Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Alueellinen valmiustoimikunta 5.11.2020: Valmistautuminen koronarokotuksiin käynnissä (Länsi- ja Sisä-Suomi)

Jaa

Alueellisen valmiustoimikunnan puheenjohtaja, aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkinen avasi 5.11.2020 kokouksen katsauksella koronatilanteeseen alueella. Perjantaina 6.11. astuu voimaan Vaasan sairaanhoitopiirin aluetta koskeva kokoontumisrajoituksen lievennys. Hän varoitti, että edelleen on olemassa suuri vaara, että epidemiapesäkkeitä pulpahtelee sieltä täältä.

Onnistuminen taudin torjunnassa edellyttää hyvää yhteistyötä kansalaisten, yhteisöjen, kunnan, sairaanhoitopiirin, aluehallintoviraston ja muiden viranomaisten kesken. Jokaisella on oma rooli. Vaasassa olemme yhdessä myös onnistuneet erinomaisesti, Pukkinen kiitti.

Valmiustoimikunnan organisaatiokohtaisissa puheenvuoroissa nousi esille henkilöstön ja kansalaisten kriisinkestävyys pitkittyneessä pandemiatilanteessa. Jokaisella yksilöllä on oma vastuu, samoin kuin työnantajilla, että selvitään yhdessä tästä pitkästä ja erikoisesta tilanteesta.

Tilaisuuksia saa järjestää, mutta ohjeiden mukaisesti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päivittänyt marraskuun rajoituspäätöstään Vaasan sairaanhoitopiirin alueen osalta. Rajoituspäätös koskee nyt yli 20 hengen tilaisuuksia ja voimassa ollut 50 hengen tapahtumien täyskielto kumotaan. Määräys on voimassa ajalla 6.11.–30.11.2020.

Alueen muiden sairaanhoitopiirien osalta voimassa ovat 50 hengen kokoontumisia koskevat määräykset tilaisuuksien järjestämisestä.

Näätäeläimet voivat levittää koronaa

Ajankohtainen uutinen Tanskan minkkitarhoilta huolestuttaa suuresti ja aiheuttaa varotoimia myös Suomessa. Tanska on ilmoittanut kaikkien minkkien lopettamisesta koko maassa. Syynä on herkästi näätäeläimiin siirtyneiden koronavirustartuntojen leviäminen.

Suomessa maa- ja metsätalousministeriö, Ruokavirasto ja alan tuottajajärjestö ovat tiedottaneet nopeista varotoimista. Turkiseläinten Kasvattajain Liitto, Fifur on myös julkaissut tiedotteen asiasta.

Länsi- ja Sisä -Suomen aluehallintoviraston alueella noin 90 prosenttia Suomen turkistarhoista.

Koronaa havaittu minkkitarhoissa Tanskan lisäksi myös Alankomaissa, Espanjassa, USA:ssa ja Ruotsissa.Minkistä koronan on todettu voivan tarttua ihmiseen ja päinvastoin.

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto, Ruokavirasto, maa ja metsätalousministeriö sekä aluehallintovirasto ovat yhdessä kuntien eläinlääkäreiden ja terveydenhuoltoviranomaisten kanssa käynnistäneet selvitykset ja ennaltaehkäisevät toimet tilanteen selvittämiseksi ja uhan torjumiseksi, kertoo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston yksikön päällikkö, läänineläinlääkäri Matti Nyberg.

Ensimmäinen rokote lähellä hyväksyntää

THL:n infektiotautien torjunta ja rokotukset yksikön ylilääkäri Hanna Nohynek kertoi kehitteillä olevista koronarokotteista ja rokottamisesta. Tiedossa on kaikkiaan yli 250 rokoteaihiota, joista 52 on kliinisissä tutkimuksissa. Rokote voisi estää tautia kolmella eri tavalla: se voi estämää koronavirusta tarttumasta, se voi estää tartunnan saanutta edelleen tartuttamasta virusta eteenpäin ja se voi vähentää vakavan taudin mahdollisuutta, jos tartunta kuitenkin tulisi.

Kaksi rokoteaihiota on hyvin pitkällä viimeisessä tehotutkimusvaiheessa. Näitä ovat BioNTech/Pfizerin mRNA rokote sekä Oxfordin yliopiston ja Astra Zenecan kehittämä adenovirusvektorirokote. Molempien odotetaan jättävän koronavirusrokotteen viimeisen vaiheen tuloksia lääkeviranomaisten arvioon jo ennen vuoden loppua. Oxfordin yliopiston mukaan on kuitenkin epävarmaa, saako rokote myyntilupaa ennen joulua.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on suositellut, että koronarokote tulisi antaa kaikille niille, jotka sen haluavat, ja että Suomen tulisi hankkia kolmea eri rokotetta niin että sitä riittäisi noin 80 prosentin väestötason tarpeeseen. Maailman terveysjärjestö WHO on listannut eettiset periaatteet, joita maiden toivotaan noudattavan rokotteiden priorisoinnissa ja jaossa.

Suomessa on päätetty, että rokotteita annetaan vain myyntiluvan mukaisesti ja vapaaehtoisesti. EU:ssa komissio käy rokotehankintaneuvottelut jäsenmaiden puolesta. Kukin maa on halutessaan oikeutettu hankkimaan omaa väestömääräänsä vastaavan määrän rokoteannoksia. Suomen osuus on väestömäärän mukaan 1,23 prosenttia EU:n neuvottelemista rokotteista.

Tähän mennessä komissio tehnyt kolme ensimmäistä sopimusta: AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sanofi-GSK -valmistajien kanssa. Komissio jatkaa neuvotteluja vastaavista sopimuksista muiden rokotevalmistajien kanssa.

Suomen koronarokotussuunnitelman askeleet

  • Arvokeskustelu mihin pyritään
  • Kansalaiskysely ja sidosryhmäkeskusteluja
  • Rokotusjärjestyksen ja kohdennuksen matemaattinen mallinnus ja asiantuntijakäsittely
  • Rokotteiden hankinta ja jakelu
  • Rokottamisen käytäntöjen suunnittelu
  • Ammattilaisten työn tuki
  • Kansalaisviestintä
  • Vaikuttavuuden seuranta: teho ja turvallisuus

Lisätietoja

Aluehallintovirasto:

ylijohtaja Marko Pukkinen p.0295 018 582 etunimi.sukunimi@avi.fi

aluehallintoylilääkäri Laura Blåfield, p. 0295 018 587, etunimi.sukunimi@avi.fi

Linkit:

Tiedote 5.11.2020:

Länsi- ja Sisä-Suomen avin marraskuun rajoituspäätös lieveni hieman - koronakurista on pidettävä edelleen huolta

Päätös 5.11.2020

5.11.2020 päivitettyyn Vaasan sairaanhoitopiiriä koskevaan kokoontumisrajoituspäätökseen

Ruokavirasto:

https://www.ruokavirasto.fi/viljelijat/elaintenpito/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/ajankohtaista-elaintaudeista/ruokavirasto-aloittaa-tehostetut-koronavirustestaukset-turkistarhoilla/

Turkiseläinten Kasvattajain Liitto, Fifur:

https://fifur.fi/ajankohtaista/uutiset-ja-artikkelit

Koronainfo neuvoo ravintoloihin ja tapahtumiin liittyvissä kysymyksissä:

sähköpostiosoite: koronainfo@avi.fi ja p. 0295 016 666, ma–pe klo 8–11.30 ja 12.30–16

UKK: http://www.avi.fi/web/avi/usein-kysytyt-kysymykset

THL: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tilannekatsaus-koronaviruksesta/koronaepidemia-alueiden-tilanne-suositukset-ja-rajoitukset

Länsi- ja Sisä-Suomi
Eläimet ja koe-eläintoiminta

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintä

Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.

Puh:0295 016 000viestinta@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme