Aluehallintovirasto

Aluehallintovirasto jatkaa Essoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen valvontaa

Jaa

Aluehallintovirasto päättää vuonna 2019 käynnistyneen Essoten mielialatyöryhmän ja neuropsykiatrisen työryhmän valvonta-asian. Laajempien epäkohtien vuoksi aluehallintovirasto tulee kuitenkin käynnistämään Essoten Mielenterveys- ja päihdepalvelujen valvonnan uutena valvonta-asiana syksyn 2020 aikana.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 29.7.2020 antanut Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymää (Essote) koskevan päätöksen. Aluehallintovirasto päättää Mielenterveys- ja päihdepalveluihin kuuluvien mielialatyöryhmän ja neuropsykiatrisen työryhmän valvonta-asian. Valvonnassa esille tulleiden laajempien epäkohtien vuoksi aluehallintovirasto tulee kuitenkin käynnistämään Essoten Mielenterveys- ja päihdepalvelujen valvonnan tarpeellisilta osin uutena valvonta-asiana syksyn 2020 aikana.

Aluehallintovirasto otti Essoten Mielenterveys- ja päihdepalveluiden psykiatrian erikoissairaanhoidon palveluihin kuuluvan mielialatyöryhmän (psykiatrian vastaanotto) ja neuropsykiatrian työryhmän valvontaan. Syynä valvonnan käynnistämiseen olivat aluehallintoviraston havaitsemat puutteet hoitoon pääsyssä sekä aluehallintovirastoon saapuneet epäkohtailmoitukset. Valvonnan kohteina olivat hoitoon pääsyn lisäksi neuropsykiatrisen työryhmän toiminta, lääkäripalvelujen riittävyys sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon työnjaon ja nimikkeistön kehittäminen.

Neuropsykiatrisen työryhmän toiminta loppui vuoden 2020 alusta ja neuropsykiatrinen toiminta hajautettiin eri vastaanotoille Essoten aiemmin tekemän suunnitelman mukaisesti.

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki valvontakäynnin mielialatyöryhmän ja neuropsykiatrian työryhmään 8.5.2019 ja jatkoi valvontaa 4. ja 5.12.2019. Essoten psykiatriseen erikoissairaanhoitoon pääsyn katsottiin 5.12.2019 toteutuvan asianmukaisesti. Tilanne heikentyi jälleen alkuvuodesta 2020 lääkäripalvelujen riittämättömyyden vuoksi. Valvonnan perusteella Essote eriytti alle ja yli 23-vuotiaiden lähetekäsittelyn. Näin nuorten ja aikuisten hoitoon pääsyn seuranta saatiin lain mukaiseksi 1.7.2019 alkaen. Aluehallintovirasto tulee edelleen seuraamaan hoitoon pääsyn toteutumista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kokoaman tiedon perusteella.

Aluehallintovirasto kehotti Essoten Mielenterveys- ja päihdepalveluja jatkamaan toiminnan ja lähetekäytäntöjen selkiyttämistä potilasturvallisuuden toteutumisen varmistamiseksi.

Aluehallintovirasto päätti mielialatyöryhmän ja neuropsykiatrisen työryhmän valvonta-asian 29.7.2020. Samalla aluehallintovirasto ilmoitti käynnistävänsä syksyllä 2020 Essoten Mielenterveys- ja päihdepalvelujen valvonnan tarpeellisilta osin valvonnan aikana esille tulleiden laajempien epäkohtien vuoksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

aluehallintoylilääkäri Marja Kuronen,
p. 0295 016 800 (vaihde), etunimi.sukunimi@avi.fi,
Itä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Suomen on oltava oikeudenmukainen ja yhdenvertainen maa myös pohjoissuomalaisille ikääntyville ihmisille (Pohjois-Suomi)24.9.2020 11:11:38 EESTTiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen esitteli Oulun seurakuntien 24.9.2020 järjestämässä Eloisa ikääntyminen -seminaarissa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston näkemyksiä hyvästä ja arvokkaasta vanhuudesta sekä valvonnan roolista vanhusten perusoikeuksien toteutumisessa. Ylijohtaja korosti puheessaan, että yhtä tekijää, joka olisi ratkaiseva vanhustyön onnistumisessa tai kehittämiskohteissa ei ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme