Helsingin yliopisto

Aleksanteri-konferenssissa 25.-27.10. aiheena Venäjän vaihtoehdot ja strategiat

Jaa
Helsingin yliopistolla järjestettävä kansainvälinen Venäjä-tutkijoiden konferenssi pureutuu maan talouden, politiikan ja yhteiskunnan viime aikaisiin kehityskulkuihin. Konferenssi tuo uusia tutkimusavauksia etenkin Venäjän pehmeän vallankäytön välineisiin liittyen.

Viime vuosien tapahtumat ovat pakottaneet niin venäläiset päätöksentekijät kuin kansainvälisen Venäjä-tutkimusyhteisönkin arvioimaan uudelleen Venäjän mahdollisuuksia talouskasvuun ja sen mukanaan tuomiin yhteiskunnallisiin ja poliittisiin reformeihin. On selvää, että vuosituhannen alussa luodut ennusteet eivät toteudu, mutta mitä niiden tilalle?

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin ja Venäjä-tutkimuksen huippuyksikön Choices of Russian Modernisation järjestämässä kansainvälisessä konferenssissa Russia’s Choices for 2030 tarkastellaan niitä lähtökohtia ja vaihtoehtoja, joiden puitteissa Venäjän talous, politiikka, naapurisuhteet, yhteiskunta ja kulttuuri voivat kehittyä seuraavan vuosikymmenen aikana.

Konferenssin 200 esitelmää käsittelevät talouden lisäksi niin sisä- ja ulkopolitiikkaa, hyvinvointia kuin kulttuuriakin. Erityisesti esiin nousevat pehmeän vallankäytön muodot: media ja mielipidevaikuttaminen sekä koulutus- ja tiedepolitiikka. Sen lisäksi, että pohditaan, mihin Venäjä on menossa, kiinnostavaa on kuulla myös, millä keinoilla kehitystä pyritään ohjaamaan. Monitieteinen lähestyminen mahdollistaa esimerkiksi Venäjän ulkopolitiikan tarkastelun psykologisten teorioiden ja uskomusjärjestelmien pohjalta.  

Huippuyksikön työ päättyy, kansainvälinen yhteistyö jatkuu

Vuosittainen Aleksanteri-konferenssi järjestetään nyt 17. kertaa. Käsiteltävien teemojen kirjo kuvastaa päättymässä olevan monitieteisen Venäjä-tutkimuksen huippuyksikön lähestymistapojen moninaisuutta. Konferenssi on samalla 2012-2017 toimineen huippuyksikön päätöstilaisuus.

Konferenssiin odotetaan noin 350:tä osallistujaa: tutkijoita ja jatko-opiskelijoita, kansalaisjärjestöjen edustajia sekä poliitikkoja ja päättäjiä. Erityistä Aleksanteri-konferenssissa on se, että läsnä on huomattavan paljon venäläisiä tutkijoita, joiden näkökulmat ovat kokonaiskuvan kannalta arvokkaita. Konferenssi myös edistää tiedemaailman sisäistä vuoropuhelua.

Varaslähtö konferenssiin sananvapausseminaarista 24.10.

Aleksanteri-konferenssia edeltää Russian Media Labin avoin iltapäiväseminaari Freedom of Speech and Critical Journalism in Russia. Taking Stock of Current Realities, joka pureutuu sananvapauden ja medianvapauden teemoihin.

Kaikki konferenssin luennot ja paneelit sekä Rusian Media Lab -seminaari ovat avoimia tiedotusvälineille. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa konferenssista antaa toimikunnan puheenjohtaja
professori Pami Aalto
pami.aalto@uta.fi
+358 (0)50 318 5952


Haastattelupyynnöt:
Niina Into
niina.into@helsinki.fi
+358-(0)50-318 5667

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aleksanteri-konferenssi on yksi suurimmista vuotuisista Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen tieteellisistä tapahtumista maailmassa.Konferenssin teemat vaihtuvat vuosittain, mutta monitieteisyys ja avoin vuoropuhelu ovat aina sen ytimessä. Vuoden 2017 konferenssi "Russia's Choices for 2030's" summaa Suomen Akatemian vuosille 2012-2017 asettaman huippuyksikön "Choices of Russian Modernisation" työn tuloksia, ja sen järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti ja Tampereen yliopisto. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye