Helsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkansliaHelsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Aleksin joulukatu avataan sunnuntaina 25. marraskuuta 70. kerran

Jaa

Helsingin Aleksanterinkatu saa juhlavalaistuksen tänä vuonna 70:ttä kertaa. Perinne alkoi vuonna 1949, jolloin Aleksanterinkadun kauppiaat koristelivat kadun varren havuin ja valoin ilahduttaakseen raskaista sotavuosista toipuvia kaupunkilaisia.

Joulupukki on luvannut saapua kiireiltään Korvatunturilta avaamaan Aleksin joulukadun sunnuntaina 25.11.2018. Kuva: Jussi Hellsten
Joulupukki on luvannut saapua kiireiltään Korvatunturilta avaamaan Aleksin joulukadun sunnuntaina 25.11.2018. Kuva: Jussi Hellsten

Joulukadun avajaisjuhlallisuudet alkavat Senaatintorilla Tuomiokirkon portailla kello 15 lauluyhtye Club For Fiven esityksellä. Esiintyjinä nähdään lisäksi EMO Brass -vaskipuhallinyhtye, laulaja Mikael Konttinen, säveltäjä-laulaja Soili Perkiö, Aleksin joulukööri -kuoro sekä oopperalaulaja Waltteri Torikka. Musiikkiohjelman on suunnitellut ja tuottanut Reijo Karvonen.

Itse joulupukki saapuu juhlan päätähdeksi ja tuo terveisensä Korvatunturilta. Joulupukki ja pormestari Jan Vapaavuori saapuvat Senaatintorille HKL:n museoraitiovaunulla. Pormestari sytyttää jouluvalot kello 16.

– Joulukadun avaus on Helsingin pisimpään jatkuneita tapahtumia ja vahva helsinkiläinen perinne. Joulu on juhla, jota vietetään usein perhepiirissä. Kaupunkikin on ennen kaikkea yhteisö, joten joulukadun avausjuhla on hyvä syy tulla juhlimaan joulun odotusta yhdessä, Vapaavuori toteaa.

Joulukadun avaus on Suomen yksi vanhimmista jouluperinteistä.

Jouluparaati lähtee poikkeuksellista reittiä

Avajaisjuhlinta huipentuu paraatiin, joka kulkee Senaatintorilta ydinkeskustan halki kello 16.00–16.45. Teemahahmoista, tontuista, koirista ja tietenkin itse joulupukista koostuva joukko marssii museopaloautojen saattelemana läpi Helsingin keskustan levittäen iloista mieltä ja toivottaen joulun tervetulleeksi kaupunkiin.

Jouluparaatin reitin alku on poikkeuksellinen. Senaatintorilta lähdetään Unioninkadulle, joten parhaat katselupaikat Senaatintorin laidalla ovat tällä kertaa yliopiston päärakennuksella. Unioninkadulta kulkue kääntyy Aleksanterinkadulle, jonka päässä käännytään Mannerheimintielle. Manskulta palataan Pohjoisesplanadia ja Unioninkatua pitkin takaisin Senaatintorille. Esplanadilla on parhaiten tilaa kulkueen seuraamiseen.

Jouluvalot ilahduttavat tammikuun loppuun asti

Joulukadun energiatehokkaat led-valot ilahduttavat kaupunkilaisia tammikuun loppuun asti. Lisäksi keskustassa voi ihailla jouluvalaistuksia muun muassa Esplanadilla, Keskuskadulla, Kaivokadulla, Torikortteleissa Senaatintorin tuntumassa ja Mannerheimintiellä Svenska Teaternilta Lasipalatsille.

Aleksin joulukadun avajaistapahtuman järjestää Helsinki City Markkinointi ry yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Helsinki City Markkinointi ry on ydinkeskustan kiinteistönomistajien, yritysten ja Helsingin kaupungin yhteistyöelin, jonka tavoitteena on ylläpitää ja kehittää keskustan vetovoimaa.

Avajaispäivän aikataulu:

klo 13.00 Hyvän Tahdon Torin myyntikojut avataan Senaatintorilla.
klo 14.00 Torilla alkaa epävirallinen avajaisohjelma.
klo 15.00 Virallinen avajaisohjelma alkaa esityksineen ja puheineen.
klo 16.00 Paraati lähtee marssimaan.
klo 17.00 Paraati on palannut viimeistään reitiltään Senaatintorille.

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Riitta Lassander, Helsinki City Markkinointi ry, puh. 050 388 9672, s-posti: rlassander.hcm@outlook.com

Tapahtumatuottaja Kirsi Kiljunen, mbym productions, puh. 040 736 9090, kirsi.kiljunen@mbym.fi

Tapahtumatuottaja Eeva Komulainen, mbym productions, puh. 040 725 0816, eeva.komulainen@mbym.fi

Liitteenä kulkueen reittikartta

Facebook: Aleksin joulukadun avajaiset
Instagram: #aleksinjoulukatu

Mirva Harju
Tiedottaja
Kaupunginkanslia
040 358 2975
mirva.harju@hel.fi

Kuvat

Joulupukki on luvannut saapua kiireiltään Korvatunturilta avaamaan Aleksin joulukadun sunnuntaina 25.11.2018. Kuva: Jussi Hellsten
Joulupukki on luvannut saapua kiireiltään Korvatunturilta avaamaan Aleksin joulukadun sunnuntaina 25.11.2018. Kuva: Jussi Hellsten
Lataa
Aleksanterinkatu on joulukatuna ensimmäistä kertaa vuonna 1949. Kuvaaja tuntematon. Lähde Helsingin kaupunginmuseo.
Aleksanterinkatu on joulukatuna ensimmäistä kertaa vuonna 1949. Kuvaaja tuntematon. Lähde Helsingin kaupunginmuseo.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Ravinnepäästöjen kompensaatiolla lisää vauhtia Itämeren suojeluun18.1.2019 12:15Tiedote

Paikallistason Itämeri-paneeli esittää, että Suomessa otettaisiin käyttöön ravinnepäästökompensaatio keinoksi, jolla vähennetään Itämeren rehevöitymistä. Paneeli pitää merkittävänä Suomen hallituksen päätöstä esittää Itämeren suojeluun lisärahoitusta ja käynnistää uusi ohjelma Itämeren ja sisävesien tilan parantamiseksi. Näin toteaa Itämeri-paneeli ensimmäisissä kahdessa kannanotoissaan, joista paneeli päätti kokouksessaan 28.11.2018.

Ulkomaalaistaustaiset pääkaupunkiseudulla: eroavatko Helsingin, Espoon ja Vantaan tiet?18.1.2019 10:50Tiedote

Vuoden 2018 alussa ulkomaalaistaustaisia oli Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteenlaskettuna 185 131 henkeä. Heistä 34 366 on syntynyt Suomessa. Ulkomaalaistaustaisten osuus väestöstä on Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla lähes saman kokoinen. Heitä on Helsingissä 15,5, Espoossa 16,1 ja Vantaalla 18,0 prosenttia kaupungin koko väestöstä. Määrällisesti tarkasteltuna Helsingissä (99 996) oli kuitenkin vuoden 2018 alussa enemmän ulkomaalaistaustaisia kuin Espoossa (44 935) ja Vantaalla (40 200) yhteensä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme