Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto päättää rajoitusten jatkosta ja mahdollisesta tiukentamisesta Lapissa ensi viikolla

Jaa

Nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 22.1.2022 asti koko Lapin maakunnan alueella. Aluehallintovirasto arvioi viikolla 2 nykyisten rajoitusten jatkamista sekä mahdollista rajoitusten tiukentamista heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Rajoitukset ja suositukset tulee ottaa huomioon myös vaalikampanjoinnissa.

Tällä hetkellä Lapin maakunnan alueella aluehallintoviraston 22.12.2021 tekemällä päätöksellä on kielletty yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Kokoontumisrajoitus koskee ainoastaan sisätiloja.

Kokoontumisrajoituksien lisäksi päätöksessä on myös asetettu tilojen käyttöä koskevia velvoitteita. Ne koskevat sekä sisä- että ulkotiloja. Tilojen käyttöä koskevien velvoitteiden mukaan asiakas- ja yleisötilojen käyttö on järjestettävä siten, että tiloissa voidaan ehkäistä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktit ja niistä johtuvat koronatartunnan riskit.

Näistä löydät tarkempaa tietoa aiemmasta tiedotteesta ja päätöksestä 22.12.2021 sekä aluehallintovirastojen usein kysyttyä koronaviruksesta -sivustolta.

Kokoontumisrajoituksista päättäessään aluehallintovirasto ottaa huomioon Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien koronakoordinaatioryhmien esitykset. Harkinnassa on kokoontumisrajoitusten tiukentaminen vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi. Tilojen sulkeminen tartuntatautilain 58 g pykälän mukaisesti ei vielä tällä hetkellä ole harkittavana.

Koronapassin edellyttäminen rajoitusten vaihtoehtona ei ole mahdollista

Valtioneuvosto on 28.12.2021 antanut asetuksen, jolla tehtiin koronapassin käyttöön määräaikaisia poikkeuksia. Asetus tuli voimaan 30.12.2021, ja se on voimassa 20.1.2022 asti. Asetuksen johdosta aluehallintoviraston määräämistä rajoituksista ei ole mahdollista enää poiketa edellyttämällä koronapassia.

Rajoituksien vaikutus aluevaalikampanjointiin

Määräys kokoontumisrajoituksesta koskee myös vaalikampanjoinnissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia. Yleisötilaisuudeksi on katsottu erilaiset vaalituvat tai vaaliteltat, joihin kokoonnutaan keskustelemaan. Yleisötilaisuudeksi vaalikampanjoinnissa on katsottu myös muu toiminta, jonne houkutellaan väkeä yhtäaikaisesti paikalle esimerkiksi mainostamalla tilaisuutta ennakkoon sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi pelkkä esitteiden tai tuotteiden jakaminen satunnaisille ohikulkijoille ei kuitenkaan ole yleisötilaisuus.

Myös vaalitilaisuuden järjestäjän on huolehdittava, että tilaisuudessa noudatetaan aluehallintoviraston määräyksiä yleisömäärästä ja että se ei ylitä sallittua määrää missään vaiheessa. Suosituksia lähikontaktien välttämisestä, hygieniakäytännöistä ja maskin käytöstä on tarpeen noudattaa kaikessa vaalikampanjoinnissa. Aluehallintovirasto suosittelee vahvasti erilaisten keskustelu- ja tapaamistilaisuuksien järjestämistä etänä.

Ennakkoäänestys ja äänestys vaalipäivänä eivät ole yleisötilaisuuksia eikä niitä koske kokoontumisrajoitukset. Ennakkoäänestys- ja äänestyspaikoilla tulee noudattaa voimassa olevia terveysturvallisuusohjeistuksia. 

Lisätietoja:

Lisätietoja medialle

  • lakimies Annina Jauhojärvi, p. 0295 017 020
  • aluehallintoylilääkäri Tapio Kekki (tavoitettavissa ma-ke), p. 0295 017 358

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Koronarestriktionerna i Egentliga Finland och Satakunta förlängs med viss precisering - barns och ungas hobbyverksamhet kan fortsätta14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland förlänger och preciserar de beslut om restriktioner som redan gäller i Egentliga Finland och Satakunta. Det ena av de nya besluten gäller förbud att ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster samt åtgärder som ska vidtas i olika slags utrymmen för att förebygga spridning av coronaviruset. Det andra beslutet innebär stängning av vissa sådana utrymmen för kunder och deltagare där smittrisken inte i tillräcklig utsträckning går att minska genom att arrangera utrymmena. Besluten är i kraft under tiden 16 - 28.1.2022.

Varsinais-Suomen ja Satakunnan koronarajoitukset jatkuvat aiempaa kohdennetummin - lasten ja nuorten harrastustoiminta voi jatkua14.1.2022 16:15:00 EET | Tiedote

Lounais-Suomen aluehallintovirasto jatkaa ja tarkentaa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa jo voimassa olevia määräyksiä. Toinen uusista päätöksistä koskee yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämistä ja erilaisissa tiloissa tehtäviä toimenpiteitä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Toinen päätös määrää pidettäväksi suljettuna tiettyjä asiakas- ja osallistujatiloja, joissa tartunnan riskiä ei voida tilajärjestelyin riittävästi vähentää. Päätökset ovat voimassa 16.-28.1.2022.

Västra och Inre Finlands beredskapskommitté: Beredskapen handlar också centralt om förmågan att föreställa sig olika och okända hot14.1.2022 14:40:49 EET | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde den 13 januari 2022 till årets första möte för att uppdatera lägesbilden av covid-19 och andra aktuella säkerhetsobservationer. Forskaren Ossi Heino från Tammerfors universitet berättade för beredskapskommissionen om krisinlärning ur ett kritiskt och djupare perspektiv.

Kokoontumisrajoitus kiristyy ja tiloja määrätään suljettavaksi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella 17.1. alkaen14.1.2022 14:22:30 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tänään tekemillä päätöksillä suljetaan Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla liikunta-, harrastus-, huvi- ja virkistystiloja. Samalla alueen kokoontumisrajoitus kiristyy siten, että sisätiloissa kielletään yli 10 henkilön ja ulkotiloissa yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Päätökset tulevat voimaan 17.1.2022.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Varautumisessa on keskeisesti kyse myös kyvystä kuvitella erilaisia ja tuntemattomia uhkia14.1.2022 12:24:39 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 13.1.2022 vuoden ensimmäiseen kokoukseensa päivittämään tilannekuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Tutkija Ossi Heino Tampereen yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle kriiseistä oppimisesta kriittisestä ja syvällisemmästä lähestymiskulmasta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme