasti omaa työllistymistään tukevaa toimintaa. Myös alanvaihto helpottuu, kun työllistymistä tukevan toiminnan järjestäjien joukko monipuolistuu” Eklund sanoo 

”Alanvaihtoa ja työllistymistä helpottaa myös jo aiemmin joulukuussa 2018 voimaan tullut aktiivimallin lakimuutos, jonka mukaan sivutoimisella ja lyhytkestoisella opiskelulla voi täyttää aktiivisuusedellytyksen. Opiskelu parantaa työllistymismahdollisuuksia ja muutoksen myötä työttömyysaikaa voi entistä paremmin hyödyntää opiskelemalla”, Eklund lisää. 

Tästä on kyse:  

1.4.2019 astuu voimaan valtioneuvoston asetus, joka täsmentää aktiivimallia. 

Asetus laajentaa niiden työllistymistä tukevien palveluiden järjestäjien joukkoa, joiden palveuihin osallistuminen voidaan hyväksyä aktiivimalliin.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

YTK pitää aktiivimallin muutoksia onnistuneina
YTK pitää aktiivimallin muutoksia onnistuneina
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa jo yli 425 000 palkansaajaa työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa ja toimistossa Loimaalla työskentelee 130 ansioturvan ammattilaista. www.ytk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme