Aluehallintovirasto

Aluehallintovirasto jatkamassa kokoontumisrajoituksia pääkaupunkiseudulla 10.8. asti

Jaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaman koronakoordinaatioryhmän tilannekuvan perusteella epidemia on pääkaupunkiseudun alueella edelleen kiihtymisvaiheessa ja kokoontumisrajoitukset välttämättömiä myös lähiviikkoina. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa suosituksen mukaisesti kokoontumisrajoituksia pääkaupunkiseudulla.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee päätöstä, jolla yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia jatketaan pääkaupunkiseudulla eli Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa ja Vantaalla 10.8.2021 asti. Päätös on tulossa voimaan edellisen päätöksen päättymisen jälkeen 15.7.2021, ja se julkaistaan arviolta 6.7.2021. Päätöksen julkaisusta tiedotetaan erikseen. Nykyisten kokoontumisrajoitusten jatkoa suosittelivat sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtama koronakoordinaatioryhmä että pääkaupunkiseudun vastaava ryhmä.

Aluehallintoviraston päätös kiihtymisvaiheen kokoontumisrajoituksista noudattelee sosiaali- ja terveysministeriön uusinta ohjausta, joka antaa suuntaviivat eri epidemiatilanteiden rajoitustoimille heinä- ja elokuussa 2021. Suositeltaviin toimenpiteisiin epidemian kiihtymisvaiheessa ei tullut muutoksia yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osalta.

Aluehallintoviraston määräämien rajoitusten sisältö on tiivistetysti seuraava:

  • Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.
  • Sisätiloissa järjestettävissä yli kymmenen hengen kokoontumisissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää lähikontakti toisiinsa eli säilyttää turvaväli. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa asiakkaiden oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia.
  • Yli 50 (viidenkymmenen) henkilön ulkotilaisuuksissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.
  • Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 (viisikymmentä) henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.
  • Lisäksi on noudatettava lain yleisiä hygieniavaatimuksia; asiakkaille on mm. tarjottava mahdollisuus käsien puhdistamiseen ja oleskelu on järjestettävä mahdollisimman väljästi.

Sisätilaisuuksien ns. turvavälivelvoitetta jatketaan - ihmisten kokoontumisissa on riski viruksen leviämiselle

Sosiaali- ja terveysministeriön 24.6. päivitetty ohjaus suosittelee edelleen heinä- ja elokuun ajan, että epidemian kiihtymisvaiheessa tilaisuuksien järjestäjille asetetaan velvoite, jolla täytyy varmistaa mahdollisuus lähikontaktien välttämiseen. Ohjaus perustuu hybridistrategian päivitettyyn toimintasuunnitelmaan.

Lähikontakti on määritelty tartuntatautilain pykälässä 58 d sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemassa ohjeessa. Samaa määritelmää käytetään kaikissa tartuntatautilakiin perustuvissa päätöksissä, joissa tilojen käytöstä tai kokoontumisten järjestämisestä vastaavia toimijoita velvoitetaan lähikontaktin välttämisen varmistamiseen. Lähikontaktilla tarkoitetaan ihmisten oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan sekä sisä- tai ulkotilassa ihmisten fyysistä kontaktia toisiinsa.

Alueen koronakoordinaatioryhmät suosittavat edelleen, että aluehallintoviraston päätöksissä kokoontumisrajoituksista velvoitetaan tilaisuuksien järjestäjiä varmistamaan osallistujille mahdollisuus säilyttää kahden metrin turvavälit toisiinsa sisätiloissa.

Yleisötilaisuuksissa ja yleisissä kokouksissa joukko ihmisiä kokoontuu tyypillisesti pitkäkestoisesti samaan tilaan, saapuu sinne ja poistuu sieltä ainakin lähes yhtäaikaisesti. Tämä muodostaa viruksen leviämiselle riskin, jota ihmisten välisen etäisyyden pitämisellä voidaan pienentää. Turvavälivelvoitteen asettaminen mahdollistaa sen, että sisätiloissakin voidaan epidemian kiihtymisvaiheessa järjestää kokoontumisia jopa ilman erityistä henkilömäärärajaa.

Jos tartuntatautilain edellytykset täyttyvät, kunta omalla alueellaan tai aluehallintovirasto voi tehdä asiakas- ja yleisötilojen käyttöä laajasti koskevan ns. turvavälipäätöksen, jolla velvoite tulee voimaan myös asiakas- ja yleisötilojen jatkuvaluonteisessa palvelutoiminnassa. Päätöksen edellytykset on kuvattu lain pykälässä 58 d.

Aluehallintovirasto seuraa epidemiatilanteen muutoksia yhdessä alueellisten koronakoordinaatioryhmien kanssa ja arvioi päätösten välttämättömyyttä jatkuvasti. Rajoituspäätökset on lain mukaan kumottava heti, kun ne eivät ole enää välttämättömiä. Tilannetta seurataan jatkuvasti, ja aluehallintovirasto tai omalla alueellaan kunta voi tehdä uusia päätöksiä, jos epidemiatilanne heikkenee. Pääsääntöisesti kunta tekee omaa aluettaan koskevat päätökset ja aluehallintovirasto yksittäistä kuntaa laajempia alueita koskevat päätökset.

Lisätietoa:

Medialle:

  • aluehallintoylilääkäri Laura Nikunen, p. 0295 016 564 (jätä soittopyyntö tai tekstiviesti), etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi kokoontumisrajoitukset koko Kainuuseen29.7.2021 14:43:43 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt tartuntatautilain 58§ mukaiset koronarajoitukset koskemaan koko Kainuun maakuntaa. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla ja seurueilla on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Rajoitus koskee yli 10 hengen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 6.8.2021-27.8.2021.

Asbestipurkutöiden valvonta on valtakunnallisesti yhdenmukaista29.7.2021 08:48:43 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastojen (avi) työsuojelun vastuualueet suorittavat asbestipurkutyön valvontaa valtakunnallisilla hankkeilla. Hankkeilla yhdenmukaistetaan asbestipurkutöiden valvontaa. Valvontaa tehdään asbestipurkutyölupien ja työpaikalla suoritettavien asbestipurkutöihin liittyen. ”Vuoden 2021 suoritetussa asbestityön valvonnassa havaitut puutteet kohdentuvat tasaisesti työn eri osa-alueille”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto avin työsuojelun vastuualueelta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme