Helsingin kulttuurikeskus

Alpo Aaltokoski Companyn irakilaistaustainen muusikko joutui pakenemaan Suomesta

Jaa

Irakilainen ud-luutun soittaja Ali Alawad, jonka oli tarkoitus esiintyä Ali & Alpo -tanssiteoksen ensi-illassa 15.3.2017 Kulttuurikeskus Caisassa, on saanut kaksi kielteistä turvapaikkapäätöstä

Ali Alawad. Kuva Alejandro Lorenzo, 2016
Ali Alawad. Kuva Alejandro Lorenzo, 2016

Alawad kertoo, että jo viisi hänen tuttuaan on palautettu väkisin Irakiin tammi-helmikuussa 2017 Suomen viranomaisten toimesta. Alawad pelkää henkensä edestä pakkopalautusta Irakiin, joten hän on päätti paeta Suomen rajojen ulkopuolelle.

Alille ehdotettiin Migristä ammatinvaihtoa. Ironista kyllä, samaa vaativat myös Irakin fundamentalistit, jotka eivät hyväksy musiikkia ja muusikoita.

Pro Finlandiallakin palkittu taiteilijaprofessori Alpo Aaltokoski on järkyttynyt ja surullinen Migrin ja hallinto-oikeuden päätöksistä. Ei taiteilija voi vaihtaa identiteettiään sormiaan napsauttamalla”, Aaltokoski sanoo. Hänestä on muutenkin naiivia Migrin puolelta olettaa, että fundamentalistit jättäisivät Alawadin rauhaan ammatinvaihdoksen myötä. ”Ali on merkitty mies Irakissa ja olen todella huolissani hänen turvallisuudestaan, mikäli hänet pakkopalautettaisiin Irakiin”, Aaltokoski huokaa.

Ali & Alpo -teos kuitenkin toteutuu Alawadin toiveen mukaisesti. Alpo Aaltokoski Company ehti tallentaa Alawadin musiikin sekä videokuvata hänen soittamisensa – Alawad on siis mukana esityksissä videoprojisoinnin kautta. 

Ali Alawad saapui Suomeen turvapaikan hakijana syyskuussa 2015. Viime vuosina kotimaassaan Irakissa Alawad oli pakotettu pitämään ammattinsa salassa. Tietyt ääritahot pitävät muusikon ammatissa toimimista Islamin vastaisena käytöksenä”, Alawad toteaa.

Valtion taidepalkinnolla sekä Pro Finlandialla palkittu taiteilijaprofessori Alpo Aaltokoski on luonut yli viisikymmentä koreografiaa ja esiintynyt yli 30 maassa. Hän on toiminut myös laaja-alaisesti taiteenalansa parissa mm. koreografian professorina, pedagogina koti- ja ulkomailla sekä kulttuuri- ja taidepoliittisena vaikuttajana.

Ali & Alpo
Kahden kulttuurin sanaton dialogi
Ensi-ilta 15.3. klo 19
Muut esitykset: 16.3. klo 14 & 19, 11.–12.4. klo 19, liput 15/9€

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: taiteellinen johtaja Alpo Aaltokoski, 050 596 7917, alpo@aaltokoskicompany.fi ja tuotantopäällikkö Kai Artes, 044 323 3509, kai@aaltokoskicompany.fi,
Kulttuurikeskus Caisa, johtaja, Cátia Suomalainen Pedrosa, 040 754 2303, catia.suomalainenpedrosa@hel.fi

Kuvat

Ali Alawad. Kuva Alejandro Lorenzo, 2016
Ali Alawad. Kuva Alejandro Lorenzo, 2016
Lataa
Ali & Alpo, kahden kulttuurin sanaton dialogi. Kuva: Alajandro Lorenzo, 2016
Ali & Alpo, kahden kulttuurin sanaton dialogi. Kuva: Alajandro Lorenzo, 2016
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kulttuurikeskus
Helsingin kulttuurikeskus

HELSINKI

http://www.hel.fi/kulttuuri

Helsingin kaupungin organisaatiorakenne on uudistunut 1.6.2017. Kulttuurikeskuksen tiedotteet löydät jatkossa Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan uutishuoneesta: https://www.sttinfo.fi/uutishuone/helsingin-kaupunki-kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala?publisherId=60579873

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kulttuurikeskus

Klovnien itsenäisyyspäivä avaa kuukauden mittaisen International Clown Festival 2017 -tapahtuman30.3.2017 14:09:40 EESTTiedote

International Clown Festival 2017 on klovneriaa esittelevä ja klovnerian parissa työskenteleviä tahoja yhdistävä tapahtuma, joka järjestetään Helsingissä huhtikuussa 2017. Vuoden 2017 festivaali päättää kolmen vuoden projektin, jonka aikana on koottu klovnimaailman rakennusaineksia; tutkimusta, luovuutta, sosiaalisuutta sekä ilon ja naurun terveystietoa.

Kiinalaista uutta vuotta eli kevätjuhlaa vietetään Helsingissä Keskuskadulla 27.1.17.1.2017 08:00:00 EETTiedote

Lohikäärmeet ja leijonat tanssivat värikkäin lyhdyin koristellulla Keskuskadulla perjantaina 27.1.2017. Talvisessa juhlahumussa ovat mukana Pekingistä saapuvat taidokkaat esiintyjäryhmät sekä kiinalaiset uudenvuoden markkinat herkkukojuineen. Perinteisen kiinalaisen uudenvuoden ohjelman lisäksi tapahtumassa nähdään mm. kiinaksi laulavat muumit, jäänveistotaituruutta sekä kiinalaiseen aineettomaan kulttuuriperintöön kuuluvaa Taipinggu-tanssia, paperileikkausta ja olkitaidetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme