Täydenkuun Tanssit -festivaali / Full Moon Dance Festival

Alle viidentuhannen asukkaan Pyhäjärvelle saapuu tanssivieraita yhdeksästä eri maasta

Jaa

Pyhäjärven Täydenkuun tanssit -festivaalilla palataan vuosien tauon jälkeen kansainvälisiin tunnelmiin! Festivaalille saapuu tanssijoita Ranskasta (Ranska-Iran, Ranska-Vietnam), Espanjasta (Espanja-Nicaragua), Ukrainasta ja Sveitsistä. Presenttereitä saapuu San Franciscosta, Boliviasta, Mexicosta ja Ranskasta. Samalla valta vaihtuu taiteellisessa johdossa. Festivaalin pitkäaikainen taiteellinen johtaja Alpo Aaltokoski tarjoaa festivaalille läksiäisinä luopumisen ja menettämisen teemoja käsittelevän teoksensa Uoma, jossa tanssii festivaalin uusi, tuleva taiteellinen johtaja Johanna Ikola.

Ukrainalainen tanssiryhmä Volyn, kuva: Roman Baranchuk
Ukrainalainen tanssiryhmä Volyn, kuva: Roman Baranchuk

Täydenkuun Tanssien ohjelmistossa nähdään Kauri Honkakosken Gruppen Fyralle tekemä teos Juhlat, joka kertoo humoristisesti elämän pelosta. Neljän ihmisen sisäänpäin käpertynyttä maailmaa värittää epätoivoinen takertuminen menneeseen: jotain on päättynyt kauan sitten, mutta he eivät osaa irrottautua.

Samoin mustalla huumorilla sävytetään Rimpparemmin teosta Kolmen näytöksen tragedia (ohjaus Milla Virtanen), jossa absurdius ja tilanteiden älyttömyys ovat keskiössä.

Festivaaliorganisaatio iloitsee saadessaan tarjota näyttämön Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajaopiskelijoille, jotka testaavat teoksessaan uutta, puettavaa teknologiaa. Katsoja pääsee kokemaan MiMU-hanskojen uutta, maailman edistyneintä puettavaa teknologiaa ensimmäistä kertaa Suomessa. Hanskojen avulla tanssijat ohjaavat sekä teosta varten luotua äänimaailmaa että visuaalisia elementtejä.

Pyhäjärvelle saapuu kaksi ukrainalaista ryhmää, joiden kautta yleisö pääsee näkemään sekä perinteistä että uudempaa ukrainalaista tanssia. Volyn-tanssiryhmän konserttiohjelmassa on mukana vanhoja ja nykyisiä tansseja Ukrainan eri alueilta, kuten läntisiltä Bukovinan, Gutsulian, Galitsian, Podolian ja Volynian seuduilta sekä keskisiltä ja itäisiltä seuduilta Slobodasta ja kasakka-alueilta. Tuliset bukovinalaiset ja volynialaiset tanssit vaihtuvat kasakkakilpailujen monenlaisiin temppuihin ja zaporižžjalaisten taisteluhenkeen. Jokainen tanssi on oma tarinansa.

Kolmen naisen muodostama ukrainalainen tanssiryhmä Ethno Contemporary Ballet esittää näyttämötutkielman ukrainalaisen naisen identiteetistä. Teos Sano se hiljempaa, jos voit on kertomus todellisesta elämästä: rakkaudesta, pettämisestä, vihasta, uuden elämän syntymisestä, nöyryydestä, ihmisen rohkeudesta, ystävyydestä, ilosta, elämän syklisyydestä.

Astuessa sisään katsomoon ranskalais-iranilaisen tanssija Mehdi Farajpourin esitykseen KA-F-KA yleisö kohtaa ensimmäiseksi väsyneen tanssijan, joka on ennen yleisön sisäänpääsyä juossut lavalla takaperin puolituntia. Farajpourin omaelämänkerrallinen teos käsittelee kysymyksiä: mitä väsyneellä keholla voi kertoa? Kuinka uupunut keho voi tanssia? 

”Täydenkuun Tanssit -festivaalin vuoden 2022 ohjelmistoon valitut teokset välittävät sanomaa inhimillisen olemisen perusasioista. Seikoista, jotka tekevät elämästä merkityksellisen ja arvokkaan myös puolustettavaksi. Yhteys toisiin ihmisiin ja rakkaus. Ihmisoikeudet. Ihmisenä olemisen kipupisteitä unohtamatta”, kuvailee festivaalin taiteellinen johtaja Alpo Aaltokoski.

Festivaalilla nähdään myös tanssija Ari Nummisen ja muusikko Petri Ikosen teos Prospero Pyhän Annan kirkossa sekä kuullaan muusikkojen Lea Pekkalan ja Joonas Wideniuksen kirkkokonsertti Pyhäjärven Suurkirkossa. Pyhäjärven kaupungintalolla luennoivat neurotieteen tohtori Hanna Poikonen (Luova liike ja aivoterveys) sekä vastikään väitelleen, vuoden 2018 Täydenkuun Tanssit -festivaalilla tutkimusaineistoa keränneen filosofian tohtori Saara Moisio (Nykytanssia kokemassa – tasapainoilua katsojuudessa).

Festivaaliklubilla vierailee sveitsiläisen Compagnie Lingan mukana Pyhäjärvelle saapuva kokoonpano Keda, joka soittaa korealaista musiikkia Pyhäjärven laivasatamassa. Festivaaliklubilla esiintyvät myös kansanmusiikkiyhtye Rällä sekä riehakasta reivimeininkiä, syntetisaattorin surinaa, räppijulistusta ja neuvostovalmisteista paljepeliä suosiva ryhmä Suistamon Sähkö.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Täydenkuun Tanssit -festivaalin tunnelmapaloja: mennyttä ja tulevaa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Ukrainalainen tanssiryhmä Volyn, kuva: Roman Baranchuk
Ukrainalainen tanssiryhmä Volyn, kuva: Roman Baranchuk
Lataa
Ethno Contemporary Ballet, kuva: Korotych Ihor
Ethno Contemporary Ballet, kuva: Korotych Ihor
Lataa
Mehdi Farajpor - OrianTheatre: KAFKA, kuva: Nick Bowers
Mehdi Farajpor - OrianTheatre: KAFKA, kuva: Nick Bowers
Lataa
Alpo Aaltokoski: Uoma, kuva: Tanja Ahola
Alpo Aaltokoski: Uoma, kuva: Tanja Ahola
Lataa
Rimpparemmi: Kolmen näytöksen tragedia, kuva: Antti Kurola
Rimpparemmi: Kolmen näytöksen tragedia, kuva: Antti Kurola
Lataa
Gruppen Fyra & Kauri Honkakoski: THE SOIREE I Juhlat, kuva:  Noomi Ljungdell
Gruppen Fyra & Kauri Honkakoski: THE SOIREE I Juhlat, kuva: Noomi Ljungdell
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Täydenkuun Tanssit -festivaali / Full Moon Dance Festival
Täydenkuun Tanssit -festivaali / Full Moon Dance Festival
Ollintie 26
86800 PYHÄSALMI

https://www.fullmoondance.fi/fi

Täydenkuun Tanssit on vuonna 1991 perustettu tanssifestivaali Pohjois-Pohjanmaalla Pyhäjärvellä. Pieni maalaiskaupunki luo ihanteelliset puitteet taiteilijoiden ja yleisön kohtaamisille. Tanssin kotimaisten ja kansainvälisten ykkösnimien teoksia esitetään näyttämöillä, kaupunkitiloissa ja luonnon keskellä. Ohjelmassa on myös runsas kurssitarjonta, luentoja ja keskustelutilaisuuksia.

Full Moon Dance Festival is 31 year old dance festival in Pyhäjärvi, Northern  Ostrobotnia, Finland. A small country town provides an ideal setting for artists to encounter their audiences. Works by leading names in Finnish and international dance will be performed on blac box stages, in urban spaces and in the Great Outdoors, with several courses, lectures and discussion events also included in the festival programme. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Täydenkuun Tanssit -festivaali / Full Moon Dance Festival

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme