Älä grillaa ihoasi festareilla!
Kesällä Suomi täyttyy festivaaleista ja muista tapahtumista. Musiikin, iloisen seuran ja hyvän fiiliksen lisäksi festarikävijät saattavat ulkoilmatapahtumissa altistua suurelle määrälle auringon UV-säteilyä. Toistuva ihon palaminen auringossa lisää ihosyövän riskiä, joten Säteilyturvakeskus haluaa muistuttaa kaikkia festarikävijöitä huolellisesta ihon UV-suojauksesta. ”Varjo, vaatteet ja voide” on helppo muistilista ihon suojaamiseen ja auttaa nauttimaan kesän tapahtumista ilman huolta ihon palamisesta!
Festarikävijän UV-muistilista:
- Pidä siestaa
Auringonpaahteen välttäminen keskipäivän tunteina pienentää saadun UV-säteilyn määrää tehokkaasti. - Vetäydy varjoon
Varjossa UV-säteilyä on puolet vähemmän kuin auringossa. - Paita päälle
Parhaan UV-suojan tarjoaa peittävä ja värikäs vaatetus. Hatulla suojaat kasvot, kaulan ja korvat. - Pysy pystyssä
Liikkuessa altistut UV-säteilylle vähemmän kuin makuuasennossa, ja altistuminen jakautuu tasaisemmin eri ihoalueille. - Aurinkolasit silmille
Varmista, että laseissa on merkintä UV 100 % tai UV 400. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää, koska lapsen silmä päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen. - Lisää suojaa aurinkovoiteilla
Aurinkovoiteen suoja-aineet vähentävät UV-säteilyn pääsyä iholle. Suurikaan suojakerroin ei anna täydellistä suojaa UV-säteilyä vastaan. Alle 2-vuotiaiden iho tulisi suojata aina vaatteilla ja varjolla. - Tarkista UV-indeksi
Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta löytyvä UV-indeksi ilmoittaa UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Mitä suurempi UV-indeksi on, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta.
Erityisen tärkeää on suojata lasten herkkä iho – toistuva palaminen lapsuudessa lisää huomattavasti ihosyöpäriskiä. Melanooma on tällä hetkellä nopeiten yleistyvä syöpätyyppi Suomessa, ja 95 % syöpätapauksista voitaisiin estää riittävällä UV-suojautumisella.
Lisää ohjeita UV-suojautumisesta löytyy Säteilyturvakeskuksen sivulta www.stuk.fi/suojauduauringolta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Erikoistutkija Lasse Ylianttila
Puh. 09 759 88 455
Lasse.Ylianttila@stuk.fi
Tietoja julkaisijasta
Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
STUK tekee työpaikkojen tehostettua radonvalvontaa19.2.2019 11:15:00 | Tiedote
Säteilyturvakeskus (STUK) toteuttaa radonvalvontahankkeen työpaikoilla, jotka sijaitsevat hyvin ilmaa läpäisevällä maaperällä seitsemässä Itä-Suomen aluehallintoviraston alueen kunnassa.
Kutsu STUKin mediatilaisuuteen Helsingissä 25.2.2019:18.2.2019 10:15:08 | Kutsu
STUKin turvallisuusarvio Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen käyttölupahakemuksesta Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana toivottaa tiedotusvälineiden edustajat tervetulleeksi mediakahveille 25.2. kello 13.00. Tilaisuudessa kerromme STUKin tekemästä Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön käyttölupahakemuksen turvallisuusarviosta sekä OL3-valvontaprojektin vaiheista. Tilaisuudessa kuulemme kolme lyhyttä alustusta: Ydinvoimalaitosten valvontaprojektit Suomessa Säteilyturvakeskuksen turvallisuusarvio Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen käyttölupahakemuksesta Olkiluoto 3:n valvonnan vaiheet ja kehittyvä ydinturvallisuus Alustusten yhteinen kesto on noin 40 minuuttia, minkä jälkeen on varattu aikaa kysymyksille ja haastatteluille. Säteilyturvakeskuksesta ovat paikalla pääjohtaja Petteri Tiippana, ydinvoimalaitosten valvonnasta vastaava johtaja Kirsi Alm-Lytz ja apulaisjohtaja Tapani Virolainen sekä Olkiluoto 3 -valvontaprojektin päällikkö Minna Tuomainen. Tilaisuus järj
Etelänmatkailu lisää suomalaisten altistumista UV-säteilyn haitoille12.2.2019 13:55:41 | Tiedote
Säteilyturvakeskuksen (STUK) teettämän selvityksen mukaan viime vuosina etelänmatkalla ihonsa on polttanut useampi kuin kaksi viidestä suomalaisesta. Huolellinen ihon suojaaminen etelän lomakohteissa on tärkeää korkeiden UV-säteilytasojen takia.
STUKin määräys parantaa säteilyturvallisuutta kosmeettisissa hoidoissa21.12.2018 09:46:26 | Tiedote
Ionisoimattoman säteilyn käyttöön liittyvät Säteilyturvakeskuksen (STUK) määräykset astuivat voimaan 20.12.2018. Säteilylain nojalla annettavat määräykset koskevat ionisoimattoman säteilyn käyttöä kosmeettisessa tai siihen verrattavassa toimenpiteessä sekä suuritehoisten laserlaitteiden käyttöä. Määräysten tarkoituksena on suojella terveyttä ionisoimattoman säteilyn aiheuttamilta haitoilta sekä selkeyttää nykyistä kansallista sääntelyä ja edistää yhdenmukaisia ja läpinäkyviä viranomaiskäytäntöjä.
STUKin radonkorjauskoulutus Kouvolassa 5.2.201920.12.2018 09:00:43 | Tiedote
Säteilyturvakeskus (STUK) järjestää 5.2.2019 maksuttoman radonkorjauskoulutuksen Kouvola-talossa. Koulutus on tarkoitettu ensisijassa radonkorjauksia tekeville yrityksille, kiinteistöalan ammattilaisille sekä terveydensuojelun ja työsuojelun viranomaisille, mutta se on avoin myös kaikille asiasta kiinnostuneille.
Perjantaina romumetallin seasta löytyneen säteilylähteen omistaja selvisi13.11.2018 14:29:23 | Tiedote
Perjantaina romumetallin seasta löytyneen säteilylähteen omistaja selvisi Perjantaina 9.11. Eurajoella löytyi romumetallin seasta säteilylähde, kun romupihan säteilyportit hälyttivät. STUK, romuyrittäjä ja Satakunnan pelastuslaitos totesivat mittausten jälkeen perjantaina, että työntekijöille tai ympäristölle ei tapahtumasta ole aiheutunut vaaraa, ja romujätettä sisältänyt kontti siirrettiin viikonlopun ajaksi suojaan. Maanantaina STUKin tarkastaja kävi tutkimassa lähdettä sekä ja mittaamassa säteilytilanteen. Alustavan selvityksen mukaan säteilylähde on Suomen Ympäristökeskuksen (SYKE) hallussa ollut mittalaite tai sen osa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme