Aluehallintovirasto

Aluehallintovirastoissa tehtiin luparatkaisuja aiempaa enemmän ja lyhyemmässä ajassa

Jaa

Aluehallintovirastojen lupa- ja ilmoitusmenettelyissä vuotta 2020 leimasivat koronapandemian aiheuttamat muutokset asiakaspalvelun toimintatavoissa sekä muuttuvasta lainsäädännöstä johtuva neuvonta- ja ohjauspalveluiden lisääntynyt tarve. Lupa- ja ilmoitusasioita käsiteltiin vuonna 2020 jopa enemmän kuin edellisvuonna.

Vuonna 2020 koronapandemia ja sen vaikutukset näkyivät aluehallintovirastojen kaikilla vastuualueilla, esimerkiksi lisääntyneenä valtionavustusasioiden käsittelynä sekä terveydenhuollon ohjaus- ja valvonta-asioiden ruuhkautumisena. Koronaepidemia vaikeutti myös valvonta- ja tarkastustehtävien toteuttamista. Lupamaksutulot jäivät budjetoiduista, osittain siksi, että ravintolat olivat kokonaan suljettuina 4.4.-31.5.2020 ja lähes kaikki loppuvuoden yleisötapahtumat peruttiin.

Haasteista huolimatta aluehallintovirastot täyttivät tehtävänsä lupa- ja ilmoitusasioita käsittelevänä viranomaisena ja vastuualueet saivat käsiteltyä ja ratkaistua jopa enemmän asioita kuin edellisenä vuonna. Toimintamalleja ja työtapoja kehitettiin vastaamaan muuttunutta toimintaympäristöä. Asiakaslähtöisen palvelun ja tavoitettavuuden avainrooliin nousivaterilaiset etäpalvelut, kuten verkkopalveluihin, virtuaalikanaviin ja valtakunnalliseen puhelinneuvontaan panostaminen sekä etänä tehdyt lupatarkastuskäynnit.

Ympäristölupavastuualueet vastasivat haasteisiin hyvin

Ympäristö- ja vesilupia koskevan lainsäädännön muuttuminen ja sen soveltaminen toi lupaviranomaisille käsiteltäväksi aiempaa laajempia ja suuritöisempiä asiakokonaisuuksia.Näiden rinnalla aluehallintovirastot pystyivät kuitenkin kehittämään eLupa -järjestelmää ja sähköistä lupatietopalvelua edelleen.

Ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisia lupa-asioita käsittelee neljä aluehallintovirastoa: Etelä-Suomi, Itä-Suomi, Pohjois-Suomi sekä Länsi- ja Sisä-Suomi. Yhteensä lupa-asioitatuli vuonna 2020 vireille 1085 kappaletta ja niitä ratkaistiin 1060 kappaletta.

YMPÄRISTÖNSUOJELULAIN JA VESILAIN MUKAISET LUPA-ASIAT

2020

2019

2018

lupa-asioita vireille

1085

1063

1168

luparatkaisuja

1060

1132

1143

Ympäristö- ja vesilupahakemusten käsittelyaika hakemuksen vireille tulosta päätöksen antoon vaihteli aluehallintovirastoittain 9,1-15,5 kuukauteen. Keskimääräinen käsittelyaika, 12 kuukautta, ei ole juurikaan muuttunut kahteen edelliseen vuoteen verrattaessa. Kiireellisiin investointihankkeisiin ja merkittävää pilaantumisen vaaraa aiheuttaviin hankkeisiin liittyvienlupahakemusten käsittelyaika oli 9,9 kuukautta.

Ympäristönsuojelulain mukaisissa kaikissa lupa-asioissa aluehallintovirastot saavuttivat asetetun 12 kuukauden tavoitteen mediaanikäsittelyajan ollessa 9,9 kuukautta. Vesilain mukaisissa lupa-asioissa tavoitteeksi asetettu 8 kuukauden mediaanikäsittelyaika ylittyi kaikissa aluehallintovirastoissa, vaihdellen 8,5-10,2 kuukauden välillä.

Työsuojelussa etätarkastukset lisääntyivät

Työsuojelun tekemät tarkastukset työpaikoilla keskeytettiin koronapandemian vuoksi 17.3.–31.5.2020. Vuoden aikana tehdyistä 14 600 tarkastuksesta noin 63 prosenttia tehtiin työpaikoilla ja loput asiakirjojen avulla tai virtuaalisia kanavia hyödyntäen. Lupa- ja pätevyyshakemuksia käsiteltiin huomattavasti edellisvuosia enemmän, koska panostajan pätevyyskirjan voimassaolosäännökset muuttuivat.

TYÖSUOJELUASIAT

2020

2019

2018

tarkastukset

14590

23900

26420

käsitellyt lupa- ja pätevyyshakemukset

1043

889

858

Alkoholilupien käsittelymäärät jatkavat laskuaan

Alkoholihallinnonmuuttuvat asetukset ja ohjeet aiheuttivat erityisesti tartuntatauti- ja alkoholilain keskinäistä tulkinnanvaraisuutta, jolloin aluehallintovirastojenohjaus- ja neuvontatehtävät toimialalla lisääntyivät. Luvanhaltijoita tuettiin omavalvonnassa ja avi.fi-sivuston ”Usein kysytyt kysymykset” -sivuille laadittiin vastauksia moniin kysymyksiin.

Vuonna 2020 vireille tulleiden alkoholilupa-asioiden määrät laskivat kaikissa aluehallintovirastoissa. Lupa-asioiden aiempaa alempaan määrään vaikutti myös se, että ravintolat olivat kokonaan suljettuina 4.4.-31.5.2020 ja lähes kaikki loppuvuoden yleisötapahtumat peruttiin.

ALKOHOLILUVAT

2020

2019

2018

lupa-asioita vireille

8755

10033

12777

luparatkaisuja

8617

9919

12810

käsittelyaika

0,6 kk

0,6 kk

0,7 kk

Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon sekä varhaiskasvatuksen käsittelyajat lyhenivät

Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualueella yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien vireille tulleiden lupa-asioiden määrä nousi vuodesta 2019. Sosiaalihuollon palveluntuottajia koskevia lupa-asioita tuli vireille 10,1 prosenttia vähemmän ja terveydenhuollon palveluntuottajia koskevia lupa-asioita 9,6 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuotena. Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien luvat käsiteltiin edellisvuotta nopeammin (1,8 kk vs. 2 kk).

Opetus- ja kulttuuritoimen vastuualueella maksullisia suoritteita ovat yksityisten varhaiskasvatuspalvelujen tuottajien rekisteröinnit ja hautaustoimen lupa-asiat. Yksityisen varhaiskasvatuksen rekisteröintiasioita tuli vireille edellisvuoden tasoa vastaava määrä ja niitä pystyttiin ratkaisemaan lähes sama määrä (652 vs. 648). Rekisteröintiasioiden käsittelyaika 1,3 kuukautta oli selvästi edellisvuotta lyhyempi (4,3 kuukautta).

Myös hautaustoimen lupa-asioita tuli vireille edellisvuoden tasoa vastaava määrä, 24 kappaletta, joista ratkaistiin 20 kappaletta.Lupien keskimääräinen käsittelyaika oli 9,1 kuukautta.

Aluehallintovirasto on lupa- ja valvontaviranomainen

Aluehallintovirasto on lupa- ja ilmoitusasioita käsittelevä viranomainen useilla elinkeinoaloilla, muun muassa alkoholin myyntiin ja anniskeluun, opetukseen ja kulttuuriin, työsuojeluun, ympäristöterveydenhuoltoon, sosiaali- ja terveyspalveluihin ja ympäristöön liittyen. Palvelemme sekä henkilöasiakkaita, yrityksiä ja yhteisöjä että muita viranomaisia.

Kansalaisten oikeusturvaan, perusoikeuksiin ja turvalliseen ympäristöön liittyvien lupien ja ilmoitusten käsittely ja noudattamisen valvonta on osaltaan toiminnan lainmukaisuuden ennakollista valvontaa.

Aluehallintovirastojen tilinpäätös vuodelta 2020 on luettavissa verkkosivuillamme www.avi.fi – Uutishuone – Tietoa – Julkaisut -Julkaisu 109 Tilinpäätös 2020

Lisätietoa:

Alkoholihallinto: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, yksikön päällikkö Kristian Dahl, p. 0295 018 528

Työsuojelu: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja Eerik Tarnaala, p. 0295 016 370

Ympäristö- ja vesiluvat: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualueen johtaja Tarja Savea-Nukala, p. 0295 018 777

Yksityinen sosiaali- ja terveyshuolto: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, yksikön päällikkö Niina Siirilä, p. 0295 018 528

Yksityinen varhaiskasvatus: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen vastuualueen johtaja, Marja-Liisa Keski-Rauska, p. 0295 018 815

Hautaustoimi: Itä-Suomen aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen johtaja Anu Liljeström,p. 0295 016 224

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Hyvästä maailman paras Rohkeita ratkaisuja hallinnon uudistamiseen – Pohjois-Suomen aluetilaisuus perjantaina 7.5.6.5.2021 08:52:21 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto järjestää yhteistyössä valtiovarainministeriön kanssa kaikille avoimen julkisen hallinnon strategian aluetilaisuuden perjantaina 7.5. Alueemme toimijat ovat tilaisuudessa vahvasti edustettuina, ja keskustelua käydään verkostoista ja osallisuudesta koronapandemian näkökulmasta. Tilaisuuden avaa kuntaministeri Sirpa Paatero.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme