Aluehallintovirasto

Aluehallintovirasto päivittää ohjeen ravintoloille 22.6. voimaan tulevien rajoitusten mukaiseksi - hygienia ja turvaetäisyydet edelleen tärkeitä

Jaa

Ravintoloiden toiminnan rajoituksia lievennetään 22.6.2020 alkaen, mutta hyvän hygienian huomioiminen ja turvaetäisyyksien ylläpitäminen on edelleen toiminnan keskeinen lähtökohta. Ravintoloiden omavalvonta ja vastuullinen toiminta on jatkossakin keskeistä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Valtioneuvosto antaa 18.6.2020 asetuksen, jolla ravintoloiden toiminnan rajoituksia lievennetään 22.6. alkaen mm. seuraavasti: asiakkaat voivat annostella itse ruokaa noutopöydästä, ravintolat saavat olla avoinna klo 02 saakka, alkoholia voi anniskella klo 09-01 välisenä aikana ja sisätiloissa voi olla asiakkaita yhtä aikaa enintään 75 % enimmäismäärästä. Rajoitukset ovat voimassa 22.6.-12.7.2020, jonka jälkeen asetuksen mukaiset aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoitukset poistetaan.

Aluehallintovirasto päivittää ohjeen ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta ja valvonnasta uuden asetuksen mukaiseksi niin, että ajantasainen ohje on käytettävissä mahdollisimman pian uusien rajoitusten tultua voimaan. Ohje julkaistaan aluehallintoviraston verkkosivuilla www.avi.fi/web/avi/ravintolat vanhan ohjeen tilalla. Myös suunnitelmapohja päivitetään.

Aluehallintoviraston ohje ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta ja valvonnasta antaa toimijoille tarkemmat tiedot siitä, mitä heiltä tartuntatautilain ja sen nojalla annetun uuden asetuksen perusteella odotetaan. Ohje on tarkoitettu ravintoloitsijoiden, henkilökunnan ja viranomaisten käytettäväksi. 

Myös päivitettyjen rajoitusten lähtökohta on estää koronaviruksen leviäminen – ravintoloiden omavalvonta keskeistä

Uusien rajoitusten lähtökohta on edelleen hyvä hygienia ja asiakkaiden välisten riittävien etäisyyksien varmistaminen, millä ehkäistään koronavirustartuntoja. Vaikka asiakasmäärän rajoituksia lievennetään, tungosten syntyminen pitää estää esimerkiksi baaritiskillä tai jonoissa. Kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka. Asiakkaita pitää ohjeistaa selkeästi käsien pesun tai desinfioinnin mahdollisuudesta, eikä flunssaoireinen asiakas saa tulla ravintolaan.

Ravintoloiden omavalvonta on edelleen keskeistä. Ravintoloiden pitää tehdä suunnitelma siitä, miten toiminnassa huomioidaan voimassa olevat rajoitukset, ja huolehtia suunnitelman toteutumisesta. Suunnitelman tiivistelmän pitää olla asiakkaiden nähtävillä näiden saapuessa ravintolaan. Ravintolan henkilökunnalla on oikeus poistaa tiloistaan asiakas, joka ei noudata ohjeistusta.

Aluehallintovirasto ei päätä ravintolatoiminnan rajoitusten sisällöstä tai laajuudesta

Aluehallintovirasto ei ole tehnyt ravintoloiden toimintaa rajoittavia päätöksiä eikä voi vaikuttaa rajoitusten sisältöön tai laajuuteen. Rajoitukset ravintoloiden toiminnalle perustuvat hallituksen päätökseen, ja ne määritellään tartuntatautilain uudessa, väliaikaisessa pykälässä 58 a ja sen nojalla annetussa asetuksessa, jotka eduskunta on hyväksynyt. Aluehallintoviraston toimivaltaan kuuluu tartuntatautilain mukaan valvoa, että ravintoloiden toiminnassa noudatetaan tartuntatautilain ja sen nojalla annetun asetuksen mukaisia rajoituksia ja velvollisuuksia.

Lisätietoa:

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Suomen on oltava oikeudenmukainen ja yhdenvertainen maa myös pohjoissuomalaisille ikääntyville ihmisille (Pohjois-Suomi)24.9.2020 11:11:38 EESTTiedote

Ylijohtaja Terttu Savolainen esitteli Oulun seurakuntien 24.9.2020 järjestämässä Eloisa ikääntyminen -seminaarissa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston näkemyksiä hyvästä ja arvokkaasta vanhuudesta sekä valvonnan roolista vanhusten perusoikeuksien toteutumisessa. Ylijohtaja korosti puheessaan, että yhtä tekijää, joka olisi ratkaiseva vanhustyön onnistumisessa tai kehittämiskohteissa ei ole.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme