Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Allt fler kommundirektörer på sociala medier

Jaa

Allt fler kommundirektörer är på sociala medier i sin arbetsroll. Cirka fyra av tio (39 %) kommundirektörer är aktiva i sociala medier, oftast i Twitter eller Facebook. Uppgifterna framgår av Kommunförbundets enkät om webbkommunikation och användning av sociala medier.

KOMMUNFÖRBUNDET INFORMERAR
22.6.2017

Kommunförbundets utredning om kommunikation på nätet och i sociala medier

Allt fler kommundirektörer på sociala medier

Allt fler kommundirektörer är på sociala medier i sin arbetsroll. Cirka fyra av tio (39 %) kommundirektörer är aktiva i sociala medier, oftast i Twitter eller Facebook. Uppgifterna framgår av Kommunförbundets enkät om webbkommunikation och användning av sociala medier.

– Sociala medier har i allt större grad blivit en normal del av kommundirektörernas arbete och ledarskap, säger Kommunförbundets webbkommunikationschef Tony Hagerlund.

Kommunförbundets enkät om sociala medier besvarades av 144 kommuner. Svarsprocenten var alltså 46. Enkäten besvarades mer aktivt i stora städer än i små kommuner.

Facebook är fortfarande det mest använda sociala mediet, men över hälfter av kommunerna som svarat på enkäten använder Youtube, Instagram och Twitter. Det vanligaste syftet med användningen av sociala medier är att nå nuvarande eller nya kommuninvånare.

Inom ungdomsverksamheten använder mer 90 % av kommunerna sociala medier. Kulturverksamheten, biblioteken och idrottsväsendet kommer tätt efter.

Hälften av kommunerna som svarat på enkäten hade utbildat sin personal i användning av sociala medier. I knappt en tredjedel av kommunerna gällde det också ledningen.

Mobilanvändarna har noterats

Responsivitet, dvs. beaktande av de krav som olika slags terminalutrustning ställer, blir allt vanligare inom planeringen av webbtjänsterna. Över 70 % av kommunerna har beaktat responsiviteten i planeringen av sina webbtjänster och cirka en sjättedel har gjort det delvis.

Ungefär hälften av kommunerna har börjat förnya eller kommer att förnya de offentliga nättjänsterna.

Nästan en tredjedel av fullmäktiges sammanträden direktsänds

Totalt 31 % av de kommuner som besvarade enkäten direktsänder fullmäktiges sammanträden på webben eller på annat sätt. I en femtedel av kommunerna twittras det å tjänstens vägnar under fullmäktiges sammanträden, i synnerhet i större städer.

– Nu med den nya fullmäktigeperioden är det många kommuner som överväger nya arbetsrutiner. Nästa år är det möjligt att många fler kommuner direktsänder sina fullmäktigesammanträden, säger Hagerlund.

Närmare upplysningar:
Tony Hagerlund, webbkommunikationschef, tfn 050 526 2158

Mer information:
https://www.kommunforbundet.fi/pressmeddelande/2017/allt-fler-kommundirektorer-pa-sociala-medier

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Finlands Kommunförbund är en tvåspråkig intresseorganisation för alla kommuner och städer i Finland. Med sin sakkunskap utvecklar förbundet den kommunala servicen. På förbundets webbplats kommunerna.net finns central information om kommunsektorn och den kommunala servicen. Finlands kommuner och städer ansvarar för cirka 2/3 av den offentliga servicen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Forskningsprojektet Utilis Sanitas: Den hälsonytta som produceras inom vården bör följas upp1.12.2017 12:04Tiedote

– Det finns redan rikligt med information om den hälsonytta som såväl offentliga som privata vårdproducenter åstadkommer. Det krävs ändå arbete för att göra informationen jämförbar och en nationellt enhetlig uppföljning av hälsonyttan saknas, säger Ilkka Vohlonen, professor emeritus vid Östra Finlands universitet, som lett forsknings- och utvecklingsprojektet Utilis sanitas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme