Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Alaikäisistä ja nuorista vangeista tehty selvitys valmistunut

Jaa

Rikosseuraamuslaitos on teettänyt selvityksen siitä, mitä alaikäisten ja nuorten vankien tilanteen parantamiseksi voidaan tehdä nykyisen lainsäädännön puitteissa. Selvityksen tarkoituksena oli muodostaa tilannekuva alaikäisten ja nuorten vankien sijoittamisesta vankiloihin ja vankilaosastolle. Lisäksi selvityksessä kartoitettiin henkilöstön mitoitusta ja osaamista, osastojen toimintaa sekä turvallisuustilannetta. Alaikäiset ja nuoret vangit on erittäin haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä, joiden tuomiota täytäntöön pantaessa tulee vankeus- ja tutkintavankeuslain mukaan kiinnittää erityistä huomiota vangin iästä ja kehitysvaiheesta johtuviin tarpeisiin.

Suomi on sitoutunut noudattamaan alaikäisiä ja nuoria vankeja koskevia kansainvälisiä sopimuksia. Lisäksi YK:n kidutuksen vastainen komitea, apulaisoikeusasiamies ja oikeusministeriö ovat kiinnittäneet huomiota alaikäisiin vankeihin Rikosseuraamuslaitoksessa. Suomessa vankiloissa ei ole erillisiä alaikäisille vangeille tarkoitettuja tutkintavanki- ja vankiosastoja. Alaikäiset sijoitetaan pääsääntöisesti nuorten osastoille sekä vankilan ulkopuolisiin laitoksiin. Marraskuussa 2020 käyttöönotetussa uudessa Hämeenlinnan naisten vankilassa on mahdollisuus sijoittaa alaikäinen erilleen aikuisista vangeista. Nuorten vankien osastoja on Helsingin, Vantaan, Hämeenlinnan ja Turun vankiloissa. Keravan avovankilassa on lisäksi yksi nuorten osasto.

Selvitys sisältää kartoituksen kansainvälisistä säännöksistä, suosituksista, kansallisesta sääntelystä ja tutkimustiedosta. Se sisältää kansainvälistä vertailua sekä tilannekuvan alaikäisten ja nuorten vankien sijoittamisesta vankiloihin ja vankilaosastoille. Myös henkilöstön osaaminen, vankiloiden turvallisuustilanne ja olosuhteet sekä alaikäisten ja nuorten vankien toiminnot ja tarpeet olivat selvityksen kohteina.

Selvityksen keskeisimpinä huomioina nousivat esiin nuorten osastojen henkilökunnan sekä vankiterveydenhuollon hyvin niukka resursointi sekä psykiatristen sairaanhoitajien puute. Haasteita havaittiin myös perusopetuksen järjestämisessä oppivelvollisille nuorille. Ulkopuolisten hankkeiden ja projektien sekä toimintojen suuri määrä oli tyypillistä nuorten kanssa työskennellessä.

Alaikäisten ja nuorten kanssa työskentelyn vahvuutena selvityksessä nousivat esille nuorten osaston henkilökunnan ja yksiköiden motivaatio ja tahto työn kehittämiseen. Heillä on erityisosaamista nuorten kanssa työskentelystä, kyky vastata nuorten haasteisiin ja verkostotyön osaamista. Lisäksi rikosseuraamusalueiden arviointikeskuksissa on käytössä laadukkaita ja hyviä malleja alaikäisen ja nuoren arviointiin, rangaistusajan suunnitelman vaiheittaiseen työskentelyyn ja jatkopolkujen varmistamiseen sekä verkosto- ja sidosryhmätyöskentelyyn.

Selvitystyön pohjalta esitetään alaikäisten ja nuorten vankien sijoittelun keskittämistä Oulun, Jyväskylän, Turun, Hämeenlinnan, Helsingin, Keravan ja Vantaan vankiloihin. Lisäksi selvityksessä ehdotetaan henkilöstömitoituksen nostamista nuorten osastoilla, toimintojen entistä tarkempaa kohdentamista nuoren henkilökohtaisista tarpeista lähtien sekä yhteistyön kehittämistä sosiaalityön, opetustoimen ja vankiterveydenhuollon kanssa. Alaikäisille tutkinta- ja vankeusvangeille esitetään perustettavaksi Helsingin ja Vantaan vankilaan omat vain alaikäisille tarkoitetut osastot. Erityisesti nuorten vankien asteittaista vapautumista kohti avoimempia olosuhteita ja koevapautta halutaan lisätä.

Tutustu selvitykseen Alaikäisten ja nuorten vankien vankilaan ja vankiosastolle sijoittaminen sekä toimintojen ja turvallisuuden varmistaminen.

Lisätietoja:

Tuija Muurinen, rikosseuraamusesimies
p. 029 56 88500 (vaihde)
tuija.muurinen(at)om.fi

Riitta Kari, kehitysjohtaja
p. 029 56 88401
riitta.kari(at)om.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Coronaviruspandemin drog ner antalet intagna liksom året innan – Statistisk årsbok 2021 är ute16.6.2022 10:11:42 EEST | Tiedote

Brottspåföljdsmyndigheten ger årligen ut en statistisk årsbok med uppdaterade uppgifter om påföljder och deras längd och de mest vanliga brottstyperna och trender som påverkar antalet myndighetens klienter. Coronaviruspandemin drog ner antalet intagna och även antalet utländska intagna i likhet med året innan. Andelen förstagångsintagna och unga växer bland dem som döms för brott.

Korona laski edellisvuoden tapaan vankimäärää – Tilastollinen vuosikirja 2021 julkaistu16.6.2022 10:11:04 EEST | Tiedote

Rikosseuraamuslaitos julkaisee vuosittain tilastollista vuosikirjaa, josta ilmenevät muun muassa vankien ja yhdyskuntaseuraamusta suorittavien rangaistusten pituudet, yleisimmät rikostyypit sekä asiakasmääriin vaikuttavat trendit. Korona laski edellisvuoden tapaan vankilukua ja myös ulkomaalaisten rikoksista tuomittujen määrää. Ensikertalaisten ja nuorten osuus rikoksista tuomituista on kasvussa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme