Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto antoi päätökset koeluonteisesta toiminnasta BASF Battery Materials Finland Oy:n akkumateriaalitehtaalle ja Venator P&A Finland Oy:n jätevedenpuhdistamolle

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 29.4.2022 antanut päätökset koskien koeluonteista toimintaa, joka suoritetaan BASF Battery Materials Finland Oy:n akkumateriaalitehtaalla Harjavallassa ja Venator P&A Finland Oy:n jätevedenpuhdistamolla Porissa. Yhtiöt selvittävät akkumateriaalitehtaan jätevesien käsittelyä sulfaatin poistamiseksi Venator P&A Finland Oy:n jätevedenpuhdistamolla.

Harjavallan akkumateriaalitehtaalla tuotantoa ajetaan koeluonteisesti maaliskuun 2023 loppuun asti mahdollisimman pienellä tuotantomäärällä (10 % kapasiteetista), jotta saadaan tuotettua aitoa jätevettä. Koeluonteisen toiminnan aikana Kokemäenjokeen ei johdeta jätevesiä. Jätevesi toimitetaan käsiteltäväksi jätevedenpuhdistamolle Poriin. Harjavallan akkumateriaalitehtaalla tehdään rakenteellisia muutoksia kaksoispidätyksen periaatteen noudattamiseksi pohjavesien suojelemisen tehostamiseksi.

Akkumateriaalitehtaalla ei ole ympäristölupaa, mutta tällainen lyhytaikainen koeluonteinen toiminta, josta ei aiheudu päästöjä pintavesiin, on ympäristönsuojelulain 31 §:n perusteella ilmoituksenvaraista. Yhtiön ympäristölupahakemus palautui uudelleen käsiteltäväksi aluehallintovirastoon korkeimman hallinto-oikeuden 22.4.2022 antaman päätöksen myötä. Aluehallintovirasto on koeluonteista toimintaa koskevissa päätöksissään antanut riittävät määräykset siitä, että ympäristön suojelu on varmistettava korkealla tasolla koskien mm. pohjavesien suojelua, päästöjä ilmaan ja melua.

Venator P&A Finland Oy:n lainvoimainen ympäristölupa mahdollistaa sulfaattipitoisen teollisuusjäteveden käsittelemisen jätevedenpuhdistamolla Porissa. Laboratorio-olosuhteissa tehdyt kokeet ovat osoittaneet, että jätevedenpuhdistamo kykenee poistamaan tehokkaasti sulfaattia. Teollisessa mittakaavassa toteutettava koe on välttämätön sen selvittämiseksi, voidaanko sulfaatteja saostaa prosessijätevesistä kipsiksi myös suuremmassa mittakaavassa. Jätevedenpuhdistamolla käsitellyt jätevedet johdetaan merialueelle yhtiön ympäristöluvan sekä koeluonteista toimintaa koskevassa päätöksessä määrätyn mukaisesti.

Päätökset ovat nähtävänä aluehallintoviraston verkkosivuilla ylupa.avi.fi. Niihin saa hakea valittamalla muutosta 6.6.2022 saakka.

Lisätietoja medialle:

ympäristöneuvos Anna Laiho, p. 0295 016 368

ympäristöneuvos Kari Pirkanniemi, p. 0295 016 425

ympäristöneuvos Fredrik Klingstedt. p. 0295 016 436

etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Regionförvaltningsverket i Södra Finland ordnar ett infomöte om tillsynen över välfärdsområdena i regionen18.5.2022 08:50:00 EEST | Tiedote

Infomötet ordnas torsdagen den 19 maj klockan 9.00–14.30 av regionförvaltningsverken och Valvira. Infomötena riktar sig till dem som planerar och ansvarar för övervakningen av social- och hälsovårdstjänster i välfärdsområdena och till förtroendevalda. Även myndigheter som ansvarar för tillsynen av social- och hälsovård på regional och nationell nivå deltar.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme