Amnesty International

Aktivistit vaativat turkkilaisen ihmisoikeuspuolustajan vapauttamista Helsingissä

Jaa

Aktivistit juhlivat tänään la 14.10. Amnestyn Turkin osaston johtajan İdil Eserin syntymäpäiviä Helsingin keskustassa. Samalla he vaativat terrorismisyytteiden takia pidätetyn Eserin välitöntä vapauttamista.

Ohikulkijat allekirjoittivat syntymäpäiväkortin vangitulle päivänsankarille. Kuva: Sini Leskinen
Ohikulkijat allekirjoittivat syntymäpäiväkortin vangitulle päivänsankarille. Kuva: Sini Leskinen

Kolmen sepän aukio täyttyi tänään juhlahumusta, kun aktivistit juhlivat 54-vuotta täyttävän Amnestyn Turkin osaston toiminnanjohtajan İdil Eserin merkkipäivää. Juhlavieraiden, kakun ja puheiden lisäksi paikalta puuttui vain synttärisankari itse, sillä tämä on ollut vangittuna jo 100 päivän ajan terroristisen järjestön avustamisesta syytettynä. Kuvia tapahtumasta on saatavilla Amnestyn flickr-sivulta.

Turkin viranomaiset pidättivät İdil Eserin kesällä yhdeksän muun ihmisoikeuspuolustajan kanssa. Häntä uhkaa jopa 15 vuoden vankeustuomio. Myös Amnestyn Turkin osaston puheenjohtaja Taner Kılıç on pidätettynä terrorismisyytteiden takia.  

”Kollegamme ja ystävämme İdilin ainoa rikos on, ettei hän ole suostunut olemaan hiljaa Turkin hallituksen noitajahdin edessä”, sanoo Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson.

Turkin hallitus pyrkii vaientamaan vallan kriitikot

Ihmisoikeuspuolustajien pidätykset ovat osa toimia, joilla Turkin hallitus on pyrkinyt vaientamaan kaikki valtaa arvostelevat äänet. Vuoden 2016 epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkimainingeissa maan virannomaiset ovat laittaneet 150 000 ihmistä rikostutkintaan.

Turkin hallituksen toimet ovat koskettaneet Suomessakin – kuluneella viikolla suomalaistoimittaja Ayla Albayrakille langetettiin kahden vuoden ja yhden kuukauden vankeustuomio Turkissa ”terroristisen propagandan levittämisestä”.

İdili Eseriä ja muita ihmisoikeuspuolustajia vastaan esitetyissä syytteissä on eriskummallisia väitteitä, joiden mukaan aktivistit olisivat tehneet ihmisoikeustyötään terrorististen järjestöjen puolesta. Syytteiden mukaan esimerkiksi vetoaminen kyynelkaasun myynnin lopettamiseksi ja rahoitushakemuksen laatiminen kuuluvat näihin toimiin.

İdili Eseriä juhlitaan ympäri maailmaa

Amnestyn osastot juhlivat İdili Eserin syntymäpäiviä yli 25 maassa. Samalla ihmisoikeusjärjestö vaatii İdili Eserin ja muiden ihmisoikeuspuolustajien välitöntä ja ehdotonta vapauttamista.  

”İdil Eser on omistanut elämänsä rauhanomaiselle ihmisoikeustyölle. On täysin absurdia, että hän joutuu viettämään syntymäpäiviään telkien takana terrorismista syytettynä”, Frank Johansson painottaa.

”Tänä päivänä aktivistit ympäri maailmaa ovat osoittaneet, ettemme aio sietää İdilin kohtaamaa vääryyttä. Turkin viranomaisten on vapautettava perättömin syyttein vangitut ihmisoikeuspuolustajat välittömästi."

Yhteyshenkilöt

Milja Komulainen
Tiedottaja
Amnesty International, Suomen osasto
+358 44 756 9109
milja.komulainen@amnesty.fi

Kuvat

Ohikulkijat allekirjoittivat syntymäpäiväkortin vangitulle päivänsankarille. Kuva: Sini Leskinen
Ohikulkijat allekirjoittivat syntymäpäiväkortin vangitulle päivänsankarille. Kuva: Sini Leskinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Lähisuhdeväkivallan sovittelussa vakavia riskejä uhrin kannalta – järjestöt jättivät kannanoton Saarikolle12.12.2018 09:00Tiedote

Yhdeksän järjestöä jätti kannanoton lähisuhdeväkivallan sovitteluun perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikolle keskiviikkona 12.12. Järjestöt toteavat kannanotossaan, että lähisuhdeväkivallan sovitteluun sisältyy vakavia riskejä uhrin kannalta eivätkä sovitteluprosessit ole tuoneet muutosta tilanteeseen. Kannanotossa järjestöt esittävät, että lähisuhdeväkivallan sovittelusta nykyisessä muodossaan tulisi luopua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme