Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto päättää rajoitusten jatkosta ja mahdollisesta tiukentamisesta Lapissa ensi viikolla

Jaa

Nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat voimassa 22.1.2022 asti koko Lapin maakunnan alueella. Aluehallintovirasto arvioi viikolla 2 nykyisten rajoitusten jatkamista sekä mahdollista rajoitusten tiukentamista heikentyneen koronatilanteen vuoksi. Rajoitukset ja suositukset tulee ottaa huomioon myös vaalikampanjoinnissa.

Tällä hetkellä Lapin maakunnan alueella aluehallintoviraston 22.12.2021 tekemällä päätöksellä on kielletty yli 20 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset. Kokoontumisrajoitus koskee ainoastaan sisätiloja.

Kokoontumisrajoituksien lisäksi päätöksessä on myös asetettu tilojen käyttöä koskevia velvoitteita. Ne koskevat sekä sisä- että ulkotiloja. Tilojen käyttöä koskevien velvoitteiden mukaan asiakas- ja yleisötilojen käyttö on järjestettävä siten, että tiloissa voidaan ehkäistä asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien lähikontaktit ja niistä johtuvat koronatartunnan riskit.

Näistä löydät tarkempaa tietoa aiemmasta tiedotteesta ja päätöksestä 22.12.2021 sekä aluehallintovirastojen usein kysyttyä koronaviruksesta -sivustolta.

Kokoontumisrajoituksista päättäessään aluehallintovirasto ottaa huomioon Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirien koronakoordinaatioryhmien esitykset. Harkinnassa on kokoontumisrajoitusten tiukentaminen vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi. Tilojen sulkeminen tartuntatautilain 58 g pykälän mukaisesti ei vielä tällä hetkellä ole harkittavana.

Koronapassin edellyttäminen rajoitusten vaihtoehtona ei ole mahdollista

Valtioneuvosto on 28.12.2021 antanut asetuksen, jolla tehtiin koronapassin käyttöön määräaikaisia poikkeuksia. Asetus tuli voimaan 30.12.2021, ja se on voimassa 20.1.2022 asti. Asetuksen johdosta aluehallintoviraston määräämistä rajoituksista ei ole mahdollista enää poiketa edellyttämällä koronapassia.

Rajoituksien vaikutus aluevaalikampanjointiin

Määräys kokoontumisrajoituksesta koskee myös vaalikampanjoinnissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia. Yleisötilaisuudeksi on katsottu erilaiset vaalituvat tai vaaliteltat, joihin kokoonnutaan keskustelemaan. Yleisötilaisuudeksi vaalikampanjoinnissa on katsottu myös muu toiminta, jonne houkutellaan väkeä yhtäaikaisesti paikalle esimerkiksi mainostamalla tilaisuutta ennakkoon sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi pelkkä esitteiden tai tuotteiden jakaminen satunnaisille ohikulkijoille ei kuitenkaan ole yleisötilaisuus.

Myös vaalitilaisuuden järjestäjän on huolehdittava, että tilaisuudessa noudatetaan aluehallintoviraston määräyksiä yleisömäärästä ja että se ei ylitä sallittua määrää missään vaiheessa. Suosituksia lähikontaktien välttämisestä, hygieniakäytännöistä ja maskin käytöstä on tarpeen noudattaa kaikessa vaalikampanjoinnissa. Aluehallintovirasto suosittelee vahvasti erilaisten keskustelu- ja tapaamistilaisuuksien järjestämistä etänä.

Ennakkoäänestys ja äänestys vaalipäivänä eivät ole yleisötilaisuuksia eikä niitä koske kokoontumisrajoitukset. Ennakkoäänestys- ja äänestyspaikoilla tulee noudattaa voimassa olevia terveysturvallisuusohjeistuksia. 

Lisätietoja:

Lisätietoja medialle

  • lakimies Annina Jauhojärvi, p. 0295 017 020
  • aluehallintoylilääkäri Tapio Kekki (tavoitettavissa ma-ke), p. 0295 017 358

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Informaatiovaikuttamiseen vastaaminen vaatii kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja viestintää - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui12.8.2022 15:31:41 EEST | Tiedote

Informaatiovaikuttamisen tavoitteena on heikentää turvallisuuden tunnetta sekä aiheuttaa epävarmuutta ja pelkoa. Suojautumiseen tarvitaan henkistä kriisinkestävyyttä vahvistavia tekoja ja vahvaa viestintää. Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui luomaan yhteistä tilannekuvaa alueeltaan. Kokouksen pääteemana oli informaatiovaikuttaminen ja siihen vastaaminen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme