Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Aluehallintovirastojen voimassa olevat päätökset kokoontumisrajoituksista 1.9.2021

Jaa

Aluehallintovirastot tekevät tartuntatautilain mukaisesti välttämättömät kokoontumisrajoituspäätökset toimialueillaan koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Päätöksenteossa otetaan huomioon alueellisten koronakoordinaatioryhmien kokoamat tilannekuvat, sairaanhoitopiirien ja THL:n arviot epidemiologisesta tilanteesta sekä valtakunnallinen ohjaus. Tiedotteessa yhteenveto aluehallintovirastojen 1.9.2021 voimassa olevista yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia koskevista rajoituspäätöksistä.

Suomessa on parhaillaan voimassa kolmenlaisia aluehallintovirastojen päätöksiä, joilla rajoitetaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamääriä. Päätökset perustuvat alueelliseen epidemiatilanteeseen. Suomessa on myös alueita, joilla aluehallintovirastojen kokoontumisrajoituspäätöksiä ei ole voimassa lainkaan.

Osallistujamäärien rajoitus sekä velvoite noudattaa hygienia- ja turvallisuusohjetta

Sisätiloissa enintään 10 ja rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilön tilaisuudet ovat sallittuja. Määrät voi ylittää, jos noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hygienia- ja turvallisuusohjetta.

Rajoitukset ovat voimassa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella seuraavasti:

 • Vaasan sairaanhoitopiiri 8.9.2021 saakka
 • Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri 9.9.2021 saakka
 • Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä Jyväskylän, Muuramen, Laukaan ja Äänekosken kunnat 9.9.2021 saakka
 • Pirkanmaan sairaanhoitopiiri ja Punkalaitumen kunta 12.9.2021 saakka
 • Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (pl. Reisjärvi) 14.9.2021 saakka

Osallistujamäärien rajoitus, velvoite noudattaa hygienia- ja turvallisuusohjetta sekä osallistujille mahdollisuus välttää lähikontaktia

Sisätiloissa enintään 10 ja rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilön tilaisuudet ovat sallittuja. Määrät voi ylittää, jos noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hygienia- ja turvallisuusohjetta ja osallistujat pystyvät tosiasiallisesti välttämään lähikontaktin toisiinsa. Lähikontakti tarkoittaa sisätiloissa yli 15 minuutin oleskelua alle 2 metrin etäisyydellä tai fyysistä kontaktia. Ulkotiloissa lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia.

Rajoitukset ovat voimassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella seuraavasti:

 • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (pl. Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa) 12.9.2021 saakka.
 • Kymenlaakson sairaanhoitopiiri 13.9.2021 saakka
 • Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri 17.9.2021 saakka

Etelä-Suomen aluehallintovirasto varautuu luopumaan 2 metrin turvavälivelvoitteesta näillä alueilla jo aiemmin. Asiaa arvioidaan alueellisissa koronakoordinaatioryhmissä tällä viikolla.

Osallistujamäärien rajoitus, velvoite noudattaa hygienia- ja turvallisuusohjetta, osallistujille mahdollisuus välttää lähikontaktia sekä lohkojen käyttö suuremmissa tapahtumissa

Sisätiloissa enintään 25 ja rajatuissa ulkotiloissa enintään 50 henkilön tilaisuudet ovat sallittuja. Määrät voi ylittää, jos noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hygienia- ja turvallisuusohjetta ja osallistujat pystyvät tosiasiallisesti välttämään lähikontaktin toisiinsa. Lähikontakti tarkoittaa sisätiloissa yli 15 minuutin oleskelua alle 2 metrin etäisyydellä tai fyysistä kontaktia. Ulkotiloissa lähikontakti tarkoittaa fyysistä kontaktia.

Suurempia tapahtumia voi järjestää, jos yleisö jaetaan sisätiloissa enintään 25 hengen ja ulkotiloissa enintään 50 hengen lohkoihin.

Rajoitukset ovat voimassa Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella seuraavasti:

 • Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kunnat 12.9.2021 saakka.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valmistelee parhaillaan pääkaupunkiseudun lohkovelvoitteen kumoamista ja varautuu poistamaan 2 metrin turvavälivelvoitteen ensi viikon alussa.

Ei voimassa olevia aluehallintovirastojen kokoontumisrajoituspäätöksiä

Aluehallintovirastot eivät ole asettaneet rajoituksia yleisötilaisuuksille ja yleisille kokouksille seuraavilla alueilla:

 • Lapin aluehallintoviraston toimialue
 • Itä-Suomen aluehallintoviraston toimialue
 • Lounais-Suomen aluehallintoviraston toimialue
 • Pohjois-Suomen aluehallintoviraston toimialue

Tartuntatautilain väliaikainen pykälä 58 c on kuitenkin voimassa koko maassa 31.12.2021 saakka. Pykälä velvoittaa asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavat toimijat estämään epidemian leviämistä.

Aluehallintovirastojen lisäksi kunnat tai kuntayhtymät voivat tehdä tartuntatautilain mukaisia paikallisia rajoituksia. Esimerkiksi Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän yhtymähallitus on päättänyt Kajaanin kaupungin alueelle tartuntatautilain 58 d §:n ja 58 g §:n mukaiset rajoitukset 1.9.–15.9.2021.

Epidemiologinen tilanne erilainen eri puolilla maata, siksi myös päätökset eroavat toisistaan

Epidemiologinen tilanne on erilainen eri puolilla Suomea. Aluehallintovirastojen päätöksenteko nojaa vahvasti laajaan alueelliseen arvioon, muun muassa sairaanhoitopiirien näkemykseen tilanteesta alueilla. Tämän vuoksi päätösten sisältö voi olla erilainen eri alueilla, vaikka alueet olisivat samalla hybridistrategian mukaisella epidemiatasolla (perusvaihe, kiihtymisvaihe, leviämisvaihe). Aluehallintovirastot varmistavat päätöstensä yhteismitallisuuden tiiviissä yhteistyössä keskenään.

Rajoituspäätökset perustuvat välttämättömyyteen ja pienimmän haitan periaatteeseen – toimenpiteitä määrätään vain siinä suhteessa, kuin se on epidemian leviämisen estämiseksi välttämätöntä. Kasvava rokotuskattavuus, tartuntatautilain 58 c §:n mukaisten hygieniaohjeiden noudattaminen ja valtioneuvoston antamat ravintolarajoitukset ovat osaltaan edistäneet tartuntataudin hallintaa, jolloin rajoituspäätöksille on ollut vähemmän tarvetta.

Kulloinkin voimassa olevat aluehallintovirastojen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoitukset löytyvät verkkosivujemme usein kysytyistä kysymyksistä.

Lisätietoja

Ylijohtaja Soile Lahti, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Puh. 0295 016 964, soile.lahti@avi.fi

Viestintäyksikön päällikkö Jaana Lehtovirta

Puh. 0295 016 404, jaana.lehtovirta@avi.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kauppakeskuksissa rokotuksista myönteistä palautetta – asioinnissa maskin käyttöä hyvä jatkaa24.9.2021 10:44:09 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen päivittäistavarahuollon yhteistoimintaverkosto kokoontui 24.9.2021 ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla 8. kokoukseen korona-aikana. Savolainen totesi, että rokotukset ovat helpottaneet epidemian tilannetta ja asiointi on helpottunut. Ilman ajanvarausta tarjotut rokotukset kauppakeskuksissa ovat olleet erittäin onnistuneita. Pop up -rokotuspisteitä on myös esimerkiksi oppilaitoksissa ja kuntien rokotuspisteissä.

Sammankomstbegränsningarna i Nyland fortsätts inte i oktober - de sista sammankomstbegränsningarna i Finland upphör i slutet av september24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den senaste lägesbedömningen förlänger Regionförvaltningsverket i Södra Finland inte sammankomstbegränsningarna i Nyland i oktober. Det nuvarande beslutet är i kraft till och med den 30 september och efter det finns det inte längre något område i Finland där regionförvaltningsverkets sammankomstbegränsningar är i kraft. De allmänna hygienkraven i lagen om smittsamma sjukdomar förpliktar emellertid fortsättningsvis en stor del av aktörerna som svarar för användningen av olika utrymmen att säkerställa kundernas och deltagarnas hälsosäkerhet. Dessutom begränsas restaurangverksamhet regionalt genom statsrådets förordning.

Uudenmaan kokoontumisrajoituksia ei olla jatkamassa lokakuussa - Suomen viimeiset kokoontumisrajoitukset päättymässä syyskuun lopussa24.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei uusimman tilannearvion perusteella jatka Uudenmaan kokoontumisrajoituksia lokakuussa. Nykyinen päätös on voimassa 30.9. asti, minkä jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia. Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme