Alko Oy

Alkon esteettömyyskartoitus: valtaosa Alkon myymälöistä on esteettömiä

Jaa

Esteetön asiointi on mahdollista valtaosassa (noin 75 %) Alkon myymälöitä. Alko julkistaa alkuvuonna 2022 toteutetun esteettömyyskartoituksen kansainvälisenä esteettömyys- ja saavutettavuuspäivänä 19. toukokuuta.

Alko haluaa tarjota kaikille asiakkailleen maailmanluokan palvelua, jonka yksi tärkeä osa on esteetön ja yhdenvertainen palvelu. Jatkossa asiakkaat voivat tarkistaa oman asiointimyymälän esteettömyyden jo ennakkoon. Alkon alkuvuonna toteutetun esteettömyyskartoituksen mukaan esteetön asiointi onnistuu 75 prosentissa myymälöitä.

”Esteettömästä ympäristöstä hyötyvät kaikki, mutta erityisesti pyörätuolilla, rollaattorilla, kyynärsauvoilla tai lastenvaunujen kanssa liikkuvat. Meille on tärkeää, että kaikki asiakkaat pystyvät liikkumaan mahdollisimman vaivattomasti myymälätiloissamme”, sanoo Alkon vastuullisuusasiantuntija Virpi Valtonen.

Esteettömyystieto löytyy Alkon verkkosivuilta

Yksittäisen myymälän esteettömyystieto löytyy Alkon verkkosivujen myymälähaun kautta kunkin myymälän omista tiedoista, lisätietokentästä. Esteettömät myymälät on merkitty myymälähakuun esteetön -merkinnällä.

Mikäli myymälä ei ole esteetön, on myymälään saapumisessa, sen sisäänkäynnissä tai myymälätilassa joitain sellaisia puutteita, jotka hankaloittavat esteetöntä liikkumista. Myymälä on luokiteltu ei-esteettömäksi esimerkiksi silloin, jos sisäänkäynnin kynnys on yli 2 cm korkea tai jos myymälätilassa ei ole riittävästi tilaa kääntyä pyörätuolilla.

Alkon asiakaspalvelu auttaa mielellään löytämään vaihtoehdon esteellisen myymälän tilalle. Korjaamme esteettömyyden puutteita myymälöiden remonttien ja muuttojen yhteydessä”, Alkon palveluverkoston ja asiakaskokemuksen johtaja Tuula Sillanmäki lisää.

Kartoitus tehtiin soveltaen Invalidiliiton esteettömyyskartoitusta Alkon tarpeisiin. Kartoituksessa keskityttiin selvittämään fyysisen esteettömyyden toteutumista myymälöissä ja se toteutettiin alkolaisten voimin kaikissa myymälöissä ympäri Suomen.

Seuraavaksi tavoitteena on kartoittaa Alkon toimistotilojen esteettömyys. Alko haluaa olla monimuotoinen työyhteisö ja mahdollistaa työn tekemisen yhdenvertaisesti kaikille. 

Tarve esteettömyydelle kasvaa väestön ikääntyessä

Esteettömyydestä ei ole haittaa kenellekään, mutta se on välttämättömyys suomalaisista noin 10 prosentille. Esteettömyyden merkitys korostuu erityisesti ikääntymisen myötä ja lähes puolet yli 75-vuotiaista suomalaisista on kokenut merkittäviä esteitä omassa liikkumis- ja toimimisympäristössään*. Tarve esteettömyydelle on suuri ja edelleen kasvava – on arvioitu, että vuonna 2040 joka toisessa suomalaisessa kunnassa kolmannes asukkaista on yli 65-vuotias.

”Rakennettu ympäristö voi joko mahdollistaa tai estää ihmisten yhdenvertaisuuden toteutumisen. Esteettömässä ympäristössä ei ole liikkumis- tai toimimisesteisiä ihmisiä, vaan ihmisiä, jotka liikkuvat ja toimivat eri tavoin”, toteaa Invalidiliiton vs. vastaava esteettömyysasiantuntija Johanna Hätönen.

”Esteettömyydestä puhuttaessa voi tulla helposti mielikuva siitä, että kyseessä on aina valtava ja kallis kokonaisuus. Näin ei kuitenkaan aina onneksi ole”, kertoo Riesa Consultative Oy:n Anni Kyröläinen” Monella on myös mielessään lähinnä hissit tai luiskat, vaikka esteettömyydessä voi kyse olla myös esimerkiksi vaikkapa ovien avautumissuunnasta, opastuksesta, valaistuksesta tai kalusteiden sijoittelusta.”

Alkon neuvonantajina esteettömyyskartoituksen tekemisessä toimineet Anni Kyröläinen ja Johanna Hätönen korostavat, että esteettömyyden kehittäminen on matka, jossa jo pienilläkin askelilla on merkitystä.

”Pienestäkin tilasta voidaan saada esteetön innovatiivisin ratkaisuin. Monesti kehittämisessä onkin kyse varsin helposti toteutettavista toimista, joilla on kuitenkin valtava merkitys esteettömyyden kannalta.”

*https://www.liikennefakta.fi/fi/markkinat/yhdenvertaisuus/esteettomyys

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alkon mediapuhelin 020 711 5123 (arkisin klo 8–16), viestinta@alko.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Alko Oy
Arkadiankatu 2
00101 Helsinki

020 711 11http://www.alko.fi

Alko haluaa tarjota asiakkailleen maailmanluokan palvelua. Monipuolinen ja uudistuva noin 11 000 tuotteen valikoima mahdollistaa nojatuolimatkat ympäri maailmaa asiakkaan omassa olohuoneessa. Asiakkaitamme palvelee monikanavainen palveluverkosto: 372 myymälää, yli 140 noutopistettä, verkkokauppa ja mobiilisovellus. Vuonna 2021 Alkon liikevaihto oli 1,3 miljardia euroa ja asiakaskäyntejä reilut 55 miljoonaa.

Vastuullisuus on meille sydämen asia. Arjessamme se tarkoittaa muun muassa tinkimätöntä myynninvalvontaa, hankinnan läpinäkyvyyden kehittämistä, pakkausmateriaalien kierrätystä, tuoteturvallisuutta sekä hyvinvointia edistäviä hankkeita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alko Oy

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme