Säteilyturvakeskus (STUK)

Älä grillaa ihoasi festareilla!

Jaa

Kesällä Suomi täyttyy festivaaleista ja muista tapahtumista. Musiikin, iloisen seuran ja hyvän fiiliksen lisäksi festarikävijät saattavat ulkoilmatapahtumissa altistua suurelle määrälle auringon UV-säteilyä. Toistuva ihon palaminen auringossa lisää ihosyövän riskiä, joten Säteilyturvakeskus haluaa muistuttaa kaikkia festarikävijöitä huolellisesta ihon UV-suojauksesta. ”Varjo, vaatteet ja voide” on helppo muistilista ihon suojaamiseen ja auttaa nauttimaan kesän tapahtumista ilman huolta ihon palamisesta!

Festarikävijän UV-muistilista:

 • Pidä siestaa
  Auringonpaahteen välttäminen keskipäivän tunteina pienentää saadun UV-säteilyn määrää tehokkaasti.
 • Vetäydy varjoon
  Varjossa UV-säteilyä on puolet vähemmän kuin auringossa.
 • Paita päälle
  Parhaan UV-suojan tarjoaa peittävä ja värikäs vaatetus. Hatulla suojaat kasvot, kaulan ja korvat.
 • Pysy pystyssä
  Liikkuessa altistut UV-säteilylle vähemmän kuin makuuasennossa, ja altistuminen jakautuu tasaisemmin eri ihoalueille.
 • Aurinkolasit silmille
  Varmista, että laseissa on merkintä UV 100 % tai UV 400. Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää, koska lapsen silmä päästää lävitseen enemmän UV-säteilyä kuin aikuisen.
 • Lisää suojaa aurinkovoiteilla
  Aurinkovoiteen suoja-aineet vähentävät UV-säteilyn pääsyä iholle. Suurikaan suojakerroin ei anna täydellistä suojaa UV-säteilyä vastaan. Alle 2-vuotiaiden iho tulisi suojata aina vaatteilla ja varjolla.
 • Tarkista UV-indeksi
  Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta löytyvä UV-indeksi ilmoittaa UV-säteilyn määrän yhdellä luvulla. Mitä suurempi UV-indeksi on, sitä lyhyemmän ajan iho kestää aurinkoa palamatta.

Erityisen tärkeää on suojata lasten herkkä iho – toistuva palaminen lapsuudessa lisää huomattavasti ihosyöpäriskiä. Melanooma on tällä hetkellä nopeiten yleistyvä syöpätyyppi Suomessa, ja 95 % syöpätapauksista voitaisiin estää riittävällä UV-suojautumisella.

Lisää ohjeita UV-suojautumisesta löytyy Säteilyturvakeskuksen sivulta www.stuk.fi/suojauduauringolta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erikoistutkija Lasse Ylianttila
Puh. 09 759 88 455
Lasse.Ylianttila@stuk.fi

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

09 759 881, info@stuk.fihttp://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme