Alueellinen hyvinvointikertomus on julkaistu
Keusoten yhtymähallitus hyväksyi kokouksessaan 12.4. alueellisen hyvinvointikertomuksen. Alueellinen hyvinvointikertomus raportoi Keski-Uudenmaan alueen hyvinvoinnin tilaa suhteessa alueelliseen hyvinvointisuunnitelman 2020–2025 tavoitteisiin. Raportointikauden tuloksiin on vaikuttanut koronaepidemia ja siihen liittyvät rajoitustoimenpiteet.
Keski-Uudenmaan väestömäärä kasvaa ja samalla ikääntyy, mikä näkyy esimerkiksi väestöllisessä huoltosuhteessa. THL:n TEAviisari osoittaa, että alueen kunnissa ollaan hyvällä tasolla hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteiden osalta. Kehitettäviä asioita edelleen löytyy kuntakohtaisesti.
Koronaepidemia on vaikuttanut muun muassa työllisyyslukuihin ja perustoimeentulotuen saajien määrään; määrät ovat kasvaneet. Työttömyysluvuissa pitkäaikaistyöttömien määrä on edelleen lievässä kasvussa.
Keusoten palveluissa koronan vaikutukset ovat saman suuntaisia valtakunnallisten vaikutusten kanssa ja näkynevät osin viiveellä. Perhekeskuspalvelujen kävijämäärät ovat hieman kasvussa, samoin lastensuojelun. Osa palveluista on jouduttu epidemian ajaksi lakkauttamaan, ja siksi palvelukäyttäjien tilastoja ei ole saatavilla tai vertailua ei voida tehdä. Mielen hyvinvointiin liittyvät haasteet hyvinvointialueella ja koettu yksinäisyys ovat kasvussa.
PYLL-raportin perusteella Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen väestön terveydentila on parempi kuin koko Suomessa. Kuntalaisten oma terveydentila kuitenkin koetaan aikaisempaa heikompana. Huolen aiheena ovat päihteisiin liittyvät ennenaikaiset kuolemat sekä ylipainoon ja lihavuuteen liittyvät haasteet, joihin on voinut vaikuttaa koronarajoitukset lasten ja nuorten sekä ikääntyneiden liikkumisessa. Tästä ollaan kuitenkin palaamassa kohti normaalia.
Sähköisten omahoidon ja itseasioinnin menetelmät ovat kehittyneet ja niiden käyttö on jonkin verran lisääntynyt. Osallisuuden edistämisen tueksi on kehitetty kuntayhtymään erilaisia toimintatapoja, esimerkiksi asukaskehittäjätoiminta.
Tulevaisuudessa tavoitteena on lasten ja nuorten sekä ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelmien toimeenpano yhdessä eri toimijoiden kanssa. Hyvinvointialueen valmistelut vaikuttavat muun muassa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistyön organisoitumiseen alueellisesti.
Raportoinnissa on hyödynnetty valtakunnallisia kysely- ja seurantatutkimusten tuloksia, mm. FinSote 2020 (THL), Kouluterveyskysely 2021 (THL), FinLapset (THL), PYLL-raportti 2015–2019(FGC).
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jaakko RainioYhtymähallituksen puheenjohtaja
Puh:040 741 0911jaakko.rainio@hyvinkaa.fiTiina SalminenPalvelujohtaja
Puh:050 497 2649tiina.salminen@keusote.fiKristiina Kariniemi-ÖrmäläIntegraatiojohtaja
Puh:050 497 2558kristiina.kariniemi-ormala@keusote.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Keski-Uudenmaan sote on edelläkävijä sote-palveluiden kehittämisessä. Kuntayhtymään kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä muuttuu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeksi 1.1.2023. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)
Professori Lylesiltä arvokkaat vinkit hyvinvointialueelle siirtymiseen13.5.2022 09:32:53 EEST | Tiedote
Arvostettu yliopiston professori Alan Lyles on parhaillaan Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän (Keusote) ja Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen vieraana arvioimassa ja kehittämässä Keusoten nykyistä toimintaa ja yhteistyömalleja sekä siirtymää hyvinvointialueelle. Lyles antoi Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluehallituksen seminaarissa arvokkaat vinkit muutoksen eteenpäin viemiseen.
Keusote laajentaa sähköisen palvelukanavan Omaolon käyttöä12.5.2022 19:05:31 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä on laajentanut sähköisen palvelukanavan Omaolon käyttöä kahdella uudella oirearviolla. Maaliskuussa käyttöön tulleiden yleisen oirearvion ja koronaoirearvion lisäksi Keusoten alueen asukkaat voivat jatkossa hyödyntää myös virtsatietulehduksen ja seksitautiepäilyjen oirearvioita.
Keusoten yhtymävaltuusto summasi menneen vuoden onnistumisia ja kehittämiskohteita6.5.2022 11:28:29 EEST | Tiedote
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän (Keusote) yhtymävaltuusto käsitteli 5.5.2022 kokouksessaan tietosuojan ja tietoturvan tietotilinpäätöksen, henkilöstökertomuksen sekä alueellisen hyvinvointikertomuksen. Yhteenvedoissa korostuu koronapandemian vaikutukset.
Keusote vastaa Nurmijärven kirkonkylän palveluista3.5.2022 13:33:55 EEST | Tiedote
Nurmijärven Uutisissa on noussut huoli Nurmijärven kirkonkylän lääkärin vastaanottopalveluista.
Professori Alan Lyles saapuu arvioimaan Keusoten toimintaa3.5.2022 07:09:08 EEST | Tiedote
Arvostettu Baltimoren yliopiston professori Alan Lyles saapuu arvioimaan ja kehittämään Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän toimintaa. Lyles on Keusoten vieraana kuuden viikon ajan touko-kesäkuussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme