Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto kiinnitti huomiota lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen epäkohtiin Kuopiossa ja jatkaa palvelujen järjestämisen seurantaa

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti huomiota epäkohtiin lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen toteutumisessa Kuopiossa ja jatkaa palvelujen järjestämisen seurantaa Pohjois-Savon hyvinvointialueella.

Kuopion kaupungille 22.12.2022 antamassaan valvontapäätöksessä Itä-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti palvelunjärjestäjän huomiota siihen, että palvelunjärjestäjän on osoitettava riittävästi voimavaroja lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin. Päätöksessä todetaan, että terveydenhuollosta vastaavan henkilöstön rakenteen ja määrän on vastattava alueen väestön terveydenhuollon palvelujen tarvetta. Lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalveluissa haasteita on ollut eritysesti lääkärien ja psykologien saatavuudessa.

Lisäksi aluehallintovirasto kiinnitti huomiota perus- ja erityistason yhteistyöhön:

”Lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelujen tulee muodostaa toiminnallinen kokonaisuus yhdessä erityistason ja erikoissairaanhoidon palvelujen kanssa”, toteaa aluehallintoylilääkäri Hanna-Mari Jauhonen.

Kolmantena asiana aluehallintovirasto antoi hallinnollista ohjausta lasten ja nuorten mielenterveyspalveluissa tehtävästä hoidon tarpeen arviosta. Arvion tulee toteutua terveydenhuoltolain mukaisesti terveydenhuollon ammattihenkilön toteuttamana.

Valvonta alkoi vuonna 2020 – toimintaa on kehitetty oikeaan suuntaan

Kuopion kaupungin lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen järjestämisen valvonta alkoi vuonna 2020 erityisesti hoitoon pääsyn valvontana pitkien jonotusaikojen takia. Vuonna 2022 valvonta jatkui toimintansa aloittaneen ns. LANU-tiimien toiminnan ja hoitoon pääsyn valvontana.

Valvonnan aikana Kuopion kaupunki on ottanut huomioon aluehallintoviraston antaman ohjauksen ja on valvonnan aikana purkanut lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen yli 10 kk pituiset hoitojonot siten, että hoitoon pääsy perustasolla toteutuu pääsääntöisesti terveydenhuoltolain edellyttämässä kolmen kuukauden määräajassa.

Aluehallintovirasto päättää valvonnan, mutta jatkaa palvelujen saatavuuden, yhdenvertaisuuden ja laadun seurantaa

Aluehallintovirasto on tiedottanut Pohjois-Savon hyvinvointialueen johtajaa sekä lasten ja nuorten perustason mielenterveyspalvelujen vastuuhenkilöitä valvontapäätöksestä, jotta päätöksen sisältämä ohjaus voidaan ottaa huomioon hyvinvointialueen toiminnassa ja tehtävien järjestämisessä.

Aluehallintovirasto jatkaa lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen lainmukaisen järjestämisen seurantaa koskien palvelujen saatavuutta, yhdenvertaisuutta ja laatua järjestämisvastuun siirryttyä Pohjois-Savon hyvinvointialueelle 1.1.2023.

Itä-Suomen aluehallintoviraston valvontapäätös 22.12.2022 (pdf)

Lisätietoja

aluehallintoylilääkäri Marja Kuronen
terveydenhuoltoyksikön päällikkö, aluehallintoylilääkäri Hanna-Mari Jauhonen
p. 0295 016 800 (vaihde), etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Ilman putoamissuojausta työskennellyt työntekijä putosi ja loukkasi itsensä – päätoteuttajan vastaavalle työjohtajalle ja aliurakoitsijan työnjohtajalle tuomiot työturvallisuusrikoksesta1.2.2023 15:27:38 EET | Tiedote

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Helsingissä rakennustyötä päätoteuttajana suorittaneen yhtiön vastaavalle työnjohtajalle työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoa ja aliurakoitsijan työnjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus antoi ratkaisunsa 27.1.2023.

EU-omfattande tillsynskampanj för arbetarskyddet: I Finland förebyggs sjukdomar i stöd- och rörelseorganen för arbetstagare i social- och hälsovårdsbranschen mycket väl1.2.2023 07:58:19 EET | Tiedote

Europeiska unionens medlemsländer genomförde förra sommaren en tillsynskampanj för arbetarskyddet som främjade förebyggandet av sjukdomar i stöd- och rörelseorganen. Inom hela EU genomfördes drygt 2 600 inspektioner av kampanjer, i vilka 27 länder deltog. I Finland gjordes 103 inspektioner.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta kävi läpi suunnitelman alkaneelle vuodelle31.1.2023 13:04:14 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui vuoden ensimmäiseen kokoukseen uudessa kokoonpanossa. Valmiustoimikunta on oman toimialueensa kokonaisturvallisuuteen liittyvän yhteistoiminnan edistämiseksi perustettu alueellinen toimielin, jollainen toimii jokaisen aluehallintoviraston alueella. Tänä keväänä Pohjois- Suomen valmiustoimikunta keskittyy kokouksissaan erityisesti alueellisiin riskiarvioihin ja niihin liittyviin tilannekatsauksiin sekä varautumisen yhteensovittamiseen ja alueelliseen huoltovarmuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme