Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Alueelliset kehitysnäkymät: pohjalaisyritykset investoivat tulevaan ennätystahdilla, vaikka työvoimapula jatkuu vaikeana (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen, jossa tarkastellaan maakuntien elinkeinoelämän ja työllisyyden nykytilaa ja lähitulevaisuuden näkymiä. Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on käynnissä historiallisen suuri investointibuumi ja maakuntien työllisyystilanne on erinomainen, mutta tunnelmia synkentävät vaikea työvoimapula sekä maailmantalouden ailahtelut.
Maakunnissa on käynnissä ennätysluokan investointibuumi.
Maakunnissa on käynnissä ennätysluokan investointibuumi.

Yrityskentän tunnelmat ovat haasteista huolimatta toiveikkaat

Elinkeinoelämää ovat viime vuosina kurittaneet ensin koronapandemia, sitten Ukrainan sota ja sen myötä energiakriisi. Näistä haasteista huolimatta maakunnissa on käynnissä ennätysluokan investointibuumi – Pohjanmaan Kauppakamarin laskelmien mukaan investoinnit ovat jopa 12 miljardia euroa vuosikymmenen loppuun mennessä ja uusia suoria työpaikkoja syntyy useita tuhansia. Suuri osa investoinneista kohdistuu teollisuuteen ja vihreään siirtymään, mutta myös muilla toimialoilla ollaan toiveikkaita tulevaisuuden suhteen.

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa merkittäviä hankkeita on lukuisia - muun muassa GigaVaasan akkutehdasalueelle sijoittuvat akkukennotehdas, katodimateriaalitehdas ja anodimateriaalitehtaat, Kaskisten Metsä Boardin taivekartonkitehdas sekä Keliberin litiumjalostamo, -rikastamo ja -kaivosalueet Keski-Pohjanmaalla. Maakuntiin on suunnitteilla myös useita vetylaitoksia, tuulivoimapuistoja sekä eri energiantuotantomuotoja yhdisteleviä hybridihankkeita. Teollisuus- ja energiasektorin lisäksi investointeja on käynnissä muillakin toimialoilla, kuten kaupan alalla, rakentamisessa, alkutuotannossa sekä majoitus- ja ravitsemisalalla.

Elinkeinoelämän ja yritystoiminnan lähitulevaisuuden näkymät on arvioitu positiivisiksi molemmissa maakunnissa.

Rekrytointiongelmista muodostunut todellinen kasvun este

Työllisyystilanne on perinteisesti ollut maan huippua Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Hyvien työllisyyslukujen kääntöpuolena ovat haasteet osaavan työvoiman saatavuudessa. Työvoiman kysyntä säilynyt vilkkaana myös epävarmentuneessa taloustilanteessa, mutta rekrytointiongelmat ovat muodostuneet todelliseksi kasvun esteeksi ja ammattitaitoisen henkilöstön puute vaivaa lukuisia eri toimialoja.

Viime vuosina erityisesti kausityövoiman maahantuloa ovat vaikeuttaneet ensin korona-ajan rajoitukset ja sitten Ukrainan sota. Tulevaisuudessa työvoiman kysyntä tulee kasvamaan entisestään tuhansilla henkilöillä alueelle suunniteltujen suurhankkeiden edetessä rakennus- ja tuotantovaiheisiin. Alueen toimijat hyödyntävät yhteistyössä työvoiman saatavuuden haasteiden ratkaisussa laajaa työkalupakkia, joka koostuu mm. kansainvälisen työvoiman potentiaalin hyödyntämisestä, osaamisen kehittämisestä ja jatkuvan oppimisen edistämisestä sekä liikkuvuuden edistämisestä.

Alueen toimijat arvioivat, että työvoiman saatavuus heikkenee entisestään lähitulevaisuudessa, sillä kysynnän ennakoidaan kasvavan voimakkaasti.

Kevään 2023 Alueellisten kehitysnäkymien arviot on laadittu maalis-huhtikuussa 2023 ELY-keskuksen ja sidosryhmien yhteistyönä. Alueelliset kehitysnäkymät on ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Katsaus tehdään kaksi kertaa vuodessa. Kyseessä on laadullinen arvio, jossa keskeisessä roolissa ovat aluekehittäjien ja yritysten kehittämisen parissa toimivien henkilöiden näkemykset. Laadullista arviota tukevat tilastotiedot sekä alueelliset kyselyt ja barometrit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maakunnissa on käynnissä ennätysluokan investointibuumi.
Maakunnissa on käynnissä ennätysluokan investointibuumi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Regionala utvecklingsutsikter: de österbottniska företagen investerar i framtiden med rekordfart, trots att bristen på arbetskraft fortsätter att vara svår (Österbotten, Mellersta Österbotten)25.5.2023 09:45:00 EEST | Tiedote

Arbets- och näringsministeriet har gett ut översikten Regionala utvecklingsutsikter som granskar nuläget inom näringslivet och sysselsättningen samt utsikterna för den närmaste framtiden i landskapen. I Österbotten och i Mellersta Österbotten sker en historiskt stor investeringsboom och sysselsättningsläget i landskapen är utmärkt, men vyerna blir dystrare på grund av den svåra bristen på arbetskraft och svängningarna i världsekonomin.

Sysselsättningsöversikten för april månad: Fortsättningsvis den lägsta arbetslösheten i Fastlandsfinland inom området för Österbottens NTM- central (Österbotten, Mellersta Österbotten)24.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av april sammanlagt 6 783 arbetslösa arbetssökande. Det är 454 (+ 7,2 %) mer än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i april 237 fler än i mars månad. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten är den lägsta i Fastlandsfinland, 6,0 %. Motsvarande andel i hela landet var 9,3 %. Antalet heltidspermitterade var 693, dvs. 87 fler än ett år tidigare (+14,4 %). Antalet nya lediga arbetsplatser var i april 1 092 (- 31,4 %) färre än för ett år sedan. Under april månad fanns det sammanlagt 8 629 arbetsplatser, vilket var 4 663 (- 35,1 %) arbetsplatser färre än för ett år sedan. Antalet långtidsarbetslösa minskade med 88 personer jämfört med situationen året innan (- 4,3 %). Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Huhtikuun työllisyyskatsaus: Pohjanmaan ELY-keskusalueella edelleen Manner-Suomen alhaisin työttömyys (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)24.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli huhtikuun lopussa yhteensä 6 783 työtöntä työnhakijaa. Se on 454 (+ 7,2 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli huhtikuussa 237 enemmän kuin maaliskuussa. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Manner-Suomen alhaisin, 6,0 %. Koko maassa vastaava osuus oli 9,3 %. Kokoaikaisesti lomautettuja oli 693 eli 87 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 14,4 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena huhtikuussa 1 092 (- 31,4 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Huhtikuun aikana avoinna oli yhteensä 8 629 työpaikkaa, mikä oli 4 663 (- 35,1 %) työpaikkaa vähemmän kuin vuosi sitten. Pitkäaikaistyöttömien määrä pienentyi 88 henkilöllä vuoden takaiseen nähden (- 4,3 %). Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

För att få kunnig arbetskraft aktiverar NTM-centralområdena i Södra Österbotten och Österbotten sitt samarbete genom att utarbeta en gemensam regional riktlinje för arbetstillstånd (Österbotten, Mellersta Österbotten, Södra Österbotten)9.5.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

NTM-centralen i Södra Österbotten och NTM-centralen i Österbotten har bestämt sig för att i fortsättningen utarbeta en gemensam regional riktlinje för arbetstillstånd. Det är frågan om en naturlig pendlingsregion och den gemensamma riktlinjen gällande arbetstillstånd aktiverar samarbetet mellan områdena allt mera för att främja tillgången på kunnig arbetskraft. I riktlinjen för arbetstillståndet ingår nästan 50 yrkesbenämningar och den är i kraft under tiden 8.5-7.11.2023.

Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan ELY-keskusalueet tiivistävät yhteistyötä osaavan työvoiman saamiseksi yhteisellä alueellisella työlupalinjauksella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa)9.5.2023 15:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskus ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus ovat päättäneet jatkossa laatia yhteisen alueellisen työlupalinjauksen. Kyseessä on luonnollinen työssäkäyntialue ja yhteinen työlupalinjaus tiivistää alueiden välistä yhteistyötä entisestään osaavan työvoiman saamisen edistämiseksi. Työlupalinjaukseen sisältyy lähes 50 ammattinimikettä ja se on voimassa ajalla 8.5.-7.11.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme