Akavan Erityisalat

Aktiivimallin yhdenvertaisuusongelmaa ei voi sivuuttaa

Jaa

Akavan Erityisalat pitää pöyristyttävänä, ettei edes perustuslakivaliokuntaa kuunnella aktiivimallin ongelmista.

Liitto on monien muiden tavoin tuonut alusta asti esille, että ns. aktiivimalli asettaa työttömät epäyhdenvertaiseen asemaan.

– Näkemyksemme on, että työttömyysturvan taso ei voi vaihdella sen mukaan, onko työtä tai palveluja tarjolla. Mikäli aktiivimalliin mennään, tulisi toteuttaa edes perustuslakivaliokunnan parannusehdotukset. Valiokunta esittää, että lakiehdotukseen sisällytetään sääntelyä, jolla varmistetaan, että henkilöllä on tosiasialliset mahdollisuudet aktiivisuusedellytysten täyttämiseen, sanoo edunvalvonnan päällikkö Helena Lamponen Akavan Erityisaloista.

Korjailua parempana vaihtoehtona Akavan Erityisalat pitää edelleen, että aktiivimallista luovutaan kokonaan. 

– Korkeasti koulutetun työvoiman näkökulmasta aktiivimalli on yhdenvertaisuusongelmien lisäksi epätarkoituksenmukainen. ”Pakkoaktivointi” mihin tahansa satunnaiseen työhön inflatoi nopeasti  koulutetun työnhakijan. Mallissa sivuutetaan koulutuksen tuoman erityisosaamisen merkitys eikä malli todennäköisesti edistäisi jäsentemme laadullista, koulutusta vastaavaa työllistymistä. Aktiivimalli olisi nöyryyttävä kokeilu, jonka työllisyysvaikutuksia on erittäin vaikea arvioida, Lamponen sanoo.

Eduskunnassa käsittelyssä olevassa mallissa työttömyysturva pienenee, ellei hakija ole osoittanut aktiivisuutta olemalla tietyn ajan missä tahansa työssä tai osallistumalla työllistymistä edistävään palveluun. Akavan Erityisalojen jo kesäkuussa esittämässä lausunnossa todetaan, että ”riittävää aktiivisuutta” on mahdotonta osoittaa, jos edellytettyä, edes lyhytkestoista työtä tai työllistymistä edistäviä palveluja ei ole tarjolla.Tarjonta vaihtelee paljon eri puolilla maata eikä työtön voi itse vaikuttaa tarjonnan määrään.

Lisätietoa: edunvalvonnan päällikkö Helena Lamponen, Akavan Erityisalat, helena.lamponen@akavanerityisalat.fi, puh. 0201 235 352.

Yhteyshenkilöt

Anna Joutsenniemi, viestintäpäällikkö, Akavan Erityisalat, puh. 040 525 8582

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Akavan Erityisalat
Akavan Erityisalat
Maistraatinportti 4 A
00240 HELSINKI

0201 235 340http://www.akavanerityisalat.fi

Akavan Erityisalat on kulttuurin ja hallinnon sekä viestinnän ja hyvinvoinnin aloilla asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimivien ammattiliitto, johon kuuluu 23  jäsenyhdistystä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akavan Erityisalat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme