Aluehallintovirasto AVI

Alueellinen valmiustoimikunta 13.8.2020 : Alueellisiin rajoitustoimiin ja suosituksiin on varauduttu

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui lyhyen kesätauon jälkeen edelleen etäyhteyksin 13.8.2020. Kun kesälomille lähdettiin jo koronan osalta rauhallisessa tilanteessa, paluutilanne oli valitettavasti jo toisenlainen. -  Tilanne on kesään verrattuna vaikeutunut juuri tällä viikolla. Nyt voimassa olevien rajoitusten aikana olemme antaneet ohjeita THL:n ohjeistuksen mukaisesti ja tarvittaessa olemme puuttuneet epäkohtiin näissä tarkastuskäynneillämme, kertoi aluehallintoviraston valvonnasta valmiustoimikunnan puheenjohtaja, aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen.

Testattavien määrä kasvanut kaikissa sairaanhoitopiireissä – neuvontalinjat kuumina

Sairaanhoitopiireistä kerrotaan, että flunssakauden alku on ruuhkauttanut myös korontestauksen ja koronapuhelinten kontaktimäärät ovat moninkertaistuneet. Testauskapasiteettia on pyritty lisäämään kaikissa sairaanhoitopiireissä. Pullonkaulaksi testaamisessa kerrotaan muodostuneen testitulosten viipyminen ja analytiikka. Paikoitellen myös testiin pääsyssä on ollut viivettä.  

Suojainlinjauksen mukaan mennään – viranomaiset varautuneet alueellisiin rajoituksiin yhdessä

Suojaintilanne on kevään tilanteeseen verrattuna sairaanhoitopiireissä hyvä, eikä omia suosituksia suojainten käytöstä ole suunniteltu annettavaksi vaan on odotettu valtakunnallista ohjeistusta ja mahdollisia alueellisia linjauksia.

Myös poliisi odottaa tänään annettujen määräysten ja valvonnan heijastusvaikutuksia omiin tehtäviinsä mahdollisen virka-avun osalta ja työtehtävissä suojautuessa.

THL :n 13.8. kokouksen jälkeen antama suositus on, että kasvomaskeja käytetään niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa koronatartuntoja on ollut. Käyttöä suositellaan ainakin niissä tilanteissa, joissa riittävän turvavälin pitäminen ei ole mahdollista ja tarvittaessa alueellisesti voidaan antaa suosituksia muissakin tilanteissa. Lisää THL:n tiedotteessa:

https://thl.fi/fi/-/thl-suosittaa-kasvomaskin-kayttoa-toisten-suojaamiseksi-kasienpesu-ja-turvavalit-ovat-tarkeimmat-keinot-ehkaista-koronatartuntoja

Hiljaiset signaalit ja syyskuun rajoitukset

Maakuntien liitoista kerrottiin kokouksessa, että alueellisten selviytymissuunnitelmien työ on käynnissä ja " hiljaisia signaaleja" kuunnellaan herkällä korvalla myös valmiustoimikunnan kokouksessa.

Aluehallintoviraston antamat nykyiset rajoituspäätökset ovat voimassa elokuun loppuun. Uusia päätöksiä valmistellaan ja niiden sisältö on vielä auki. - Syyskuun osalta emme vielä tiedä, millä tavalla syyskuun osalta rajoituksia tehdään ja millä sisällöllä. Saattaa olla, että lähdetään ennemminkin kiristämään kuin löysäämään nykyisiä rajoituksia, kertoi ylijohtaja Marko Pukkinen omana näkemyksenään tilanteesta.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

ylijohtaja Marko Pukkinen, 0295 018 582, etunimi.sukunimi@avi.fi,
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto AVI
Aluehallintovirasto AVIAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto AVI

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kiitti Kainuun ripeitä koronatoimia (Pohjois-Suomi)8.9.2020 10:52:42 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 14. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 1.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Valmiustoimikunta kiitti ripeistä ja onnistuneista alueellisten tautipesäkkeiden torjuntatoimista Kainuussa ja Raahessa. Kriisin kestävyydessä onnistuminen edellyttää hyvää yhteistyötä meiltä kaikilta. Arjen tilanteissa kuka tahansa voi altistua virukselle. Tartunnan saaneiden syyttely ja leimaaminen voivat vaikeuttaa viranomaisten työtä ja viestinnässä onnistumista.

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisten palvelujen puolesta28.8.2020 08:30:00 EESTTiedote

Tänään 28.8.2020 korona-ajan 6. kokoukseensa kokoontunut Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto totesi, että kauppojen tavara- ja ruokahuollossa ja logistiikassa on onnistuttu luomaan mallit, joilla toiminta pystytään varmistamaan sekä mahdollisen COVID-19 aallon että paikallisten tartuntaryppäiden ilmaantuessa alueellamme. Avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä palvelualoilla runsaasti. Oleellisinta kuitenkin on, että asiakkaiden huomio saadaan pysymään turvallisessa asioinnissa kaupoissa, ravintoloissa ja palveluissa. Varovaisuus on edelleenkin valttia!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme