Espoon kaupunki - Esbo stad

Allt smidigare tjänster på hälsostationerna i Esbo - kortare väntetider före årets slut

Jaa

Hälsostationen Samaria och Kalajärvis hälsostation har en längre tid gjort ett gott resultat. Jourpatienternas väntetid är 15 minuter och i icke-brådskande fall får patienterna komma till läkarmottagningen på omkring en vecka. Nu införs samma verksamhetsmodell på stadens övriga hälsostationer: under sommaren har väntetiden också på Mattby hälsostation förkortats till en vecka.

Receptet för framgången i Samaria och Kalajärvi bygger på en ny arbetsfördelning mellan läkare och skötare, som planerats med patienternas bästa i fokus och genomförts i samarbete med kunnig personal.

– "Tidigare köade patienterna för att få komma till hälsostationen Samaria. Nu köar läkarna för att få jobba hos oss”, berättade projektdirektören Elina Jaakovlew-Markus på våren 2016. Succén belönades också i kvalitetscentralens tävling Årets kvalitetsinnovation 2015.

Mål: icke-brådskande vård inom en vecka på alla hälsostationer – lovande resultat i Mattby

Nu införs samma verksamhetsmodell på stadens övriga hälsostationer under ledning av utvecklingschef Elina Jaakovlew-Markus. Mattby hälsostation har redan infört åtgärder och väntetiden till läkarmottagningen har förkortats till en bråkdel av vad den var i våras: i juli var väntetiden 15 dygn, men för närvarande är den endast 7 dygn.

– ”I början av hösten kan väntetiden på de övriga hälsostationerna tillfälligt bli längre, medan vi lär oss de nya metoderna. Men situationen förbättras snabbt. Vårt mål är att nå upp till samma nivå som i Samaria och Kalajärvi på samtliga hälsostationer ännu under detta år”, berättar hälsovårdsdirektör Sanna Svahn.

Tidsbokning till hälsovårdarnas mottagning

Köandet till hälsovårdarnas vaccineringsmottagning avslutas på alla hälsostationer 1.9.2017. Fram till slutet av augusti vaccinerar hälsovårdarna utan tidsbokning en eller två dagar i veckan. Efter det införs tidsbokning till hälsovårdarna. Boka tid på www.esbo.fi/ehalsa eller per telefon på den egna hälsostationens tidsbokningsnummer.

Ett telefonnummer för alla hälsostationer från årsskiftet

Fram till slutet av året har varje hälsostation ett separat nummer för tidsbokning och information. Efter det lättar situationen, då alla hälsostationer i staden flyttar in under ett och samma telefonnummer.

Reformen gäller Esbovikens, Kalajärvis, Kilos, Stensviks, Albergas, Mattbys, Samarias, Hagalunds och Gröndals hälsostationer. Däremot gäller reformen inte Oma Lääkärisi Esbotorget eller Oma Lääkärisi Iso Omena, som fortsätter med samma tjänster och telefonnummer som hittills.

Öppet hus under Esbodagen 25.8

Till ära av Esbodagen har hälsostationerna öppet hus fredagen 25.8 kl. 9–14. Välkommen att bekanta dig med bland annat hälsovårdens e-tjänster och samtidigt få mångsidig information om hälsa. Den närmare tidtabellen och programmet på de olika hälsostationerna publiceras i mitten av augusti på adressen www.esbo.fi/halsovard

Upplysningar

tf. ledande överläkare Eila Erola, tfn 043 825 3958
utvecklingschef Elina Jaakovlew-Markus, tfn 050 304 5691
hälsovårdsdirektör Sanna Svahn, tfn 09 816 23026
Statistik: Tillgängligheten till vård på hälsostationerna 2017

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme