Alle 5,5-tilavuusprosenttisten alkoholijuomien kotiinkuljetus sallittava
Alkoholin ostaminen ulkomaisista verkkokaupoista on kasvanut. Kotimainen kauppa, ravintola tai panimo ei voi toimittaa kuluttajan kotiin edes mietoja alkoholijuomia. Tilanne on kestämätön ja vääristää kilpailua.

THL:n juuri julkaiseman tilastoraportin mukaan alkoholijuomien verkko-ostot ulkomailta ovat lisääntyneet 32 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Siinä missä alkoholin matkustajatuonti painottuu väkeviin alkoholijuomiin, verkkokauppaostokset ovat suurimmaksi osaksi olutta. Viime vuonna alkoholijuomien verkkokauppaostoista jopa 39 prosenttia oli olutta. Olutta tilattiin ulkomaisista verkkokaupoista peräti 19,5 miljoonaa litraa, mikä vastaa lähes kahta kolmasosaa Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten oluen ravintolamyynnistä.
Kuluttaja voi nykyisin ostaa ruoat kotimaisesta verkkokaupasta, mutta alkoholijuomia ei voida toimittaa kotiin, vaan alkoholijuomien vuoksi tulee asioida myymälässä erikseen.
”On kestämätöntä, että Suomessa toimiva vähittäiskauppa, ravintola tai panimo ei saa kuljettaa kotiin mietoja alkoholijuomatuotteita suomalaisille kuluttajille, kun se samanaikaisesti ulkomaiset toimijat voivat tuoda väkevistä alkoholijuomista lähtien kaikki juomat kotiovelle saakka. Tilanne vääristää koko palvelualaa sekä kotimaista työllisyyttä tukevaa teollisuutta”, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Tuula Loikkanen.
Alkoholin myyntiä ainoastaan myymälätiloissa tai ravintolasta ulos perustellaan viranomaisten mahdollisuudella valvoa alkoholilain noudattamista esimerkiksi ikärajojen tai myyntiaikojen osalta. Valvonta olisi täysin mahdollista toteuttaa myös alkoholijuomia kotiin toimitettaessa. Kaupat ja ravintolat voisivat edellyttää lähetyksen vastaanottajalta iän todistamista henkilöllisyystodistuksella samalla tavalla kuin kaupan myymälässä tai ravintolassa.
Alkoholin kotiinkuljetukset voitaisiin myös ajoittaa myyntiaikaa rajoittavan lain mukaisesti kello 9.00–21.00. Lisäksi kotiin kuljetettavan alkoholin määrää voitaisiin rajoittaa asettamalla enimmäismäärä yhdelle kotiinkuljetukselle.
”Keinot toteuttaa kotiinkuljetukset vastuullisesti ja lainsäädäntöä noudattamalla löytyvät kyllä. Nyt pitäisi kiireesti löytyä myös halua taata kotimaiset työpaikat”, Loikkanen toteaa.
Panimoteollisuus osana koko elintarviketeollisuutta on keskellä kannattavuuskriisiä. Sodan takia käyttöön otetut pakotteet ja omaehtoinen liiketoimintojen jäädyttäminen yhdistettynä raaka-aineiden, pakkausmateriaalin ja energian kallistumiseen ja saatavuusongelmiin aiheuttavat kustannuspaineita Suomessa työllistäville yhtiöille. Tämä kun lisätään koronavuosien tuomaan ravintolamyynnin räjähdysmäiseen laskuun, on erittäin tärkeää ottaa kaikki keinot käyttöön, että työpaikat ja verotulot säilyvät Suomessa.
Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Tuula Loikkanen, p. 040 922 0750, tuula.loikkanen@panimoliitto.fi
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista. Liiton jäsenyritykset ovat Oy Hartwall Ab, MBH Breweries Oy, Momentin Group Oy, Olvi Oyj, Red Bull Finland Oy ja Oy Sinebrychoff Ab.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuula LoikkanenToimitusjohtajaPanimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry
Puh:0409220750Outi HeikkinenViestintäpäällikköPanimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry
Puh:0503708677Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry on olutta, siideriä ja long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä valmistavan kotimaisen elinkeinon edunvalvoja. Liitto edustaa yhtä maamme vanhimmista teollisuudenaloista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto r.y.
Epävakaat ajat koettelevat panimoalaa Euroopassa10.5.2022 11:27:47 EEST | Tiedote
Kaksi vuotta kestänyt koronakriisi ja heti perään alkanut sota Ukrainassa koettelee Euroopan panimoalaa. Sota on kuitenkin ennen kaikkea inhimillinen tragedia, sanoo Suomessa vieraillut panimoalan kattojärjestön The Brewers of Europen pääsihteeri Pierre-Olivier Bergeron.
Panimojuomien kotimaanmyynti kasvoi hieman – virvoitusjuomavero vääristää kilpailua21.4.2022 04:00:00 EEST | Tiedote
Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten kotimaanmyynti kasvoi 2,9 prosenttia tammi-maaliskuussa 2022. Olutta, siideriä, long drink -juomia sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä myytiin yhteensä 174,2 miljoonaa litraa ensimmäisellä vuosineljänneksellä.
Panimoala tarjoaa lähes 300 kesätyöpaikkaa5.4.2022 04:00:00 EEST | Tiedote
Panimoalan tärkein sesonki on kesällä, kun juomamyyntiä edistävät lämmin sää ja monenlaiset kesän juhlat. Sesongin onnistumiseksi tarvitaan runsaasti kesätyöntekijöitä panimoissa eri puolella Suomea.
Vuosia jatkunut oluen myynnin lasku heijastuu maatalouteen asti31.3.2022 04:00:00 EEST | Tiedote
Oluen kotimaanmyynti on laskenut monta vuotta peräkkäin. Muuttunut toimintaympäristö ajaa panimoteollisuuden ahtaalle ja vaikutus näkyy maataloudessa asti. Kotimaista tuotantoa ei voi enää rasittaa veronkorotuksin.
Panimojuomien kotimaanmyynti kasvoi – oluen ravintolamyynti sakkasi pahasti edelleen10.2.2022 09:01:00 EET | Tiedote
Panimojuomia myytiin vuonna 2021 yhteensä 836,3 miljoonaa litraa. Oluen, siiderin, long drink -juomien, kivennäisvesien ja virvoitusjuomien kotimaanmyynti yhteensä nousi 30,4 miljoonaa litraa eli 3,8 prosenttia. Oluen myynti laski edelleen ja oluen anniskelumyynti pysyi matalalla tasolla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme