Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Allergisen tulehduksen ja syöpäriskin yhteydestä löytyi uutta kokeellista tietoa

Jaa

Tulehdusreaktion ja syöpäriskin yhteyttä tutkitaan tällä hetkellä kiivaasti. Alun perin tulehdusreaktio on kehittynyt elimistön vasteeksi taudinaiheuttajia vastaan, mutta tulehduksen ja syöpäriskin yhteyttä tunnetaan huonommin. Nyt tutkijoita kiinnostaa, kuinka voitaisiin saada syntymään elimistön oma immuunivaste syöpäsoluille. Yksi askel tähän suuntaan on Tampereella tehty tutkimuslöydös, jonka perusteella allergiseen tulehdukseen liittyvä proteiini näyttää tutkimusolosuhteissa suojaavan ihosyövältä.

Allergian aiheuttaja saattaa suojata syövältä

Allergisia sairauksia ovat esimerkiksi allerginen astma, atooppinen ekseema ja allerginen nuha. Niissä oireiden aiheuttajana on tulehdusreaktio. Tulehdussolut erittävät sytokiiniproteiineja, jotka toimivat tulehduksen välittäjäaineina. Juuri  Journal of Investigative Dermatology -tiedejulkaisussa julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että yksi sytokiineista, interleukiini-13 eli IL-13, suojaa kokeelliselta ihosyövältä. Interleukiini-13 aiheuttaa allergisessa astmassa keuhkoputkien supistumista ja limanerityksen lisääntymistä. Sytokiinien vaikutukset soluun välittyvät solun pinnalla olevien reseptoreiden kautta.

– Hieman yllättäen ilmeni, että IL-13-reseptorin puutos eli tarkemmin sanottuna poistogeeninen eläin, jolta puuttuu kyseinen reseptori, johti hiirillä siihen, että hiiren immuunivastetta hillitsevien säätelijä-T-solujen määrä kohosi ihossa selvästi, kun ihosyöpä kehittyi, Taysin ylilääkäri, professori Tero Järvinen toteaa.
– Tämä havainto sopii hyvin ajatukseen, että säätelijä-T-solujen liiallinen toiminta voi antaa syövän kehittymiselle ”tilaa” samalla, kun säätelijä-T-solut estävät immuunivasteen syntymistä syöpäsoluja vastaan paikallisesti.

Vaikutusmekanismi vaatii lisätutkimusta

Toisaalta tutkijat väläyttävät myös uutta näkökulmaa tulehduksen ja syövän suhteeseen.

– Teimme mielenkiintoisen havainnon, joka on täysin uusi IL-13-reseptorille. IL-13-reseptorin puutos aiheuttaa ihokasvaimissa poikkeavien uudisverisuonituksen syntymistä. Samanaikainen tulehdussolujen kertyminen viittaa vahvasti siihen, että syöpäkasvaimessa on krooninen hapen puute, sanoo Järvinen.
–  Nopeasti kasvava syöpäkasvain tarvitsee sekä happea että ravinteita. Kasvainsolujen erittämät kasvutekijät tuottavat kasvaimeen uudisverisuonia, jotka tuovat kasvaimille happea ja ravinteita.

Hapen puute liittyy kasvaimen poikkeavaan uudisverisuonitukseen. Tämä voi mahdollisesti edistää syöpäkasvaiminen syntyä, kun IL-13-reseptori puuttuu. 

– Havainto on täysin uusi. Aiemmin IL-13-reseptorin kautta tapahtuvaa soluviestintä on liitetty ainoastaan allergiaan. Löydöksemme saman reseptorin liittymisestä keskeisesti solujen hapen saannin säätelyyn on täysin uusi, lisää toinen päätutkija, akatemiatutkija Ilkka Junttila, joka työskentee myös Fimlabissa.
– Havaintomme voi jopa muuttaa ajatteluamme immuunipuolustuksen roolista taistelussa syöpää vastaan. Se saattaakin olla toissijainen ilmiö, joka johtuu kehittyvän kasvaimen hapenpuutteesta.

Junttila ja Järvinen jatkavat havainnon selvittämistä molekyylitasolla.

– Tästä näyttää avautuvan kaksi uutta tutkimuslinjaa. Perusimmunologinen tutkimusteema on immunologisten poikkeamien korjaamisen vaikutus syövän kehittymiseen. Toinen tutkimuslinja on IL-13-reseptorin vaikutus verisuonten uudismuodostukseen ja kasvainsolujen hapen santiin,  Järvinen ja Junttila innostuvat.

Tutkimuksen tutkijat ovat Taysista, Fimlabista ja Tampereen yliopistosta.

Julkaisun tiedot

Tutkimusartikkeli on luettavissa Journal of Investigative Dermatology -tiedejulkaisussa: IL-13Rα1 Suppresses Tumor Progression in Two-stage Skin Carcinogenesis Model by Regulating Regulatory T Cells (Julkaistu verkossa 19.11.2021)

Kirjoittajat: Tanja Salomaa 1, 2*, Toini Pemmari 1*, Juuso Määttä 1*, Laura Kummola 1,2, Niklas Salonen 1, Martín González-Rodríguez 1, Liisa Parviainen 1, Lotta Hiihtola 1, Maria Vähätupa 1, Tero A.H. Järvinen 1, 3* and Ilkka S. Junttila 1, 2*

Toimipaikat:

  1. Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta, Tampereen yliopisto
  2. Fimlab Laboratoriot Oy, Tampere
  3. Tampereen yliopistollinen sairaala

*Jaettu kirjoittajuus

Kuvan yhteydessä mainittavat tiedot: Kuva on tehty BioRender.com-palvelussa / Oikeudet: Tero Järvinen

Yhteyshenkilöt

Yhteystiedot:
Akatemiatutkija Ilkka Junttila, ilkka.junttila@tuni.fi, 050 327 0543
Ylilääkäri Tero Järvinen, tero.jarvinen@pshp.fi, 044 285 4620

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella sekä psykiatrian avohoidon eri toimipisteissä. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa, Tays Sydänsairaala, Fimlab Laboratoriot ja Tays Kehitysyhtiö. Lisätietoja meistä: tays.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Vammaispalvelulain mukaiset välineet ja asunnon muutostyöt jatkossa maakunnallisesta apuvälinekeskuksesta3.12.2021 10:36:12 EET | Tiedote

Vammaispalvelulain mukaiset välineet ja asunnon muutostyöt jatkossa maakunnallisesta apuvälinekeskuksesta Pirkanmaalaiset saavat 1.1.2022 alkaen vammaispalvelulain mukaiset asuntoon kuuluvat välineet ja laitteet, asunnon muutostyöt sekä autoilun apuvälineet maakunnallisesta apuvälinekeskuksesta. Tavoitteena on yhtenäistää vammaispalvelun toimintakäytäntöjä ja taata asiakkaille tasavertaiset palvelut asuinkunnasta riippumatta. Myös apuvälineiden huollot hoidetaan jatkossa keskitetysti apuvälinekeskuksen kautta. Toiminnan keskittäminen lisää asiantuntijuutta, nopeuttaa palveluprosessia ja tasavertaistaa palveluja Hakemukset toimitetaan jatkossakin oman kunnan vammaispalveluun, jossa arvioidaan asiakkaan palvelun tarve ja tehdään päätös välineen hankkimisesta tai asunnon muutostyöstä. Apuvälinekeskus osallistuu tarvittaessa tarpeen arvioon ja hankkii vammaispalvelulain myöntämät välineet ja laitteet sekä asunnon muutostyökokonaisuudet. Kunnissa tehtävä päällekkäinen työ vähenee, mikä vapa

Työpaikoille sekä oppilaitoksiin kuudesluokkalaisille ja heitä vanhemmille suositellaan maskia23.11.2021 15:15:00 EET | Tiedote

Koronan ilmaantuvuus on Pirkanmaalla koko epidemia-ajan korkeimmalla tasolla. Sairaalahoitoa tarvitsevien potilaiden määrä on tällä hetkellä maltillinen. Taudin luonne ja tartuntojen ikäjakauma huomioiden voidaan arvioida myös sairaalahoidon tarpeen kasvavan. Pandemiaohjausryhmä palautti maanantaina maskisuosituksen oppilaitoksiin kuudesluokkalaisille ja heitä vanhemmille. Aluehallintovirasto on rajoittanut yleisötilaisuuksia.

Taysin uudistamisohjelma saa jatkoa: Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto teki investointipäätöksen23.11.2021 14:49:14 EET | Tiedote

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyi 23.11. Tays Keskussairalaan vanhan osan uudistamisen ensimmäisen vaiheen investoinnin edellyttäen,​ että hankkeelle saadaan rajoituslain vaatima sosiaali-​ ja terveysministeriön poikkeuslupa. Ensimmäisen vaiheen investoinnin alustava kustannusarvio on noin 700 miljoonaa, ja rakennushanke tulee olemaan Taysin historian mittavin rakennushanke. Tays Keskussairaalan vanhimmissa rakennuksissa (rakennukset A,B,K, P ja H) sijaitsevat muun muassa Acuta, teho-osasto, neuroalat, korva-, nenä- ja kurkkutaudit, ihotaudit, sisätaudit, keuhkosairaudet, äiti-lapsiyksikkö, gynekologia, gastroenterologia, kuvantaminen ja urologia. Rakennukset on otettu käyttöön pääosin 1960-luvulla eivätkä ne enää vastaa nykypäivän vaatimuksia Vanhan osan uudistaminen tullaan jakamaan kahteen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa, vuosina 2023-2029, rakennetaan uutta tilaa noin 117 000 brm². Uusien rakennusten valmistuttua niihin voidaan siirtää toiminnat Tays Keskussairaa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme