Aluehallintovirasto

Alueellinen valmiustoimikunta 27.8.2020 : Taudintorjunnan suurin haaste on "koronaväsymys"

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta järjestettiin 27.8.2020 etäyhteyksin ja kokous pidettiin nyt 13. kerran. Kokouksen avauspuheenvuorossa puheenjohtaja, aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen kertasi alkuviikon aikana annetun uuden päätöksen vaiheita kokoontumisrajoituksista. – Paitsi, että toki huomioimme sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen, meitä ohjaa ennen kaikkea THL:n ja omien alueen asiantuntijoidemme tuottama informaatio ja tämä 50 henkilön raja oli täysin sen mukainen, mitä olimme jo asiasta ajatelleet. Kokonaistilanne taudin kehityksessä on sellainen, että päätös oli oikea. Aiempi suositus pienempien tapahtumien suojautumistoimien osalta muutettiin tässä päätöksessä määräykseksi. Syynä samanlaisiin rajoituksiin kaikilla alueilla on " tapahtumaturismi" eli väkihän liikkuu tapahtumien perässä, kertoi Pukkinen.  

Vaasan kaupungin johtava ylilääkäri : " Minäkeskeisyys nostaa päätään"

Kokouksessa kuultiin Vaasan kaupungin johtavan ylilääkärin Heikki Kaukorannan esitys alueen tartuntatilanteesta ja tartunnan leviämisen haasteista tällä hetkellä. Kaukorannan mukaan tartuntalukujen perusteella ollaan selkeästi menossa toisessa aallossa ja esimerkiksi Vaasassa aletaan kolkutella Uudenmaan lukuja esiintyvyydessä. Syinä tapausten lisääntymiseen ovat Kaukorannan mukaan, että sosiaalista kanssakäymistä on enemmän kuin keväällä, rajoitustoimet ovat lieventyneet ja ne ovat suositustasoisia, ihmisten väsyminen ja kokemus taudista. " Ihmiset ajattelevat, että tautia ei pysty välttämään, se tulee jos tulee. Etenkin nuorten kohdalla minäkeskeisyys nostaa päätään. Jopa niin, ettei edes koronatestiin olla valmiita kehotuksesta huolimatta menemään".

Kaukoranta kritisoi valtakunnallisten päätösten hitautta ja paikallisen ratkaisunteon mahdottomuutta. –Ongelma on paikallinen mutta päätöksenteko esim. ravintoloiden aukioloaikojen rajaamiseen on ministeriötasoinen, sanoo Kaukoranta.  Lisäksi elää harha loputtomista resursseista esimerkiksi henkilökunnan ja testauskapasiteetin suhteen, Kaukoranta kuvaa tilannetta.

Oikea-aikainen tiedottaminen tärkeää – alueen media hyvin mukana talkoissa

Heikki Kaukoranta painotti puheenvuorossaan, kuinka tärkeää on tiedottaa oikea-aikaisesti ja oikeaa tietoa. Hän antoi erityistä kiitosta alueen tiedotusvälineille asiallisesta linjasta. - Väestötiedottaminen on tärkeää. Korona on seurassamme pitkälle tulevaan kevääseen, tehdään mitä tahansa. Tänään kylvetyt tapaukset näkyvät viikkojen päästä ja oikea-aikainen tiedottaminen on siksi tärkeää. Luottamus syntyy teoista ei sanoista. Kun jokainen tekee vähän – se on yhdessä paljon, sanoi Kaukoranta.   

Valmiustoimikunnan kokoukseen osallistuvien organisaatioiden yleinen viesti oli, että tilanne on toistaiseksi ollut rauhallinen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

ylijohtaja Marko Pukkinen, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
p. 0295 018 582

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto toimii turvallisen asioinnin varmistamiseksi myymälöissä (Pohjois-Suomi)18.9.2020 14:36:18 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui 18.9.2020 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 7. kokoukseensa tänä vuonna. Kaupan ja logistiikan ala ja aluehallintoviranomaiset ovat yhtä mieltä, että kaupalla on oikeus ja velvollisuus huolehtia hygieniasta ja turvavälien säilymisestä myymälöissä. On erittäin tärkeää, että myös kaikki asiakkaat asioivat vastuullisesti ja estävät koronaviruksen leviämistä myymälöissä.

Rakennustyöntekijä putosi 2,5 metrin korkeudesta – sakkoja päätoteuttajalle ja työnantajalle16.9.2020 10:26:02 EESTTiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 18.8.2020 antamallaan tuomiolla tuominnut työmaalla aliurakoitsijana toimineen, tapaturmassa loukkaantuneen työntekijän työnantajan 25 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi päätoteuttajana toimineen pirkanmaalaisen rakennusalan yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakkoon ja päätoteuttaja 10 000 euron suuruiseen yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Valmiustoimikunta: Pohjois-Suomessa hyvä valmius alueellisiin päätöksiin ja viruksen torjuntatoimiin (Pohjois-Suomi)15.9.2020 14:52:06 EESTTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 15. verkkokokoukseen ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 15.9.2020 ja päivitti tilannekuvan koronaviruksesta ja toimista alueellaan. Kokouksessa käytiin läpi valtioneuvoston hybridistrategian mukaiset alueellisen päätöksenteon muodot ja toimivalta viruksen torjuntatoimissa. Aluehallintoviraston roolina on valvoa ja ohjata kuntia, kuntayhtymiä ja sairaanhoitopiirejä COVID-19 pandemian hoidossa määrätyn työnjaon mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme