Aluehallintovirasto

Aluehallintovirastolta määräys hammashoidon ajanvarausongelmien korjaamiseksi Tampere-Orivesi yhteistoiminta-alueella

Jaa

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on antanut Tampereen kaupungille määräyksen siitä, että potilaan tulee saada arkipäivisin välittömästi yhteys terveyskeskukseen ja terveyskeskuksen tulee ilmoittaa potilaalle hoitoon pääsyn ajankohta. Tarvittavat toimenpiteet on suoritettava 30.4.2021 mennessä. Samassa päätöksessään aluehallintovirasto on antanut kaupungille hallinnollista ohjausta siitä, että kaupungin täytyy julkaista kiireettömän hammashoidon odotusajat erikseen jokaisesta kaupungin hammashoitolasta. Tampereen kaupungin tulee antaa aluehallintovirastolle jatkoselvitys asiasta 14.5.2021 mennessä.

Aluehallintovirasto on valvonut 26.7.2018 lähtien hoitoon pääsyn (ns. hoitotakuun) toteutumista Tampere-Oriveden yhteistoiminta-alueella. Valvonnanaikana aluehallintovirasto on tehnyt kolme päätöstä asiaan liittyen. Hammashoitolan ajanvaraukseen ei saa välittömästi yhteyttä, mikä on edelleen ongelma. Takaisinsoitto on käytössä, mutta hammashoitoloiden ajanvarauksen käytäntö, jossa potilaalle soitetaan takaisin 2–4 arkipäivän kuluessa, ei ole terveydenhuoltolain mukainen. Toisena ongelmana on ollut se, että hammashoitoloissa ei ole ollut antaa tarkempaa hoitoon pääsyn ajankohtaa tai potilasta on pyydetty soittamaan seuraavana päivänä uudestaan ajan saamiseksi. Potilaslaki edellyttää, että potilaalle tulee ilmoittaa hoitoon pääsyn ajankohta. Hyväksyttävänä on pidetty käytäntöä, jossa aika ilmoitetaan kuukauden tarkkuudella, ellei täsmällistä aikaa pystytä heti antamaan.

Hoitoon pääsyn odotusaikojen julkaiseminen

Kaupungin internetsivuilla ilmoitetaan alueen hammashoitolat. Sivuilta puuttuu tieto hoitoon pääsyn odotusajoista. Terveydenhuoltolain mukaan kunnan on julkaistava internetissä tiedot odotusajoista neljän kuukauden välein. (Terveydenhuoltolaki 55 §, 51–53 §) Jos kunnalla on useita toimintayksiköitä, on tiedot lain mukaan julkaistava erikseen jokaisesta toimintayksiköstä. Tiedot voi julkaista internetin lisäksi muullakin tavalla, jos kunta tai kuntayhtymä niin päättää.

Terveydenhuoltolaki (1326/2010) 51 § ja 55 §
Laki potilaan asemasta ja oikeuksista (785/1992) 4 §

 

Lisätietoja:
ylitarkastaja Maarit Penttilä p. 0295 018 567
etunimi.sukunimi@avi.fi
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Skärpta sammankomstbegränsningar i Södra Finlands område den 5 mars - sammankomster med över sex personer är förbjudna, också mindre bör undvikas5.3.2021 14:54:16 EETTiedote

På grund av det allvarliga epidemiologiska läget skärper Regionförvaltningsverket i Södra Finland sammankomstbegränsningarna. Alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över sex personer är förbjudna och dessutom bör man undvika också mindre sammankomster alltid när det är möjligt.

Pohjois-Pohjanmaalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään edelleen, turvatoimia noudattaen enintään 6 hengen tilaisuudet ovat mahdollisia (Pohjois-Suomi)5.3.2021 14:33:04 EETTiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto jatkaa nykyisiä yleisten kokoontumisten rajoituksia Pohjois-Pohjanmaan kuntien alueella 8.3. – 31.3.2021. Tartuntatautilain nojalla ovat kiellettyjä kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Pohjois-Pohjanmaan alueella 31. maaliskuuta saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää välttämättömiä yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 6 (kuusi) henkilöä edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 22.2.2021 päivittämää ohjetta, joka täydentää suoraan tartuntatautilain muutoksista tulevia velvollisuuksia.

Työnantajan viivyttely työtodistuksen ja palkkalaskelman antamisessa johti sakkoihin työsopimuslain rikkomisesta5.3.2021 13:50:05 EETTiedote

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi siivousalan työnantajan 18 päiväsakon sakkorangaistukseen työsopimuslakirikkomuksesta. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 26.2.2021. Asiassa oli kysymys siitä, että työnantaja ei antanut työntekijälle tämän pyytämää työtodistusta ja palkkalaskelmaa. Työnantaja viivytteli asiakirjojen antamista vielä senkin jälkeen, kun aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue oli kehotuksella velvoittanut työnantajaa antamaan työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Aluehallintovirasto joutui kehotuksen jälkeen asettamaan velvoitteiden noudattamiselle uhkasakon. Vasta tämän jälkeen työnantaja antoi työtodistuksen ja palkkalaskelman työntekijälle. Työnantajalla on velvollisuus antaa työsuhteeseen liittyvät asiakirjat Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että työnantajalla on työsopimuslakiin perustuva velvollisuus antaa työntekijälle työsuhteeseen liittyvät asiakirjat, joita ovat työtodistus, palkkalaskelma ja selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista. Työsuhteeseen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme