Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirasto valvoi vuonna 2021 perintätoimistoja tehostetusti, selvitti liikamaksujen käsittelyä ja osallistui lainvalmisteluun

Jaa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvitti valvontahankkeessaan perintätoimistojen menettelyjä tapauksissa, joissa velallinen on käyttänyt maksussa väärää viitenumeroa tai maksanut vahingossa liikaa. Valvontaa tehostettiin, osallistuttiin lainvalmisteluun ja toteutettiin sähköisen perintärekisterin kehittämishanke.

Aluehallintovirasto teki vuonna 2021 perintätoimistojen valvonnassa voimakasta priorisointia ilmoitusten suuren määrän vuoksi ja keskittyi vakavampiin tapauksiin. Virastolle tehtiin perintätoimistojen toiminnasta yhteensä 526 käsiteltyä epäkohtailmoitusta. Ilmoitusten pohjalta aluehallintovirasto antoi neljä varoitusta ja kiinnitti huomiota virheelliseen toimintaan 24 tapauksessa.

Vakavimpiin tapauksiin kuului esimerkiksi alaikäiseen kohdistuva perintä, riittävän maksuajan varaaminen velalliselle ennen uusia perintätoimenpiteitä ja perintäkulujen periminen perintätoimiston omiin nimiin ja lukuun jälkiperinnässä.

Jokainen valvontapäätös sisälsi useita yksittäisiä epäkohtailmoituksia ja epäiltyjä hyvän perintätavan vastaisia menettelyjä. Vuoden 2021 loppuun mennessä päätettyjen kaikkien valvonta-asioiden käsittelyaika oli keskimäärin 34 päivää. Vuonna 2021 aluehallintovirasto saavutti valvontapäätöksissä tavoitteellisen yhdeksän kuukauden keskimääräisen käsittelyajan.

Täydelliset ja myönteiset rekisteri-ilmoitukset käsiteltiin tavoiteajassa

Aluehallintovirasto pitää rekisteriä yrityksistä, jotka harjoittavat vapaaehtoista perintää. Vuoden 2021 lopussa rekisterissä oli yhteensä 84 perintätoimistoa. Uusia toimijoita merkittiin rekisteriin 11 ja rekisteristä poistettiin 4 toimijaa vuoden 2021 aikana.

Perintärekisteri-ilmoitusten käsittelyaika oli keskimäärin 61 päivää vuonna 2021. Aluehallintovirasto käsitteli täydelliset, myönteiset rekisterihakemukset pääsääntöisesti noin kahden viikon tavoiteajassa. Pidemmät käsittelyajat johtuivat puutteellisista hakemuksista, joihin jouduttiin pyytämään täydennyksiä ja lisäselvityksiä. Lisäksi sähköisen perintätoiminnan harjoittajien rekisterin teknisiä ominaisuuksia kehitettiin.

Aluehallintovirasto valvoi tehostetusti perintätoimistojen liikamaksukäsittelyjä

Aluehallintovirasto valvoi tehostetusti perintätoimistojen menettelyä liikasuoritusten ja puutteellisin viitetiedoin tehtyjen maksujen käsittelyssä. Tehostettu valvonta toteutettiin valvontahankkeella, jossa tutkittiin, miten perintätoimistot olivat vuonna 2021 noudattaneet aluehallintoviraston vuonna 2020 linjaamia menettelytapoja liikasuoritusten palauttamisesta ja puutteellisin maksutiedoin tehtyjen suoritusten kohdistamisesta. Suurin osa perintätoimistoista oli kehittänyt toimintatapojaan aluehallintoviraston linjausten mukaiseksi.

Lisätietoa:

Perintälain väliaikaiset muutokset vaikuttivat perintätoimistojen toimintaan

Aluehallintovirasto valvoi vuonna 2021 tehostetusti perintäyhtiöiden menettelyä perintälain väliaikaisten muutosten osalta. Lakiin lisättiin yrityssaatavien perintää koskevat uudet säännöt, jotka rajoittivat muun muassa vaadittujen perintäkulujen määrää ja tratan käyttöä. Lain tarkoituksena oli helpottaa koronapandemian vuoksi taloudellisiin vaikeuksiin joutuneita yrityksiä.

Väliaikaisten lakien aikana virastolle tuli perintäkuluihin liittyviä yhteydenottoja aiempaa vähemmän. Myös velallisilta vaadittujen perintäkulujen määrät vähenivät. Lisäksi aluehallintovirasto oli aktiivisesti mukana perintälain väliaikaista muuttamista koskevien lakien valmistelussa ja osallistui myös muiden lakien valmisteluun.

Aluehallintovirasto valvoo vapaaehtoista perintää harjoittavia perintätoimistoja

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo koko Suomen alueella, että perintätoiminnan harjoittajien rekisteriin merkityt perintätoimistot noudattavat toiminnassaan lakia ja hyvää perintätapaa.

Aluehallintovirasto turvaa omalta osaltaan perintätoimistojen asiakkaiden oikeuksia ja alalla toimivien yritysten yhtäläisiä toimintamahdollisuuksia. Lisätietoa perintätoiminnan harjoittajien valvonnasta ja sähköisestä rekisteristä löytyy aluehallintoviraston verkkosivustolta: Perintätoimistot - Raha ja omaisuus - Valvonta ja kantelut - Yritys-tai yhteisö - Aluehallintovirasto (avi.fi)

Lisätietoja:

ylitarkastaja Matti Laiho, p. 0295 016 546

ylitarkastaja Jouni Kiviniemi, p. 0295 016 627

ylitarkastaja Hanna Suutari-Pitkänen, p. 0295 016 705

etunimi.sukunimi@avi.fi

Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme