Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto havaitsi puutteita kuluttajansuojalainsäädännön noudattamisessa valvoessaan luotonantajia ja vertaislainanvälittäjiä vuonna 2022

Jaa
Vuonna 2022 aluehallintovirastolle tehtiin yhteensä 45 luotonantajien toimintaan liittyvää epäkohtailmoitusta, missä oli selvää nousua edellisvuoden 34 epäkohtailmoitukseen nähden. Tämän vuoden heinäkuussa sekä valvonta että rekisteri siirtyvät Finanssivalvonnalle.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoi valtakunnallisesti kuluttajaluottoja myöntäviä luotonantajia ja vertaislainavälittäjiä. Lisäksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto käsittelee niiden rekisteröinnit.

Luotonantajien ja vertaislainanvälittäjien valvonnassa havaittiin puutteita kuluttajansuojalainsäädännön noudattamisessa

Vuonna 2022 aluehallintovirastolle tehtiin yhteensä 45 valvontaan liittyvää epäkohtailmoitusta, missä oli selvää nousua edellisvuoden 34 epäkohtailmoitukseen nähden. Kaikkien valvonta-asioiden käsittelyaika oli keskimäärin 66 päivää. Aluehallintovirasto ratkaisi esittelystä annetut valvontapäätökset alle yhdeksän kuukauden käsittelyaikatavoitteessa.

Valvontapäätöksissä kiinnitettiin luotonantajien huomiota kuluttajansuojalain tai hyvän luotonantotavan mukaiseen menettelyyn esimerkiksi hintakattosääntelyn noudattamisessa, luottokelpoisuuden arvioinnissa, jatkuvan luoton rajoittamisessa ja tiedusteluihin vastaamisessa.

Luotonantajien ja vertaislainanvälittäjien rekisteröinti

Aluehallintoviraston rekisteriin oli merkitty 50 toiminnan harjoittajaa 31.12.2022. Rekisteröintiasioita käsiteltiin yhteensä 33 kappaletta, joista uusia hyväksyttyjä rekisteröintejä oli 7. Rekisteristä poistettiin 13 toimijaa vuoden 2022 aikana. Uusien rekisteröinti-ilmoitusten käsittelyaika oli keskimäärin 49 päivää. Käsittelyaikaan vaikuttivat toimijoiden puutteelliset selvitykset ja viivästykset niiden toimittamisessa.

Aluehallintovirasto on tarkistanut rekisteriin merkittyjen tietojen ajantasaisuuden ja toimijoiden luotettavuuden. Virasto on ottanut yhteyttä sellaisiin rekisteröityihin toiminnan harjoittajiin, joissa on havaittu vastuuhenkilömuutoksia tai edellisestä luotettavuustarkistuksesta on kulunut yli vuosi aikaa. Vastuuhenkilöllä tarkoitetaan ylintä johtoa, esimerkiksi toimitusjohtajaa ja hallituksen jäsentä tai henkilöä, joka omistaa vähintään 10 prosenttia osakeyhtiön osakkeista. Valvonnassa havaittiin puutteita muutostietojen ilmoittamisessa. Aluehallintovirasto kiinnitti luotonantajien huomiota kyseisen velvoitteen noudattamiseen kaikille toimijoille suunnatulla ohjauskirjeellä.

Luotonantajien ja vertaislainanvälittäjien rekisteri ja valvonta siirtyvät 1.7.2023 Finanssivalvonnalle

Aluehallintovirasto valmistautui myös rekisterin ja valvonnan siirtoon Finanssivalvonnalle 1.7.2023. Virasto osallistui lisäksi useisiin kuluttajansuojaa koskevien lainsäädäntöhankkeiden valmistelutyöhön.

Aluehallintovirasto valvoo, että luotonantajat ja vertaislainanvälittäjät noudattavat toiminnassaan kuluttajansuojalakia ja hyvää luotonantotapaa sekä ovat rekisteröityneitä ja täyttävät rekisteröinnin edellytykset. Virasto turvaa osaltaan palveluiden lainmukaisuutta luotonantajien ja vertaislainanvälittäjien asiakkaille sekä yhtäläiset toimintamahdollisuudet alan toimijoille. Lisätietoa luotonantajien ja vertaislainanvälittäjien valvonnasta ja rekisteristä löytyy aluehallintoviraston verkkosivuilta.

Panttilainauslaitosten valvonta ja toimiluvat

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo valtakunnallisesti myös panttilainauslaitoksia ja myöntää niiden toimiluvat. Vuonna 2022 ei myönnetty uusia toimilupia panttilainauslaitoksille. Panttilainauslaitoksista ei myöskään tehty aluehallintovirastolle epäkohtailmoituksia vuonna 2022.

Panttilainauslaitosten valvonnassa tehtiin vuosittain toistuvaa tilinpäätösvalvontaa, mihin yhdistettiin omistajien ja hallintohenkilöiden luotettavuuteen ja sopivuuteen liittyvää valvontaa. Tilinpäätökset olivat asianmukaiset eikä valvonnassa muutoinkaan havaittu poikkeamia.

Aluehallintovirasto valvoo, että panttilainauslaitokset noudattavat toiminnassaan lakia panttilainauslaitoksista sekä täyttävät toimiluvan edellytykset. Virasto turvaa osaltaan palveluiden lainmukaisuutta panttilainauslaitosten asiakkaille sekä yhtäläiset toimintamahdollisuudet alan toimijoille. Lisätietoa panttilainauslaitosten valvonnasta ja toimiluvista löytyy aluehallintoviraston verkkosivuilta.

Lisätietoja:

ylitarkastaja Jouni Kiviniemi, p. 0295 016 627
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Pohjois-Suomen alueellinen 82. maanpuolustuskurssi Rokualla – suurin tähänastisista5.6.2023 19:43:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen 82. alueellinen maanpuolustuskurssi avattiin Rokualla 5.6.2023 osanottajamäärältään suurimpana kurssina, mitä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston aikana on järjestetty. ”Se kertoo tästä ajasta, jossa nyt olemme eläneet nyt reilun vuoden verran, totesi avajaisjuhlassa puhunut ylijohtaja Terttu Savolainen, jonka puhe on julkaistu tämän tiedotteen liitteenä.

Työpaikan kameravalvonta kohdistui työpisteisiin ilman perustetta, toimitusjohtaja jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen5.6.2023 13:00:56 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on 2.6.2023 antamassaan tuomiossa katsonut varsinaissuomalaisen metallialan yrityksen toimitusjohtajan syyllistyneen yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain rikkomiseen. Toimitusjohtaja jätettiin kuitenkin tuomitsematta rangaistukseen, koska käräjäoikeus piti rikosta kokonaisuutena arvostellen vähäisenä. Käsiteltävänä oli yhtiön kameravalvonta, jonka työsuojeluviranomainen katsoi kohdistuvan yksittäisiin työpisteisiin ilman perustetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme