Helsingin yliopisto

Aleksanteri-konferenssissa 25.-27.10. aiheena Venäjän vaihtoehdot ja strategiat

Jaa

Helsingin yliopistolla järjestettävä kansainvälinen Venäjä-tutkijoiden konferenssi pureutuu maan talouden, politiikan ja yhteiskunnan viime aikaisiin kehityskulkuihin. Konferenssi tuo uusia tutkimusavauksia etenkin Venäjän pehmeän vallankäytön välineisiin liittyen.

Viime vuosien tapahtumat ovat pakottaneet niin venäläiset päätöksentekijät kuin kansainvälisen Venäjä-tutkimusyhteisönkin arvioimaan uudelleen Venäjän mahdollisuuksia talouskasvuun ja sen mukanaan tuomiin yhteiskunnallisiin ja poliittisiin reformeihin. On selvää, että vuosituhannen alussa luodut ennusteet eivät toteudu, mutta mitä niiden tilalle?

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin ja Venäjä-tutkimuksen huippuyksikön Choices of Russian Modernisation järjestämässä kansainvälisessä konferenssissa Russia’s Choices for 2030 tarkastellaan niitä lähtökohtia ja vaihtoehtoja, joiden puitteissa Venäjän talous, politiikka, naapurisuhteet, yhteiskunta ja kulttuuri voivat kehittyä seuraavan vuosikymmenen aikana.

Konferenssin 200 esitelmää käsittelevät talouden lisäksi niin sisä- ja ulkopolitiikkaa, hyvinvointia kuin kulttuuriakin. Erityisesti esiin nousevat pehmeän vallankäytön muodot: media ja mielipidevaikuttaminen sekä koulutus- ja tiedepolitiikka. Sen lisäksi, että pohditaan, mihin Venäjä on menossa, kiinnostavaa on kuulla myös, millä keinoilla kehitystä pyritään ohjaamaan. Monitieteinen lähestyminen mahdollistaa esimerkiksi Venäjän ulkopolitiikan tarkastelun psykologisten teorioiden ja uskomusjärjestelmien pohjalta.  

Huippuyksikön työ päättyy, kansainvälinen yhteistyö jatkuu

Vuosittainen Aleksanteri-konferenssi järjestetään nyt 17. kertaa. Käsiteltävien teemojen kirjo kuvastaa päättymässä olevan monitieteisen Venäjä-tutkimuksen huippuyksikön lähestymistapojen moninaisuutta. Konferenssi on samalla 2012-2017 toimineen huippuyksikön päätöstilaisuus.

Konferenssiin odotetaan noin 350:tä osallistujaa: tutkijoita ja jatko-opiskelijoita, kansalaisjärjestöjen edustajia sekä poliitikkoja ja päättäjiä. Erityistä Aleksanteri-konferenssissa on se, että läsnä on huomattavan paljon venäläisiä tutkijoita, joiden näkökulmat ovat kokonaiskuvan kannalta arvokkaita. Konferenssi myös edistää tiedemaailman sisäistä vuoropuhelua.

Varaslähtö konferenssiin sananvapausseminaarista 24.10.

Aleksanteri-konferenssia edeltää Russian Media Labin avoin iltapäiväseminaari Freedom of Speech and Critical Journalism in Russia. Taking Stock of Current Realities, joka pureutuu sananvapauden ja medianvapauden teemoihin.

Kaikki konferenssin luennot ja paneelit sekä Rusian Media Lab -seminaari ovat avoimia tiedotusvälineille. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa konferenssista antaa toimikunnan puheenjohtaja
professori Pami Aalto
pami.aalto@uta.fi
+358 (0)50 318 5952

Haastattelupyynnöt:
Niina Into
niina.into@helsinki.fi
+358-(0)50-318 5667

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Aleksanteri-konferenssi on yksi suurimmista vuotuisista Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen tieteellisistä tapahtumista maailmassa.Konferenssin teemat vaihtuvat vuosittain, mutta monitieteisyys ja avoin vuoropuhelu ovat aina sen ytimessä. Vuoden 2017 konferenssi "Russia's Choices for 2030's" summaa Suomen Akatemian vuosille 2012-2017 asettaman huippuyksikön "Choices of Russian Modernisation" työn tuloksia, ja sen järjestävät yhteistyössä Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutti ja Tampereen yliopisto. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Opettajankoulutusta uudistetaan Suomessa21.5.2018 13:50Tiedote

Miksi uudistaa jo kansainvälisesti erinomaiseksi kehuttua opettajankoulutusta? Mitä opettajan on osattava nyt ja tulevaisuudessa? Helsingin yliopistosta johdetussa ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa laajassa opettajankoulutuksen uudistamishankkeessa etsitään ratkaisuja ja tarjotaan koulutusta ja tukea nykyisille ja tuleville opettajille. Hankkeen 12 osahanketta johtavat professorit ja dosentit Helsingin yliopiston eri tiedekunnissa ja hanketta koordinoi professori Auli Toom Yliopistopedagogiikan keskuksesta.

Suomalaisuus on vahva viitekehys koulutuksen kentässä21.5.2018 13:05Tiedote

Suomalaisuus ja suomalainen koulutus herättävät mielenkiintoa ympäri maailmaa. Aiheita koskevissa keskusteluissa korostuu tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja erinomaisuuden eetos. Kansainvälisestä näkökulmasta suomalainen yhteiskunta, elämä ja koulutuksen laatu näyttävät olevan hyvällä mallilla: oppimista mittaavien vertailujen mukaan koulutuksellinen tasa-arvoisuus tuottaa laatua oppimisessa. Suomalaisen koulun menestys siivittää myös monia koulutusvientihankkeita yliopistojen, korkeakoulujen ja yksityisen yritystoiminnan areenoilla.

Gravitaatioaallot ja ajan suunnan kääntäminen; kaksi maailmankaikkeuden aihetta fysiikan nobelistien luennoidessa Helsingissä toukokuussa16.5.2018 14:04Tiedote

Helsingin yliopistossa luennoi toukokuun lopussa kaksi fysiikan nobelistia. Tilaisuudet ovat avoimia. Torstaina 24.5. kello 17.00 yliopiston juhlasalissa luennoi vuoden 2004 fysiikan nobelisti Frank Wilczek otsikolla The strange, unfinished story of time reversal. Viikon kuluttua torstaina 31.5. kello 10.00 Kumpulassa alkavassa symposiumissa vuoden 2017 fysiikan nobelisti Rainer Weiss puhuu otsikolla The beginnings of gravitational wave astronomy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme