Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)

Alueellinen hyvinvointikertomus on julkaistu

Jaa

Keusoten yhtymähallitus hyväksyi kokouksessaan 12.4. alueellisen hyvinvointikertomuksen. Alueellinen hyvinvointikertomus raportoi Keski-Uudenmaan alueen hyvinvoinnin tilaa suhteessa alueelliseen hyvinvointisuunnitelman 2020–2025 tavoitteisiin. Raportointikauden tuloksiin on vaikuttanut koronaepidemia ja siihen liittyvät rajoitustoimenpiteet.

Keski-Uudenmaan väestömäärä kasvaa ja samalla ikääntyy, mikä näkyy esimerkiksi väestöllisessä huoltosuhteessa. THL:n TEAviisari osoittaa, että alueen kunnissa ollaan hyvällä tasolla hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen rakenteiden osalta. Kehitettäviä asioita edelleen löytyy kuntakohtaisesti.

Koronaepidemia on vaikuttanut muun muassa työllisyyslukuihin ja perustoimeentulotuen saajien määrään; määrät ovat kasvaneet. Työttömyysluvuissa pitkäaikaistyöttömien määrä on edelleen lievässä kasvussa.

Keusoten palveluissa koronan vaikutukset ovat saman suuntaisia valtakunnallisten vaikutusten kanssa ja näkynevät osin viiveellä. Perhekeskuspalvelujen kävijämäärät ovat hieman kasvussa, samoin lastensuojelun. Osa palveluista on jouduttu epidemian ajaksi lakkauttamaan, ja siksi palvelukäyttäjien tilastoja ei ole saatavilla tai vertailua ei voida tehdä. Mielen hyvinvointiin liittyvät haasteet hyvinvointialueella ja koettu yksinäisyys ovat kasvussa.

PYLL-raportin perusteella Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen väestön terveydentila on parempi kuin koko Suomessa. Kuntalaisten oma terveydentila kuitenkin koetaan aikaisempaa heikompana. Huolen aiheena ovat päihteisiin liittyvät ennenaikaiset kuolemat sekä ylipainoon ja lihavuuteen liittyvät haasteet, joihin on voinut vaikuttaa koronarajoitukset lasten ja nuorten sekä ikääntyneiden liikkumisessa. Tästä ollaan kuitenkin palaamassa kohti normaalia.

Sähköisten omahoidon ja itseasioinnin menetelmät ovat kehittyneet ja niiden käyttö on jonkin verran lisääntynyt. Osallisuuden edistämisen tueksi on kehitetty kuntayhtymään erilaisia toimintatapoja, esimerkiksi asukaskehittäjätoiminta.

Tulevaisuudessa tavoitteena on lasten ja nuorten sekä ikääntyneiden hyvinvointisuunnitelmien toimeenpano yhdessä eri toimijoiden kanssa. Hyvinvointialueen valmistelut vaikuttavat muun muassa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistyön organisoitumiseen alueellisesti.

Raportoinnissa on hyödynnetty valtakunnallisia kysely- ja seurantatutkimusten tuloksia, mm. FinSote 2020 (THL), Kouluterveyskysely 2021 (THL), FinLapset (THL), PYLL-raportti 2015–2019(FGC).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)
Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)
Sandelininkatu 1
05800 Hyvinkää

http://www.keusote.fi

Keski-Uudenmaan sote on edelläkävijä sote-palveluiden kehittämisessä. Kuntayhtymään kuuluvat Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä muuttuu Keski-Uudenmaan hyvinvointialueeksi 1.1.2023. Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa jatkossa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastuspalveluiden järjestämisestä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä (Keusote)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme